Vaalikone: Eurovaalit 2019 – Vaalikoneessa mukana lähes kaikki Suomen ehdokkaat - Uutiset - Aamulehti

Aamulehden eurovaalikone on nyt auki, mukana lähes kaikkien Suomen ehdokkaiden tiedot – Täältä pääset tekemään vaalikoneen

Aamulehden eurovaalikone erottelee ehdokkaiden mielipiteet helpottamaan äänestäjän ratkaisua jo kolmen kysymyksen jälkeen

26.4.2019 9:54 | Päivitetty 24.5.2019 6:19

Aamulehti

Pitäisikö nuorten matkustaa enemmän Euroopassa? Haluaisiko joku ehdokkaista Suomen irti eurosta? Tarvitaanko EU-maille yhtenäinen minimipalkka?

Aamulehden perjantaina auennut europarlamenttivaalien vaalikone kertoo, mitä mieltä Euroopan parlamenttiin ehdolla olevat ovat näistä ja muista ajankohtaisista, EU:n ja Suomen asukkaita koskettavista asioista.

Vaalikoneessa on 20 kysymystä. Koska Suomi on europarlamenttivaaleissa yksi vaalipiiri, ovat kysymykset samoja kaikille suomalaisille ehdokkaille ja vaalikoneen käyttäjille.

Vaalikoneeseen pääsee tästä

Kysymykset eivät koske vain yksittäisten suomalaiset elämää, vaan myös esimerkiksi sitä, miten EU:n rajoilla tulisi kohdella EU:n alueelle pyrkiviä turvapaikanhakijoita ja minkälaista puolustusyhteistyöstä EU-maiden tulisi tehdä. Vaalikone erottelee myös ehdokkaat, joiden mielestä EU pitäisi purkaa kokonaan.

Nopea vaalikone

Aamulehden vaalikone ehdottaa käyttäjälle sopivia ehdokkaita jo heti kolmen ensimmäisen vastauksen jälkeen, mutta tarkimman tuloksen saa, kun malttaa vastata kaikkiin 20 kysymykseen. Halutessaan voi merkitä osan kysymyksistä itselleen erityisen tärkeiksi, jolloin kone painottaa niitä laskiessaan sopivia ehdokkaita. Vaalikoneen voi halutessaan tehdä useita kertoja.

Kysymykset ovat väittämiä, joihin ehdokkaat ottavat kantaa kertomalla ovatko samaa vai eri mieltä, vai jotain siltä väliltä. Keskimmäinen vaihtoehto on neutraali. Ehdokkaat ovat voineet myös perustella vastauksiaan. Kaikki perustelut ovat nähtävillä.

Lue täältä ehdokaslista ja kaikki olennainen eurovaaleista

Vaalikoneessa on yli 250 ehdokkaan tiedot. Julkaisemme sellaisten ehdokkaiden vastaukset, joiden profiili on valmis eli ehdokas on vastannut kaikkiin kysymyksiin. Ehdokkaat kertovat vaalikoneessa myös vaalilupauksensa ja itsestään hieman taustatietoja, kuten iän, koulutuksen ja ammatin.

Vaalikoneen tiedot yhdistetään vaali-iltana Alman medioiden tulospalveluun, jolloin ehdokkaiden kantoja voi verrata heidän saamaansa äänimäärään. Sama tulospalvelu oli Aamulehdessä käytössä eduskuntavaalien tuloksia laskettaessa ja palvelu oli erittäin suosittu.

Alma Median vaalikone

Mukana on yli 250 europarlamenttivaaliehdokkaan vastaukset.

Vaalikoneessa vastataan 20 kysymykseen.

Vastaamalla ehdokkaiden kanssa samoihin kysymyksiin, voi vaalikoneesta hakea itselleen sopivimmat ehdokkaat ja puolueet.

Vaalikone aukeaa käyttäjille perjantaina 26.4.

Europarlamenttivaali käydään sunnuntaina 26.5.

Ennakkoäänestysaika on 15.-21.5.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut