Apulaisoikeusasiamies armeijan yhteistupakokeilusta: "Osallistujien yksityisyys ja koskemattomuus pitää taata" - Uutiset - Aamulehti

Apulaisoikeusasiamies armeijan yhteistupakokeilusta: "Osallistujien yksityisyys ja koskemattomuus pitää taata"

Puolustusvoimien kokeilulle miesten ja naisten yhteistuvista näytetään varovaista vihreää valoa. Tasa-arvovaltuutettu kuitenkin pitäisi miehet ja naiset vierekkäisissä tuvissa.

Yhteistuvat kasarmeille saavat kannatusta, mutta herättävät myös kysymyksiä. Miten taataan yksityisyys ja koskemattomuus?

1.2.2020 6:00

Hanke miesten ja naisten yhteismajoituskokeilusta on nytkähtänyt eteenpäin. Hallitusneuvos Minnamaria Nurminen puolustusministeriöstä kertoo, että yleisvaikutelma lausunnoista on, että kokeilu on mahdollista toteuttaa, kunhan yksityisyys ja koskemattomuus taataan.

Kokeilu on suunniteltu määräaikaiseksi muutamassa joukko-osastossa, ja se perustuisi vapaaehtoisuuteen.

Yhteistupia on perusteltu tiedonkulun paranemisella. Monet vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset kokevat jäävänsä ulkopuolisiksi erillisissä tuvissa.

Yhteistuvan uskotaan myös parantavan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.

Sermejä mietitään

Käytännön järjestelyissä ovat nousseet esille sermit. Sermit eivät välttämättä mahdu kaikkiin tupiin.

Annetuissa lausunnoissa sermien tarve nousee esille.

– Erityisesti eduskunnan apulaisoikeusasiamies korostaa, että osallistujien yksityisyys ja koskemattomuus pitää taata. Myös vaatteiden vaihto mietityttää.

Lausuntoa pyydettiin oikeusasiamieheltä, mutta sen antoi apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen.

Nurminen kertoo, että pääesikunnan kanssa on vielä keskusteltava siitä, onko sermejä mahdollista käyttää.

– Varmasti on mietittävä sitäkin, voidaanko vaatteet vaihtaa muualla kuin tuvissa. Voisiko vaihto tapahtua esimerkiksi pesutilojen yhteydessä.

Myös Varusmiesliitto edellyttää lausunnossaan yksityisyyden suojaa. Sen pitää olla kunnossa, ennen kuin kokeilu voi alkaa.

– Apulaisoikeusasiamies otti esille myös tilanteen, jossa suostumuksensa antanut varusmies tai -nainen haluaakin peruuttaa sen kesken palveluksen. Puolustusvoimien on mietittävä tällaistakin vaihtoehtoa, mikä vaatii uudelleenjärjestelyjä.

Naiset naapuritupaan

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara toteaa lausunnossaan, että Suomessa on ollut tapana järjestää naisille ja miehille erilliset majoitustilat.

Hänen mukaansa toimivaan ja hyvään ryhmäkiinteyteen sekä tiedon kulun parantamiseen voidaan pyrkiä myös muilla keinoin kuin yhteismajoituksella.

Esimerkkinä hän mainitsee, että naisten ja miesten majoitustilat voitaisiin sijoittaa samaan rakennukseen, mutta yhteistupien sijasta esimerkiksi vierekkäisiin tupiin.

Tiedonkulussa puutteita

Oikeusasiamiehen tehtäviin kuuluu kiertää säännöllisesti varuskunnissa.

– Niissä hän on keskustellut niin naisten kuin miesten kanssa. Keskusteluissa on käynyt ilmi, että naiset tuntevat olonsa ulkopuolisiksi, Nurminen toteaa.

Apulaisoikeusasiamiehen lausunnossakin todetaan, että naisten tupa on sijoitettu usein erilleen miesten tuvasta toiseen rakennukseen, kerrokseen tai toiseen päähän kasarmirakennusta.

Edelleen lausunnossa kiinnitetään huomiota siihen, että jokaisessa kokeilussa olevassa joukko-osastossa pitäisi nimetä henkilökuntaan kuuluva, jonka puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa.

Täydennyksiä asetukseen

Valtaosa lausunnoista on jo perillä. Nurminen selaa paperipinoa ja huomaa, että oikeus- ja sisäministeriön lausunnot vielä puuttuvat. Yhdenvertaisuusvaltuutettu on ilmoittanut, ettei hänellä ole lausuttavaa.

Hanke etenee seuraavaksi niin, että lausunnot käydään läpi ja tarvittaessa asetusluonnokseen tehdään täydennyksiä samoin kuin perusteluihin.

Vapaaehtoisuus on tärkeää.

– Se tulee vahvasti ilmi myös lausunnoista. Tavoite on, että tupiin saataisiin saman verran miehiä ja naisia. Ei ole järkevää, jos tuvassa olisi vaikkapa kymmenen miestä ja kaksi naista.

Tällä hetkellä yhteismajoitus toteutuu jo maastoharjoituksissa sekä laivapalveluksessa.

Muissa Pohjoismaissa yhteistuvat ovat olleet käytössä. Siitä ei ole tietoa, onko tuvissa käytössä erilliset sermit naisille.

Kokeilu on tarkoitus käynnistää reserviupseerikoulussa ja parissa joukko-osastossa tämän vuoden kuluessa. Kokemukset kootaan ja vasta sen jälkeen pohditaan, tulevatko yhteistuvat kaikkiin joukko-osastoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut