Aamulehden toimittaja Tuomas Rimpiläinen sai palkinnon Zonta-järjestön Tampereen kerholta - Uutiset - Aamulehti

Aamulehden toimittaja Tuomas Rimpiläinen sai tunnustusta työstään naisten asemaa parantavana rikosjournalistina

Naisten ja tyttöjen hyväksi työtä tekevä Zonta-järjestö juhlisti historiaansa palkitsemalla myös Setlementti Tampereen.

– En voi liiaksi korostaa, miltä Zonta-järjestön tunnustus tuntuu. Olen tästä erittäin kiitollinen, sanoi Hotelli Tammerissa lauantaina palkittu Aamulehden rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen.

14.9.2019 19:16

Aamulehti

Rikosjournalismilla voi olla kauaskantoisia seurauksia. Sen sai kokea Aamulehden rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen lauantaina Tammerissa, kun toimintaansa juhlistava Zonta-järjestö ojensi hänelle tunnustuksen pitkäjänteisestä työstä.

Palkintoperustelujen mukaan Rimpiläinen on useiden vuosien ajan nostanut Aamulehden artikkeleissa esiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa sekä siihen liittyvää problematiikkaa ja lainsäädännön tilannetta. Hänen juttunsa käsittelevät naisten asemaa sekä yleisesti että yksilöiden kohtaloiden kautta, faktoissa pysyen, mutta kuitenkin inhimillisen näkökulman säilyttäen.

Tuomas Rimpiläinen on palkinnosta otettu. Hän sanoi, ettei voi liiaksi korostaa, kuinka merkittävältä tunnustus naisten hyväksi työtä tekevältä järjestöltä tuntuu.

Mitä luulet, miksi sait palkinnon?

–  Uskon, että se liittyy tiettyjen näkökulmien jatkuvaan käsittelyyn. Niitä ovat esimerkiksi tiettyjen rikostyyppien vahingollisuus, uhrien näkökulma ja asema sekä se, miten rikoksia voi ehkäistä ennalta tai miten niiden seurauksista voi selvitä.

Perustelujen mukaan olet nostanut esiin naisten ja tyttöjen asemaa sekä heihin kohdistuvaa väkivaltaa. Minkälaisena naisten asema näyttäytyy nykypäivän suomalaisessa rikollisuudessa?

– Parempaan suuntaan on menty valtavin harppauksin, sillä vielä 2000-luvulla oli yleistä lukea mediasta hämmästyttävän asiantuntemattomia ja uhreja syyllistäviä kommentteja. Tietoisuus ongelmasta on parantanut tilannetta. Silti naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on yhä erittäin suuri ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa.

Miksi rikoksista pitää kirjoittaa?

– Moni paheksuu rikosuutisia pelkän aihealueen takia. Hirvittävimpienkin rikosten uutisoinnista voi kuitenkin olla hyötyä, kun jutun tekee harkiten. Ylipäänsä ihmisten tulee tietää myös yhteiskunnan ikävimmistä ilmiöistä.

Mihin suuntaan haluat rikosjournalismia viedä?

–  Analyyttisempään, tutkimustietoa ja asiantuntijuutta enemmän hyödyntävään sekä rikoksen uhrien asemaa parantavaan suuntaan.

Väkivaltaa vastaan

60-vuotiasta toimintahistoriaansa Tampereella juhliva Zonta International palkitsi juhlagaalassaan myös Setlementti Tampereen. Toiminnanjohtaja Mervi Janhunen-Ruusuvuori vastaanotti palkinnon yhdistyksen puolesta.

Zonta-kerhon puheenjohtaja Tuija Heikkilä kiitti puheessaan etenkin järjestön kansainvälistä naisten tapaamispaikkaa Naistaria, Tyttöjen taloa sekä yhdistyksen kunnia-, perhe- ja seksuaaliväkivallan vastaista työtä, jotka tavoittavat vuosittain tuhansia avuntarvitsijoita.

Setlementti Tampere on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yleishyödyllinen yhdistys, joka ei tavoittele toiminnassaan voittoa.

Tampereen Zonta-kerho perustettiin Tammerin salissa kevättalvella 1959 23 aktiivisen naisen voimin. Toiminnan painopisteitä ovat tällä hetkellä Tampereen ensi- ja turvakodin Perhekulma Puhuri, valtakunnallinen ZAU-kampanja sekä kansainväliset kohteet Aasiassa ja Afrikassa.

Lue myös:Huolestuttaako puolisosi väkivaltaisuus sinua? Nämä merkit ennakoivat vaaraa, ja täältä saat apua

Lue myös:10-vuotias tyttö ei vastustellut aikuista miestä, joten syyte raiskauksesta hylättiin – ei näyttöä avuttomuudesta tai pelkotilasta

Zonta-toimintaa 60 vuotta Tampereella

Sata vuotta sitten Yhdysvalloissa perustettu Zonta International on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansainvälinen palvelujärjestö.

Sen tavoitteena on naisten ja tyttöjen aseman parantaminen kaikkialla maailmassa.

Zontien Tampereen kerho juhli lauantaina 60-vuotista historiaansa.

Juhlapaikka oli sama, missä Tampereen kerho perustettiin eli Hotelli Tammer.

Juhlagaalassa palkittiiin Setlementti Tampere monipuolisesta toiminnastaan, jolla se auttaa ja voimaannuttaa naisia sekä tyttöjä.

Aamulehden rikos- ja oikeustoimittaja Tuomas Rimpiläinen palkittiin työstä, jolla hän on edistänyt naisten ja tyttöjen aseman kehittymistä.

Zonta-järjestöllä on Suomessa ja Tampereella tällä hetkellä ainoastaan naisjäseniä, mutta jäseneksi hyväksytään myös miehiä.

Zontan tavoitteena on naisten ja tyttöjen aseman parantaminen kaikkialla maailmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: