Presidentti vahvistaa tänään tiedustelulait – voimaan todennäköisesti kesäkuun alussa - Uutiset - Aamulehti

Presidentti vahvistaa tänään tiedustelulait – voimaan todennäköisesti kesäkuun alussa

Maaliskuussa hyväksytyt siviili- ja sotilastiedustelulait on haluttu saattaa voimaan mahdollisimman pian. Lännen Median saamien tietojen mukaan se tarkoittaa aikaisintaan kesäkuun alkua.

Niinistön tänään vahvistamat lait ovat tulossa voimaaan aikaisintaan kesäkuussa.

26.4.2019 6:00

Presidentti Sauli Niinistön on määrä vahvistaa tänään siviili- ja sotilastiedustelulait. Lännen Median saamien tietojen mukaan niiden voimaantulopäivä on aikaisintaan 1. kesäkuuta.

Lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi sisäministeriöstä vahvisti torstaina sähköpostitse, ettei voimaantulo aiemmin ole mahdollista.

Eduskunta hyväksyi tiedustelulait maaliskuussa yksimielisesti. Se oli hyväksynyt aiemmin perustuslain muutoksen kiireellisenä äänin 178–13. Muutos tarvittiin, jotta suojelupoliisi ja puolustusvoimat saavat valtuudet lukea tarvittaessa sähköposteja ja muita luottamuksellisia viestejä.

Perustuslakiin kirjattua luottamuksellisen viestin suojaa voidaan rajoittaa, jos tietoa hankitaan kansallista turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta, kuten terrorismista. Lainsäädäntöä kiirehdittiin, koska Suomen tiedustelun tason on katsottu jääneen jälkeen muista länsimaista.

Lakien hyväksyminen pitkittyi vielä kertaalleen sen jälkeen, kun ne oli jo tuotu täysistuntoon. Lakiesitykset palautettiin perustuslakivaliokunnan käsiteltäviksi muun muassa siksi, että perustuslakiasiantuntijat, professori Juha Lavapuro ja professori Martin Scheinin olivat esittäneet huolensa lakien perustuslainmukaisuudesta. Huolia liittyi ainakin syrjinnän kieltämisen sanamuotoihin ja tekniseen laitetarkkailuun.

Lakien takia eduskuntaan tulee uusi tiedusteluvalvontavaliokunta, joka keskittyy tiedustelumenetelmien valvontaan. Puolueet eivät sopineet vielä torstaina sen puheenjohtajasta, vaan hänet nimetään vasta hallituksen muodostamisen jälkeen.

Tiedusteluvalvontavaltuutetuksi nimitettiin aiemmin tässä kuussa oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen, joka aloittaa uudessa tehtävässään 1. toukokuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut