Kesärengasmarkkinoilla tiukkaa – Nokian Renkaat jarrutti Keski-Euroopassa - Uutiset - Aamulehti

Kesärengasmarkkinoilla tiukkaa – Nokian Renkaat jarrutti Keski-Euroopassa

Nokian Renkaiden rakenteilla olevan Yhdysvaltain-tehtaan työntekijöiden koulutus käynnistynyt yhtiön Venäjän-tehtaalla.

Nokian Renkaiden liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa yli kaksi prosenttia 343,7 miljoonaan euroon. Liikevoitto laski 53,9 miljoonaan euroon.

9.5.2019 6:06

Nokian Renkaat menetti alkuvuonna otettaan leipälajissaan eli henkilöautonrenkaissa.

Yhtiön tammi–maaliskuu sujui hyvin raskaissa renkaissa ja rengasliike Vianorissa, mutta myynti henkilöautonrenkaissa laski Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Pohjois-Amerikan toimituksissa oli aikataulun kanssa tekemistä, ja liikevaihto polki paikallaan.

Henkilöautonrenkaissa keskimyyntihinta laski, ja kaupankäyntiä vaikeuttaa se, että kesärengasvarastot ovat korkealla tasolla Keski-Euroopassa ja Venäjällä.

– Markkina on haasteellinen Euroopassa, totesi Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen osavuosikatsaukseen liittyvässä puhelinkonferenssissa.

Korhoselta kysyttiin, dumppaako yhtiö renkaita Keski-Euroopan markkinoille.

– Vanhat myydään ensin alta pois ja tilalle tulee uusia renkaita. En kutsuisi sitä dumppaamiseksi, Korhonen totesi.

Tammi–maaliskuussa talvirenkaiden osuus myynnistä oli 57 prosenttia, kesärenkaiden 27 ja all season -renkaiden 16 prosenttia. Viime vuonna vastaavaan aikaa kesärenkaiden osuus myynnistä oli selvästi suurempi.

Nokian Renkaiden keskiviikkona julkistetun osavuosikatsauksen mukaan tammi–maaliskuussa henkilöautonrenkaista 79 prosenttia valmistettiin kappalemääräisesti Venäjällä. Korhosen mukaan yhtiö tasapainottaa tuotantoa Nokia-tehtaan ja Venäjällä sijaitsevan tehtaan välillä kysynnän mukaan.

Rakenteilla oleva tehdas Yhdysvalloissa on aikataulussa. Korhosen mukaan ensimmäinen tiimi on rekrytoitu ja työntekijöiden koulutus Venäjän-tehtaalla aloitettu.

Tammi–maaliskuussa henkilöautonrenkaiden liikevaihto laski 256,3 miljoonaan euroon. Euroina muutos on 2,8 miljoonaa euroa.

Yksikön liikevoitto painui selvästi tätä enemmän, 10,8 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi 63,2 miljoonaan euroon.

Raskaat renkaat vedossa

Vianorin liikevaihto kasvoi, ja liiketappio supistui 12 miljoonaan euroon.

Raskaat Renkaat -liiketoimintayksikössä hyvä kehitys jatkui. Liikevaihto nousi lähes 12 prosenttia 48,3 miljoonaa euroon. Liikevoitto syntyi yhdeksän miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan kysyntä on kasvanut etenkin maatalous- ja metsäkonerenkaissa.

Raskaat Renkaat nostaa Nokian-tehtaan tuotantokapasiteettia meneillään olevalla investointiohjelmalla, jonka on määrä olla valmis ensi vuonna. Tavoitteena on nostaa tuotannon maksimikapasiteetti noin 20 miljoonasta kilosta 32 miljoonaan kiloon.

Pehmeä markkina

Koko konsernin liikevaihto kasvoi yli kaksi prosenttia 343,7 miljoonaan euroon, mutta liikevoitto supistui 53,9 miljoonaan

– Liikevoitto laski johtuen erittäin kilpaillun Keski-Euroopan markkinan ja valuuttojen vuoksi, sanoo Korhonen osavuosikatsauksessa. Markkinatilannetta hän kuvaa pehmeäksi.

Tilikauden voittoa yhtiö näytti 194,6 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten oli 46,6 miljoonaa. Selitys roimaan parannukseen on takavuosien verokiistojen päätökset, jotka vaikuttivat positiivisesti 149,6 miljoonan euron edestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut