Partion ympäristöpelissä käsitellään vapaaehtoista lapsettomuutta ilmastotekona - Uutiset - Aamulehti

Partion ympäristöpelissä vapaaehtoinen lapsettomuus on ilmastoteko – pelin käyttötarkoitus on herättänyt kummastusta

Päävastuu lapsen kasvatuksesta on lapsen huoltajilla, Opetushallituksesta muistutetaan.

Kuvakaappaus Partio-lehden vuoden ensimmäisessä numerossa julkaistusta ympäristöpelistä.

10.4.2019 19:57 | Päivitetty 10.4.2019 20:57

Aamulehti

Partio-lehti on joutunut kohun silmään sen jälkeen kun se julkaisi numerossa 1/2019 pelin, jossa käsitellään erilaisia ympäristötekoja. Pelissä kierrätyksen ja kasvissyönnin ohelle ympäristöteoksi on nimetty myös vapaaehtoinen lapsettomuus.

Peliin voi tutustua Partiomedian sivuilla.

Yli 12-vuotiaille tarkoitetussa pelissä pelaajat saavat 2–4 lappua, joille on kirjattu ympäristötekoja. Pelaajat vaihtelevat lappuja keskenään niin, että kaikki saavat mahdollisimman mieluiset laput.

Ohjeiden mukaan pelaaja sitoutuu kuvitteellisesti toteuttamaan lappujen ehdottamat teot. Pelin jälkeen ohjeistetaan keskustelemaan siitä, mitkä laput kiinnostivat monia ja mitä kukaan ei haluaisi tehdä.

Partio: tarkoitus ei ole kehottaa lapsettomuuteen

Suomen Partiolaiset korostaa tiedotteessaan, että tarkoituksena ei ole ohjata lapsia tiettyihin valintoihin vaan tarjota eväitä mielipiteiden muodostamiseen. Pelin tarkoituksena ei tiedotteen mukaan kehottaa lapsettomuuteen.

Partiolaisten mukaan on tärkeää, että ympäristöaiheista voidaan keskustella turvallisesti ryhmässä johtajan ohjauksella. Pelin keskusteluohjeissa korostetaan, että jokainen voi pohtia asiaa omista näkökulmistaan ja oman elämäntilanteen mukaan.

Partion mukaan pelit ovat yksi keino käsitellä vaikeita asioita, joissa ”ei ole yhtä totuutta”. Pelissä on partion mukaan nostettu esiin mediassa esillä olleita ilmastotekoja.

– Nuoret ovat jo hyvin perillä ilmastonmuutoksesta ja moni kokee ahdistusta, tiedotteessa kirjoitetaan.

– Selkeästi tämä yksi kortti on herättänyt keskustelua. Toki ihmisillä on monenlaisia mielipiteitä siitä, miten ylipäätään ympäristö- ja ilmastoasioihin suhtaudutaan ja millä tavoin niitä saa opettaa lapsille, sanoo Suomen Partiolaisten viestintä- ja markkinointipäällikkö Anna Koroma-Mikkola.

Kasvatuksen päävastuu huoltajilla

Ilmastonmuutosta ja kestävää kehitystä sivutaan myös perusopetuksessa, Opetushallituksesta kerrotaan.

Kouluissa teemoja käsitellään ikätasojen perusteella.

– Pedagogisesti koulutetut opettajat osaavat esittää asian oikealla tavalla ja tietävät kokemusmaailman ja sen, minkä ikäisen kanssa kannattaa mistäkin puhua, kertoo Opetushallituksen juristi, luokanopettaja Laura Francke.

Hän muistuttaa, että päävastuu lapsen kasvatuksesta on lasten huoltajilla.

– Kouluissa pitäisi käsitellä puolueetonta ja mahdollisimman paljon tutkimuksiin perustuvaa tietoa, antaa erilaisia näkemyksiä ja opettaa mediakriittisyyttä, Francke sanoo.

Pelin käyttötarkoitus herättänyt kummastusta

Suomen Partiolaisten Koroma-Mikkolan mukaan useat yhteyttä ottaneet eivät ole tienneet sitä, että ryhmänjohtajat ovat saaneet ohjeistuksen pelin käyttöön.

Koroma-Mikkola kertoo, että pelistä on tullut jonkin verran yhteydenottoja, joissa tiedustellaan, mihin käyttöön ja minkä ikäisille peli on tarkoitettu.

Koroma-Mikkola muistuttaa, että peli on tarkoitettu yli 12-vuotialle lapsille ympäristöaiheisen keskustelun pohjaksi. Pelin tarkoituksena oli Koroma-Mikkolan mukaan lievittää nuorten ilmastoahdistusta keskustelun keinoin, ei aiheuttaa kenellekään mielipahaa.

Edit 10.4. kello 20.56: lisätty linkit Partiomedian sivuille sekä peliin että tiedotteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos