Työnantajat eivät aina ole reiluja, mutta yksi asia parantaa kesätyöntekijän kokemusta - Uutiset - Aamulehti

Työnantajat eivät aina ole reiluja, mutta yksi asia parantaa kesätyöntekijän kokemusta

Kolumni: Nuorten ensimmäiset kesätyökokemukset eivät aina mene nappiin, mutta viimeistään oman alan hommissa tilanne helpottuu, kirjoittaa toimittaja Elena Kurki.

6.8.2019 9:26

Ensimmäinen kesätyöni oli mansikanpoiminta joskus yläkouluikäisenä. ”Oikeat mansikanpoimijat” olivat uurastaneet jo monta tuntia, kun me vasta saavuimme paikalle. He myös jäivät sinne jatkamaan töitä, kun me muutaman tunnin poimimisen jälkeen saimme tarpeeksemme.

Mukava tilanpitäjä antoi meidän kokeilla kesähommia sen verran kuin jaksoimme. Kahta viikkoa myöhemmin kokemus alkoi riittää, ja palasimme leppoisaan lomailuun.

Sen jälkeen olen saanut monenlaisia kesätyökokemuksia. Moniin niistä liittyy huono työilmapiiri, epäreilu kohtelu tai ikävä pomo.

Olen muun muassa ollut sopimuksetta töissä sen takia, ettei työnantajan tarvitsisi maksaa sadepäivien peruuntuneilta vuoroilta palkkaa.

Olen joutunut pulaan, kun vakituiset työntekijät ovat hävinneet tupakkatauoille ja jättäneet minut kokemattomana kesätyöntekijänä vastuuseen.

En myöskään aina ole pitänyt lakisääteisiä taukoja kiireen takia.

Ensimmäisiä kesätöitään aloittelevat nuoret ovat huonossa asemassa työmarkkinoilla. Kilpailu vähäisistä kesätyöpaikoista on niin kovaa, että työnantajan ehtoihin on suostuttava.

Omia oikeuksia ei välttämättä tunneta tai niistä tingitään, sillä jonossa on aina seuraava ottaja, joka hyväksyy työnantajan asettamat ehdot.

Niin hullua kuin se onkin, vasta oman alan kesätöiden myötä tajusin, että töissä voi olla aidosti mukavaa ja työehtosopimukset on tehty noudatettaviksi eikä kierrettäviksi.

Työhistoriassani on sellaisia työpaikkoja, joissa kaikki ei ole mennyt niin kuin olisi pitänyt. Niitä yhdistää silti yksi asia, joka saa minut haikeana muistelemaan menneitä kesiä: hyvä kesätyöporukka.

Monesti kesätyöntekijöiden keskuudessa syntyy hyvä ryhmähenki, sillä kaikki ovat samassa tilanteessa: hieman hukassa käytännön asioiden kanssa, mutta äärimmäisen innokkaita oppimaan uutta.

Työnantajan ja vakituisten työntekijöiden kiinnostus työtehtäviä kohtaan vaikuttaa ilmapiiriin. Siten se myös luonnollisesti vaikuttaa nuoren kokemuksiin ja ajatuksiin työelämästä.

Oman alan kesätyöt eroavat aiemmista työpaikoistani ilmapiiriltään. Omalla alalla hyvä fiilis ei ole jäänyt kesätyöntekijöiden keskinäiseksi jutuksi, vaan se ulottuu myös muihin kollegoihin.

Aamulla on mukava tulla töihin, kun ympärillä olevat ihmiset nauttivat tekemisestä.

Tsemppiä niille nuorille, joiden ensimmäinen kesätyö ei ole jostain syystä ollut napakymppi. Koettakaa sinnitellä, vaikka se ei tuntuisikaan unelmien kesäduunilta.

Edessä on vielä monta kesää, joiden aikana ehtii saada toisenlaisia kokemuksia.

Kirjoittaja on Aamulehden uutistoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut