Mustikasta maksetaan poimijoille ennätyshintaa - Tattisatoa luvassa vasta sateiden jälkeen - Uutiset - Aamulehti

Mustikka on nyt todella kallista, poimijoille maksetaan ennätyshintoja: ”En muista koskaan olleen tämmöisiä hintoja”

Mustikkakausi on huono, ja tatitkin antavat vielä odottaa itseään. Hyvä tattisyksy on kuitenkin vain kunnon sateen päässä, sanoo sieniä ja luonnonmarjoja yritykselleen ostava Loreno Dalla Valle.

Mustikkasato vaihtelee vuosittain huomatavasti. Tänä kesänä sato on jäänyt vähäiseksi, ja marjan hinta on toreilla kaksinkertaistunut tavanomaiseen hintatasoon verrattuna.

5.8.2019 14:56

Kuiva kesä on pitänyt tatit piilossa ja tuottanut kehnon mustikkasadon. Luonnonmarjoja Pohjois-Karjalasta poimijoilta ostava Dalla Valle Oy:n toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle kertoo, että mustikkaa on tullut todella huonosti myyntiin, mikä näkyy marjan hinnassa.

– Mustikkaa on vähän, mutta kysyntää on paljon. Kaikki haluavat sitä, mutta ei sitä saa. Kun tilanne on sellainen, hinta nousee pilviin.

Dalla Valle kertoo, että mustikanpoimijalle maksettu hinta on ollut nyt 6–7 euroa mustikkakilolta.

– En muista koskaan olleen tällaista. Hinta on ollut aikaisemmin 2,5–4 euroa kilolta. Kaksi litraa vastaa kiloa.

Torilla viiden kilon mustikkalaatikon hinta vaihtelee Dalla Vallen mukaan 65–85 euron välillä, ja litrahinta on ollut 8-10 euroa. Aiempina vuosina viiden kilon laatikon on saanut ostaa 35–40 eurolla.

– Nyt hinta on tuplaantunut. En muista koskaan olleen tämmöisiä hintoja, Dalla Valle sanoo ja kertoo laatikollisen maksaneen Helsingin torilla jopa 85 euroa.

– Se on ihan utopiaa. Mutta kaupaksi mene vaikka sillä hinnalla, mikä on tosi yllätys, vuodesta 1997 perheyritystä johtanut Dalla Valle sanoo.

Viime syyskuussa kasvoi lopulta näin kauniita herkkutatteja, vaikka kuiva kesä enteili huonoa sienikautta. Tänä vuonna voi olla sama tilanne, jos pian tulee sateita.

Tatit vasta tulossa

Dalla Vallen yritys ostaa luonnonmarjojen lisäksi sieniä, joita yritys ottaa vastaan koko Suomesta. Erityisen himoittuja ovat herkkutatit, mutta kuivuus on estänyt niitä nousemasta.

– Heinäkuussa lähti jonkun verran nousemaan, mutta kun tuli helle, se pysähtyi. Herkkutatteja ei ole missään koko Suomessa tällä hetkellä.

Dalla Valle rauhoittelee kuitenkin hätäilemästä ja menettämästä toivoa kunnon sienisatoon.

– Ei ole mitään hätää, kaikki on vielä edessä. Odotetaan kun on kunnon sadepäiviä, sitten tatteja tulee taas. Siitä sitten viikon sisällä alkaa tapahtua.

Viime kesä oli helteineen todella kuiva ja vaikutti hetken siltä, että sieniä ei tule kerättäväksi lainkaan. Sateiden myötä tilanne muuttui kokonaan.

– Sitten tuli tosi hyvä vuosi tatin suhteen.

Tattien lisäksi yritys ostaa myös kantarelleja, mustatorvisieniä, haaparouskuja ja suppilovahveroita. Yrityksellä on 74 ostopaikkaa Lapista Satakuntaan. Tänä kesänä sienien kerääjät ovat tuoneet myyntiin kantarelleja.

– Kantarelleja on tullut mukavasti. Meillä on kaksi ostopistettä Pohjois-Karjalassa, jotka ovat koko ajan auki.

Dalla Valle ei ole huolissaan kesän kuivuudesta.

–Viime vuonna laitoimme kiinni muistaakseni lokakuun alussa, eli meillä on riittävästi aikaa, hän lähettää terveiset noin 15 000 rekisteröityneelle kerääjälle ympäri Suomen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: