Postilakon sovittelu - Uutiset - Aamulehti

Postin johtajan mukaan tärkeitä suojatyönä tehtäviä kuljetuksia on jäänyt hoitamatta myös Tampereella – Postilakkoa sovitellaan seuraavaksi perjantaina

Postin työriidan sovittelussa ei tänään keskiviikkona löytynyt ratkaisua kiistaan. Postin työriitaa soviteltiin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Postin johtajan mukaan osa suojatyönä hoidettavista tärkeistä kuljetuksista on jäänyt hoitamatta myös Tampereella. STT:n mukaan omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon aikana.

Postilakkoa selviteltiin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla.

13.11.2019 16:16 | Päivitetty 13.11.2019 21:04

Piekkala sanoi valtakunnansovittelijan toimistolta poistuessaan, että sovittelua jatketaan perjantaina.

Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan neuvottelut Postin työehtosopimuksesta ovat olleet vaikeat.

Tänään valtakunnansovittelijan toimistolle tullessaan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, että kaikkien osapuolten etu olisi riidan ratkaisu mahdollisimman nopeasti.

–  En ainakaan ole havainnut, että mitään nopeata läpimurtoa tässä edelleenkään olisi tapahtumassa, Aarto sanoi.

Jos sopua kiistaan ei löydy Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n maanantaina alkaneet lakot voivat jatkua joulukuun puolelle asti.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan realismia on se, että he ovat hyvin kaukana työnantajan kanssa tavoitteissa.

–  Vaikea on nähdä, että tänään täältä sopimusta syntyisi, mutta sillä tavoitteella tietysti, Nieminen sanoi sovitteluun tullessaan.

Niemisen mukaan viime torstaisen sovittelun jälkeen asiassa ei ole tullut edistystä.

Posti on keskellä isoa murrosta, kun esimerkiksi kirjepostin määrä vähenee vauhdilla ja pakettibisneksessä kilpailu on kovaa.

Paltan mukaan työantajan tavoitteena ovat Postin kilpailijoita vastaavat työehdot. Tavoite on lisätä Postin toiminnan joustavuutta korvaamalla nykyiset PAU:n työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen määräyksillä.

Posti: Suojatyöstä kieltäydytty Tampereellakin

PAU:n lakko on vaikeuttanut postinjakelua eri puolella Suomea. Pieni osa kirjepostista, aikakauslehdistä ja mainoksista on saatu lajiteltua ja jaettua vastaanottajille töissä olevan henkilöstön toimesta.

–  Erityisen ikävää on nyt se, että esimerkiksi tietyissä toimipaikoissa Mikkelissä, Tampereella ja Kuopiossa PAU:n jäsenet ovat kieltäytyneet tekemästä kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvää suojatyötä, kertoi Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Kyseiseen suojatyöhön kuuluvat myös vanhusten koteihin jaettavat ruokakuljetukset.

Posti on kertonut saaneensa hoidettua nämä tärkeät lähetykset toistaiseksi perille poikkeusjärjestelyillä.

PAU on määritellyt lakon ulkopuolelle muun muassa ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

AKT julkistaa tukilakkopäätöksensä loppuviikosta

PAU:n lakot vaikeuttavat postinkulkua koko maassa ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. On helppo nähdä, että mitä pidempään Postin lakko kestää, sen suuremmat pysyvätkin vaikutukset sillä on. Postin kilpailijoilla on ollut kiireinen viikon alku, kun paketteja on lähetetty paljon niiden kautta.

Painetta on alkanut kerääntyä työkiistan ympärille. Uusia ilmoituksia tukitoimista on tipahdellut muilta ammattiliitoilta PAU:lle. Erityisesti on seurattu, mitä toimia AKT:lta on mahdollisesti tulossa.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen tviittasi eilen, että AKT:n tukilakkopäätös PAU:lle julkistetaan tämän viikon loppuun mennessä, jos tes-neuvotteluissa ei tule sitä ennen tulosta.

Työmarkkinoilla on luvassa sähäköitä viikkoja. PAU:n työkiistan ohella menossa ovat edelleen Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut, joista on odotettu päänavausta työmarkkinakierrokselle ja myös askelmerkkejä ratkaisuihin kiky-tunneista.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa odotetusti juuri työaikakysymys eli työaikaa pidentävät kiky-tunnit ovat hiertäneet pahoin. Eväitä ratkaisulle ei ole toistaiseksi näkynyt. Teollisuusliiton hallitus päätti viime perjantaina jatkaa meneillään olevaa ylityökieltoa siten, että ylityökielto on voimassa 24. marraskuuta saakka.

Loppukuusta palloja alkaa olla paljon ilmassa, sillä useita työehtosopimuksia on päättymässä marraskuun lopussa. Vientialat istuvat jo laajasti neuvottelupöydässä. Paperiteollisuudessa ja mekaanisessa metsäteollisuudessa työntekijöiden työehtosopimukset ovat päättymässä marraskuun lopussa. Myös kemianteollisuuden isot sopimukset päättyvät pääsääntöisesti marraskuun lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos