Verohallinnon käyttökatko sulkee ison osan palveluista viikoksi – miksi katko kestää niin kauan? - Uutiset - Aamulehti

Verohallinnon käyttökatko sulkee ison osan palveluista viikoksi – miksi katko kestää niin kauan?

Verohallinnon OmaVero-palvelu sulkeutuu perjantaina 1.11. kello 15.30 ja on seuraavan kerran käytössä 8. marraskuuta kello 9. Esimerkiksi muutosverokorttia ei voi tehdä myöskään puhelinpalvelussa tai verotoimistossa ennen kuin 7. marraskuuta.

Viime vuoden henkilöverotuksen ja yhteisöverotuksen verotiedot tulevat julkisiksi tänään.­

1.11.2019 15:21

Aamulehti

Verohallinnon OmaVero-palvelussa alkaa tänään perjantaina käyttökatko. Palvelu on pois käytöstä 1. marraskuuta kello 15.30 alkaen. Palvelussa tuolloin sisällä oleva voi käyttää palvelua kello 16:een asti. Sen jälkeen palvelu sulkeutuu kokonaan ja aukeaa seuraavan kerran 8. marraskuuta kello 9.

Veroasioita ei voi hoitaa myöskään verotoimistoissa tai puhelimessa 4.−6. marraskuuta. Esimerkiksi muutosverokorttia ei pysty tekemään lainkaan. Verotoimistot ja yleisimmät palvelunumerot ovat auki, mutta niistä saa vain yleisneuvontaa.

Yritykset voivat antaa ilmoituksia ohjelmistojen kautta normaalisti ja osa verkkopalveluista, esimerkiksi auto- ja valmisteverotuksen palvelut, toimivat katkon aikana normaalisti.

Verohallinnon mukaan palvelukatko johtuu tietojärjestelmän päivityksestä.

Miksi katko on näin pitkä, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta?

– Siirrettävää dataa on yksinkertaisesti niin paljon, ja lisäksi pitää varmistaa, että kaikki on mennyt hyvin. Samalla on koko ajan verotustoimenpiteitä, jotka eivät saa vaarantua missään vaiheessa.

– Päivityksessä järjestelmään menee uusia verolajeja. Asiakkaille se näkyy niin, että OmaVerossa on yhä uusia ominaisuuksia. Samalla luovutaan vanhoista taustajärjestelmistä.

– Siirrettävistä asioista isoimmat ovat kiinteistöverot, jotka ovat asiakkaille ajankohtaisia ensi keväänä. Toinen siirrettävä on varainsiirtovero, joka alkaa toimia OmaVerossa heti, kun palvelu taas aukeaa.

Miksi on valittu juuri tämä ajankohta?

– Tämä oli vähiten haitallinen ajankohta mahdollisimman suurelle joukolle asiakkaista. Nyt ei ole myöskään isoja verotuksellisia asioita akuutissa vaiheessa.

– Esimerkiksi ensi vuoden verokorttien muodostaminen voidaan aloittaa vasta palvelukatkon jälkeen. Verokortteja muodostuu parin viikon ajalla noin 350 000 per päivä, joten sellaiseen kohtaan katkoa ei voitu ajatella.

Jos katkon aikana tarvitsee muutosverokorttia tai muuta, niin onko sitä mitenkään mahdollista saada?

– Omavero tosiaan sulkeutuu 1.11. kello 15.30 ja aukeaa seuraavan kerran 8.11. kello 9. Puhelinpalvelu on kiinni 4.–6.11., eli järjestelmää avataan virkailijoille ennen kuin asiakkaille. 7. marraskuuta voi siis asioida puhelimen kautta, jos ei voi odottaa 8. marraskuuta asti.

– Henkilöasiakkaiden kannalta isoin asia tässä kohtaa on jäännösveron eräpäivä, joka on tänään 1. marraskuuta. Eli jos joku on myöhässä sen kanssa, niin hän joutuu odottelemaan pari päivää ennen kuin pystyy asian hoitamaan – paitsi jos löytää kotoa maksulapun, jolloin voi maksaa sen verkkopankissa.

Maanantaina 4. marraskuuta on niin sanottu veropäivä, jolloin tuoreet verotiedot julkaistaan. Vaikuttaako katko tähän?

– Ei vaikuta. Viime vuoden verotus on saatu valmiiksi ihan kaikkien osalta, ja tänään on pystytty ajamaan järjestelmästä tulotiedot erilliseen tietokantaan.

Kaikki käyttökatkosta johtuvat poikkeukset löytyvät Verohallinnon sivuilta osoitteesta vero.fi.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat