Kuopion kouluhyökkäys puhuttaa koko kaupunkia - Uutiset - Aamulehti

Kouluhyökkäyksestä puhuu koko Kuopio – Piatta Miettisen tytär oli sattumalta kotona, kun hyökkääjä iski

Koko Kuopio puhuu tiistain traagisista tapahtumista. Yhden oppilaan äidin mukaan toinen vakavasti loukkaantuneista on opettaja.

Piatta Miettisen tytär ei ollut koulussa hyökkäyksen aikaan, vaan lukemassa kotona. Vieressä on kumppani Ari Keinänen.

2.10.2019 17:29 | Päivitetty 2.10.2019 18:44

Kauppakeskus Herman on yhä eristetty poliisinauhoin keskiviikkona. Iltapäivällä kauppakeskuksen eteen tuotu pieni hautakynttilöiden rykelmä on kasvanut muutamalla uudella kynttilällä. Asvalttia vasten makaa ruusuja.

Taivas tihkuttaa hiljalleen vettä. Puolustusvoimien varusmiehet vartioivat aluetta.

Valtaosa sisustamiseen ja rakentamiseen keskittyneestä kauppakeskuksesta on suljettuna.

Iltapäivällä kahdelta ostoskeskuksessa sijaitsevassa rautakaupassa on hiirenhiljaista. Kassamyyjät seisovat minuutin ajan vaiti tiskiensä takana kunnioittaen Kuopion kouluhyökkäyksessä kuolleen muistoa.

Henkilökunta kertoo, että kauppias on kieltänyt henkilökuntaa antamasta lausuntoja medialle.

Hermanin ostoskeskus on osittain eristetty ja suljettu.

Monta sattumaa

Sisällä liikkeessä kuopiolainen Piatta Miettinen on kynttiläostoksilla kumppaninsa Ari Keinäsen kanssa.

– Kävi tosi hyvä tuuri tyttäreni oli eilen sattumoisin kotona lukemassa hyökkäyksen aikaan. On tässä monta sattumaa, sillä hänen kaverinsakin olivat nukkuneet pommiin, eivätkä siksi olleet koulussa paikalla, Piatta Miettinen kiittelee ja tuntee saman tien huonoa omaatuntoa.

– Tämä on todella ikävä tapahtuma, ja on onni, ettei tyttäreni ollut siellä, mutta ei tätä olisi pitänyt tapahtua kenellekään.

Piatta Miettinen kertoo tuntevansa Savon ammattiopistossa työskenteleviä opettajia. Hän kertoo kuulleensa opettajien olleen jo etukäteen huolissaan siitä, että koulussa tapahtuisi jotain. Miettisen mukaan nuorten välillä oli jo aiemmin kismaa luokassa.

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve sanoo, ettei oppilaitoksella ole ollut etukäteen mitään tietoa kouluun kohdistuvasta konkreettisesta uhasta.

– Meillä ole ollut mitään konkreettista tietoa siitä, että olisi ollut syytä pelätä tällaista, hän sanoo paikalla olleelle Lännen Median toimittajalle.

Se, millä tavalla luokan sisäiset ihmissuhteet ovat voineet vaikuttaa väkivaltaiseen iskuun, poliisiasia. Siksi Helve ei tätä kommentoi. Hän kuitenkin toteaa, että juuri nyt poliisi kuulee opiskelijoita ja oppilaista tapahtuneesta.

– Toivomme, että henkilökunta ja opiskelijat auttavat tässä asiassa poliisia mahdollisimman paljon eli kertoisivat poliisille kaiken sen tiedon, joka heillä on.

Helve kertoo, että Kuopion kaupunki järjestää väistötilat Savon ammattiopiston Hermannin yksikössä opiskeleville ihmisille, missä on tarjolla myös kriisiapua.

– Ammattiopiston johdolla ei ole tietoa siitä, milloin opiskelut tässä yksikössä voivat jatkua. Kaupunki on järjestänyt väistötilat opiskeluiden turvaamiseksi.

Koko Kuopio puhuu

Piatta Miettinen kertoo, että tiistaina tapahtunut teräaseella tehty hyökkäys puhuttaa koko Kuopiota. Alueellisessa sosiaalinen mediassa ei muita aiheita juuri käsitellä.

– Tuntuu, että monille nuorille toimivin tapa käsitellä näin raskasta asiaa on vitsailu. Se on hyvin ymmärrettävää.

– Tyttäreni on erityisen pahoillaan opettajan puolesta, joka sai ilmeisesti todella vakavia vammoja hyökkäyksessä. Opettaja on ilmeisesti toiseksi vakavimmin iskussa loukkaantunut tekijän itsensä jälkeen, Piatta Miettinen sanoo.

Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Antti Hedman ei ota kantaa siihen, että toinen vakavasti loukkaantuneista olisi koulun opettaja.

– Emme kommentoi yksittäiseen potilaaseen liittyviä asioita, Hedman sanoo.

Aiemmin poliisi kertoi, että loukkaantuneiden joukossa on koulun opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Toinen vakavasti loukkaantuneista on teosta epäilty mies, joka poliisin mukaan on tehohoidossa.

– Poliisi ei ole päässyt epäiltyä henkilöä puhuttamaan. Hän siirtyy leikkauksen jälkeen tehohoidon piiriin. Tutkinta jatkaa puhutuksilla ja kuulusteluilla välittömästi kun se on mahdollista, rikosylikomisario Mikko Lyytinen totesi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kahden vakavasti loukkaantuneen lisäksi sairaalahoidossa on vielä kolme henkilöä, joiden tila on vakaa.

Teko järkyttää yrittäjää

Yrittäjä Esa Roponen on rautakaupassa ostoksilla töidensä puolesta. Hän kertoo käyvänsä samoissa merkeissä kauppakeskuksessa parisen kertaa viikossa.

– Olihan tänne järkyttävää tulla, kun poliisi on eristänyt melkein koko alueen. Hirveä tapahtuma, mutta töitä on vaan tehtävä, Esa Roponen sanoo.

Roponen kertoo, että hänen työpaikkansa sijaitsee alle puolen kilometrin päässä kauppakeskuksesta saman kadun varrella, jossa kouluiskusta epäilty mies asuu.

– Tuttavani lapset olivat koulussa samassa oppilaitoksessa hyökkäyksen aikaan, mutta selvisivät säikähdyksellä. Kyllä he varmasti ovat kriisiapua tarvinneet.

Juttua päivitetty 2.10.2019 kello 18.45: Lisätty Heikki Helven kommentit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut