Irtokarkit käryttivät paenneen yliajajan - uhri kuoli - Uutiset - Aamulehti

Farmariauton mieskuljettaja ajoi naisen yli suojatiellä – Yritti peitellä tekoaan, mutta auton maskin alta löytyneet irtokarkit paljastivat yliajajaksi

Joensuussa tapahtunut kohtalokas yliajo olisi voinut jäädä selvittämättä, ellei paikalta paennut yliajaja olisi myöhemmin ajanut toista kolaria: Auton rikkoontuneesta maskista löytyi menehtyneen naisen irtokarkkeja.

Raju törmäys sattui tällä suojatiellä marketin vieressä.

21.8.2019 18:04

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 26-vuotiaan miehen 11 kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen naisen kuolemaan johtaneessa suojatieonnettomuudessa ja liikennepaossa.

Syyttäjä oli vaatinut miehelle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Oikeus kuitenkin päätyi ehdolliseen tuomioon.

Ei edes hidastanut

Jalankulkijan kuolemaan johtanut törmäys sattui suojatiellä Joensuun Noljakan S-Marketin edustalla. Kaupassa marraskuisena iltana asioimassa ollut nainen oli ehtinyt yli suojatien puolivälin, kun pitkää suoraa ajanut autoilija osui häneen hidastamatta.

Silminnäkijän mukaan kuljettaja ei jarruttanut tai edes yrittänyt väistää. Törmäys oli raju. Naisen kauppakassissa olleet ryynit rävähtivät pilvenä ylös ympäristöön. Uhri puolestaan lensi puolentoista metrin korkeudella tienpenkkaan.

Auto jatkoi matkaa pysähtymättä. Silminnäkijä ei ehtinyt nähdä sen rekisterinumeroa.

Vakavat vammat pään, rintakehän ja lantion alueella saanut nainen kiidätettiin sairaalaan, missä hän menehtyi seuraavana päivänä. Uhri oli syntynyt vuonna 1950.

Sama auto, uusi törmäys

Poliisi julkaisi onnettomuudesta tiedotteen pyytäen Joensuun alueelta kaikkia havaintoja punaisesta, farmarimallisesta autosta, jonka keula on vaurioitunut.

Onnettomuutta seuranneena iltana poliisi sai uuden hälytystehtävän. Paikka oli samalla suunnalla kuin missä suojatietörmäys oli tapahtunut. Kuljettaja oli suistunut tieltä ja törmännyt kaapelikelaan.

Kyydissä ollut nainen oli loukannut niskansa, ja auton keula oli vaurioitunut.

Kyseessä oli juuri etsityn kaltainen auto, punainen farmari. Kuljettaja kuitenkin kiisti, että hänellä olisi mitään tekemistä edellisillan onnettomuuden kanssa.

Kivenkova näyttö

Poliisi otti kuitenkin auton tarkempiin tutkimuksiin, missä etupuskurin sisältä löytyi pieniä karamelleja. Keskusrikospoliisin laboratorio vahvisti ne samoiksi Jelly Beans -herkkupavuiksi, joita nainen oli ostokuitin mukaan ostanut marketista ja joita oli löytynyt törmäyspaikan läheltä.

Laboratoriosta saatiin vahvistus myös sille, että suojatien vierestä löytyneen klipsimäisen muovinpalan murtumapinnat vastasivat epäillyn käyttämän auton etumaskin murtumapintaa.

– Epäilty kiisti aluksi kuulusteluissa. Tutkinta teki kuitenkin tosi hyvää työtä, ja meillä oli selkeä näyttö, kertoo tutkintaa johtanut rikoskomisario Johanna Halttunen Iltalehdelle.

Kun poliisi alkoi esittää epäillylle todisteita toisensa perään, lopulta hän ei voinut muuta kuin myöntää törmänneensä jalankulkijaan. Tosin hän väitti aluksi luulleensa, että oli osunut vain naisen kauppakassiin ja korkeintaan vain lievästi naiseen.

”Pyrki peittelemään”

Kun törmäykset etenivät käräjille, syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta, liikennepaosta sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjä katsoi, että teon tuomittavuutta lisäsi merkittävästi muun muassa se, että kuljettaja oli määrätietoisesti pyrkinyt peittämään tekonsa ja välttämään kiinnijäämisen.

– Vastaaja on tunnustanut tekonsa vasta pitkän ajan jälkeen, ilmeisesti todettuaan poliisin todisteet aukottomiksi, syyttäjä totesi.

Selitys ei auttanut

Syytetty selitteli tekoaan väsymyksellä ja turhautumisella, koska hänen tyttöystävänsä oli soittanut ja kertonut autonsa rikkoutuneen. Lisäksi hän vetosi silmäsairauteensa, joka hänen mukaansa haittasi hämärä- ja kaukonäköä.

Syyttäjä puolestaan katsoi, että kyseinen seikka vain lisäsi teon törkeyttä, sillä kuljettaja oli lähtenyt ajamaan tietoisena omasta terveydentilastaan ja heikentyneestä havainnointikyvystä.

Samaa mieltä oli käräjäoikeus, jonka mukaan kuljettajan olisi silmiensä vuoksi tullut noudattaa tavanomaista suurempaa huolellisuutta. Oikeus tuomitsi kuljettajan syytteiden mukaan. Ehdollisen vankeuden lisäksi hänelle määrättiin 40 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Törmäys sattui viime vuoden marraskuussa. Hiljattain annettu tuomio on saanut lainvoiman, sillä kukaan ei valittanut päätöksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos