Valtiopäivien avajaiset – mitä sanoo presidentti Sauli Niinistö? - Uutiset - Aamulehti

Suora lähetys valtiopäivien avajaisista: Mitä sanoo presidentti Sauli Niinistö?

Eduskunnassa vietetään tänään valtiopäivien avajaisia.

Presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa keväällä 2019.

5.2.2020 13:23 | Päivitetty 5.2.2020 15:23

Juhlallisuudet alkoivat kello 12 käynnistyvällä valtiopäivien ekumeenisella avajaisjumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnasi Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.

Juhlallisuudet jatkuvat jumalanpalveluksen jälkeen eduskunnan täysistuntosalissa.

Eduskunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ja eduskunnan pääsihteeri saapuvat täysistuntosaliin noin kello 13.40 edustajien, valtioneuvoston jäsenten ja oikeuskanslerin sekä eduskunnan virkamiesjohdon ja kutsuvieraiden jo asetuttua paikoilleen.

Presidentti Sauli Niinistö saapuu täysistuntosaliin varapuheenjohtajien, juhlamenojenohjaajan sekä adjutanttiensa saattamina.

Presidentti tervehtii eduskuntaa puheellaan ja julistaa valtiopäivät avatuiksi.

Vanhanen vastaa tasavallan presidentin puheeseen eduskunnan puolesta.

Avajaisistunnon kesto on noin 30 minuuttia.

Seuraamme avajaistapahtumia eduskunnasta lähetettävässä suorassa lähetyksessä kello 13.15 alkaen. Luvassa on myös poliitikkojen haastatteluja ja analyysiä poliittisesta tilanteesta. Paikalla ovat Iltalehden yhteiskuntatoimituksen Juha Ristamäki, Mika Koskinen ja Lauri Nurmi.

Suoraa lähetys on päättynyt.

Avajaisistunnon jälkeen juhlallisuudet jatkuvat eduskunnan valtiosalissa pidettävällä kahvitilaisuudella.

Vanhasen kutsuvieraspöytään asettuvat muun muassa presidentti Niinistö ja varapuhemiehet.

Mitä sanoo presidentti Niinistö?

Perinteisesti suurin mielenkiinto valtiopäivien avajaisissa on kohdistunut presidentin puheeseen. Viimeksi Niinistö evästi vastavalittua eduskuntaa huhtikuussa 2019 muistuttamalla muun muassa siitä, että tällä vuosikymmenellä hallitus on jo vaihtunut viidesti.

– Siis keskimäärin useammin kuin joka toinen vuosi. Vanhan normaalin mukaan jäntevää hallituspolitiikkaa tehtiin täysin nelivuotiskausin, Niinistö sanoi.

Niinistön sanat olivat enteellisiä. Saman vuoden joulukuussa hallitus vaihtui taas, nyt Antti Rinteen (sd.) hallituksesta Sanna Marinin (sd.) hallitukseen.

Niinistö korosti edellisessä, huhtikuussa pitämässään valtiopäivien avajaispuheessaan sitoutumisen merkitystä.

– Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Yksilön tasolla vanha sanonta osuu niin nimitettäviin valtioneuvoston jäseniin kuin teihin kansanedustajiin. Kansan vaaleissa osoittama luottamus on luottamusta tehtävän täyteen täyttämiseen. Puolueen tasolla sitoudutaan hallitusyhteistyöhön. Valtioneuvoston työtapaa kuvataan virallisesti sanalla kollegiaalinen; se on, että yhdessä päätetään ja yhdessä vastataan.

– On särähtänyt, kun kuulee hallitusohjelmasta tai valtioneuvoston päätöksistä kerrottavan, muulloinkin kuin sote-yhteydessä, että ”tämä oli meidän vaatimuksemme” ja tuo taas oli ”heidän ehdottamaansa”. Yhtä lailla särähtää, kun kuulee sanottavan valtioneuvoston päätöksestä, että tämä oli vain sen ja sen ministerin politiikkaa.

Niinistö sanoi, että jokaisella hallituspuolueella on omat tavoitteensa, mutta kun ne on yhteen sovitettu, on vain yksi valtioneuvoston työtapa: kollegiaalinen.

– Yhdessä päätetty on yhdessä vastattava.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos