Rinne ja Sipilä vaalitentissä: Kaikki sähköverkot julkiseen omistukseen - Uutiset - Aamulehti

Rinne ja Sipilä vaalitentissä: Kaikki sähköverkot julkiseen omistukseen

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne olivat vaalitentissä samaa mieltä siitä, että sähkön siirtoverkkojen pitäisi olla julkisessa omistuksessa.

1.4.2019 16:01 | Päivitetty 1.4.2019 16:02

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ovat sitä mieltä, että kaikkien sähkön siirtoverkkojen pitäisi olla julkisessa omistuksessa. Sipilä ja Rinne antoivat kommenttinsa Ylen ja Kalevan järjestämässä Puolen Suomen vaalitentissä.

”Korotuskatto jo asetettiin mutta siirtohintojen kasvu on ihan järjetön koko Suomessa. Sähkö on meillä edullista, mutta siirtäminen maksaa ihan mielettömästi”, Sipilä sanoi.

Lue myös:Selvitimme sähkön siirtohinnat eri yhtiöissä, asiakas voi kohta itse vaikuttaa hintaan – Kaikkia sähkölaitteita ei enää kannata pitää päällä yhtä aikaa

Lue myös:

”Jos jotakin yhteiskunnan pitäisi omistaa, niin mielestäni yhteiskunnan pitäisi omistaa energian siirtoverkot kokonaisuudessaan, ei pelkästään kantaverkkoa, joka on Fingridin omistuksessa. Pitäisi huolella miettiä, miten me saataisi tämä kuriin”, Sipilä sanoi.

Rinne ilmoitti olevansa samaa mieltä Sipilän kanssa.

”Verkot täytyy olla julkisen sektorin omistuksessa”, Rinne linjasi.

Sähkön siirtohintojen yhteydessä paljon julkisuudessa olleet Caruna ja Elenia ovat suurimmat yksityiset sähkönjakeluverkon haltijat Suomessa. Niiden osuus verkoista on yhteensä noin kolmannes. Suomen suurimmat jakeluverkkoyhtiöt ovat Caruna Oy, Elenia Oy ja Helen Sähköverkot Oy

Lukumäärällisesti suurin osa Suomen noin 80 jakeluverkkoyhtiöstä on kuitenkin kunnan tai kuntaenemmistöisen osakeyhtiön omistuksessa.

Vaalitentissä siirtohintoja kommentoi myös vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto, joka vastasi vuonna 2013 Jyrki Kataisen hallituksessa valtion omistajaohjauksesta. Tuolloin tehtiin kauppa, jossa Fortumin sähköverkkoyhtiö myytiin Carunalle.

Haavisto toisti Uuden Suomen haastattelussa aiemmin kertomansa näkemyksen, jonka mukaan sähkönsiirtohintojen noususta ei voi syyttää vain Carunaa, vaan vastuu on koko silloisella eduskunnalla, joka päätti sähkönsiirron huoltovarmuudesta vuonna 2013.

Haaviston mielestä tuo eduskunnan päätös oli jälkeenpäin ajateltuna virhe.

Itse Caruna-kaupasta Haavisto totesi:

”Muistan, kun talouspoliittinen ministerivaliokunta sitä käsitteli, luulen että ministerit olisivat tehneet aikamoisen virheen, jos olisi myyty jollekin muulle kuin eniten tarjoavalle.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos