Pirkanmaalla kampanjoinut Juha Sipilä on valmis yrittämään yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja uskoo Suomi-rataan – Yksi asia yllätti eniten hallituskaudella - Uutiset - Aamulehti

Pirkanmaalla kampanjoinut Juha Sipilä on valmis yrittämään yhteistyötä perussuomalaisten kanssa ja uskoo Suomi-rataan – Yksi asia yllätti eniten hallituskaudella

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kampanjoi puolueensa puolesta torstaina ympäri Pirkanmaata.

Tampereen Keskustorilla vaalikampanjoinut pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kommentoi puolueensa laskussa ollutta kannatusta vain vähäsanaisesti. –Kaikkemme teemme ja tyydymme siihen, mitä ihmiset vaalipäivänä ovat päättäneet.

5.4.2019 6:20

Aamulehti

Toimitusministeriön pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ehdi kävellä Tampereen Vanhalta kirkolta Keskustorin vaaliteltalle ennen kuin ohikulkija jää kättelemään ja vaihtamaan sanan.

Torstaina ympäri Pirkanmaata puolueensa puolesta kampanjoineen pääministerin mukaan ihmisiä ovat puhuttaneet etenkin työllisyystilanne, eläkeläisten toimeentulo, omaishoito ja maanviljelyn kannattavuushaasteet.

Vaikka keskusta ei ole alkuvuoden aikana loistanut kannatusmittauksissa, Keskustorilla nähdään hymyilevä pääministeri, joka intoutuu avauspuheessaan vitsailemaan jääkiekostakin.

Ylen viime perjantaisessa kannatusmittauksessa keskusta oli neljänneksi suosituin puolue 14,4 prosentin kannatuksella. Puolueen edelle kiilasivat Sdp, kokoomus ja perussuomalaiset.

Johtamansa ja maaliskuun alussa kaatamansa hallituksen suurimmaksi onnistumiseksi Sipilä nimeää työllisyyden parantamisen, suurimmaksi kompastuskiveksi taas sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen.

– Eniten minua on tällä kaudella yllättänyt se, että uudistaminen on niin vaikeaa. Myöskin ulkopuolelta tuli painostusta ja painetta siihen, ettei asioita saa muuttaa. Kaikki kuitenkin tunnistavat muutoksen tarpeen ja tietävät, ettei kaikki tule kerralla kuntoon.

Sipilä Suomi-radasta: ”Meillä on kaikki valmiudet tehdä tämä”

Keskustorin vaaliteltalta pääministerin matka jatkui Lempäälään ja Pirkkalaan. Automatkan aikana Sipilä toteaa puhelimitse, että oli virhe haukata kerralla niin iso pala kuin mitä sote-uudistus oli.

– Jos valinnanvapauden osuus olisi ollut pienempi tai vaiheittaisempi, perustan luomisen jälkeen olisi voitu tehdä lisää. Olisi vaikka otettu asiakasseteliä ja henkilökohtaista budjettia ensin, Sipilä sanoo.

– Opetus on, että vähän ja pienemmissä paloissa. Uudistuksen pitäisi myös käytännössä tulla ihan ensimmäisen vuoden aikana eduskuntaan, jotta se ehditään käsitellä.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan Pirkanmaalla ihmisiä ovat puhuttaneet etenkin työllisyystilanne, eläkeläisten toimeentulo, omaishoito ja maanviljelyn kannattavuushaasteet.

Sipilän johtaman hallituksen erottua soten lisäksi myös monen muun uudistuksen ja hankkeen tie katkesi. Näin kävi esimerkiksi liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) vetämille ratahankkeille ja ilmaan jäi myös pääradan eli Helsinki–Tampere-radan liikennöinnin parantaminen.

Sipilä sanoo pitävänsä edelleen ratayhtiöhanketta hyvänä mallina, johon rahoitus ja neuvottelut kuntien ja kaupunkien kanssa ovat jo kunnossa.

– Rahapäätökset on tehty ja rahat ovat Suomen Raideliikenne AB Oy:n tilillä. Meillä on kaikki valmiudet tehdä tämä. Oikeastaan seuraavan hallituksen ensipäätöksinä vain osakassopimus ja eteenpäin.

Kysyttäessä uskooko Sipilä siihen, että jatkossa suuria rakenneuudistuksia saataisiin Suomessa vietyä maaliin asti, pääministeri ei vastaa suoraan. Sen sijaan Sipilä toteaa, että Suomessa olisi tarpeen käydä keskustelua parlamentaarisen päätöksenteon tilasta.

– Eduskunnan pitää varmaan miettiä omia työtapojaankin. Kumminkin lait olivat kaksi vuotta, viimeisimmätkin viime kesästä saakka, valmiita, niin periaatteessa kyllä aikaakin oli saada uudistukset läpi.

Ei täystyrmäystä hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa

Tulevia hallitusneuvotteluja Sipilä kuvailee jo nyt mielenkiintoisiksi, koska tuoreimmissa gallupmittauksissa kannatuserot neljän puolueen välillä ovat kaventuneet.

Esimerkiksi Ylein tuoreimmassa mittauksessa kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja vihreiden kannatus mahtui kolmen prosenttiyksikön sisään.

– Mitä enemmän isoja puolueita on mukana, sitä vaikeampaa neuvottelu on. Suomessa näistä tilanteista on aina selvitty ja uskon, ettei siihen mene yhtä kauan kuin Ruotsissa.

Ruotsissa edelliset hallitusneuvottelut kestivät yli neljä kuukautta.

Ihmisiä kokoontui torstai-iltapäivänä Tampereen Keskustorille kuuntelemaan pääministeri Juha Sipilää.

Oman puolueensa kannatuslukemia Sipilä kommentoi vähäsanaisesti, eikä paljasta, millaiseen tulokseen puolueessa oltaisiin vaalien jälkeen tyytyväisiä.

– Kaikki on oikeastaan vielä auki. Itse ajattelen niin, että kaikkemme teemme ja tyydymme siihen, mitä ihmiset vaalipäivänä ovat päättäneet.

Tulevia hallitusneuvotteluja ajatellen Sipilä ei tyrmää täysin yhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Sipilän mukaan keskustan lähtökohtana on, että kaikkien puolueiden kanssa pystytään tekemään yhteistyötä.

– Mutta täytyyhän se sanoa, että perussuomalaisten talous-, ulko- ja EU-politiikka ovat hyvin epäselviä sen suhteen, mitä he niissä haluavat. Jospa sekin sitten aikanaan selviää.

Entä jos keskusta jää oppositioon. Millaista politiikkaa puolue silloin aikoo harjoittaa?

– Tällä kaudella oppositiossa on ollut tällainen ei-linja. Se ei kyllä olisi keskustan linja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos