IATA:n pääjohtaja: Ruotsista alkanut lentohäpeä leviää vielä globaaliksi ilmiöksi – Presidentti Niinistökin vetoaa kansalaisiin, mutta ei usko lentoveroon - Uutiset - Aamulehti

IATA:n pääjohtaja: Ruotsista alkanut lentohäpeä leviää vielä globaaliksi ilmiöksi – Presidentti Niinistökin vetoaa kansalaisiin, mutta ei usko lentoveroon

Pääjohtaja Alexander De Juniac uskoo, että lentohäpeä lisää paineita lentoliikenteen verottamiseen eri maissa. Sauli Niinistö sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että kieltolait eivät ole koskaan menestyneet.

Erityisesti monissa Euroopassa maissa ihmiset ovat alkaneet vähentää lentämistä ilmastosyistä. Alan etujärjestön pääjohtajan mukaan ilmiö uhkaa lentoyhtiöiden taloutta.

4.9.2019 9:47

Ruotsista alkunsa saanut "lentohäpeä" tulee vielä vaikuttamaan lentoyhtiöihin ympäri maailmaa.

Näin uskoo Kansainvälisen ilmakuljetusliiton (IATA) pääjohtaja Alexandre De Juniac.

Hän kutsuu ympäristöön liittyvää huolta Euroopan ilmailualan "suurimmaksi uhaksi". Ilmiö levinnee hänen mukaansa väistämättä myös muhin maanosiin.

– Jos uskot tai ajattelet, että ympäristöhuoli koskettaa jokaista tällä planeetalla, ei ole mitään syytä olettaa, etteivät muutkin nuoret ihmiset reagoi, De Juniac toteaa.

Euroopasta Yhdysvaltoihin, sitten Aasiaan

Lentohäpeällä tarkoitetaan lentämisen heikentynyttä sosiaalista hyväksyntää. Se on vähentänyt lentomatkailun suosiota erityisesti Ruotsissa, mutta myös monissa muissa Euroopan maissa.

De Juniac arvioi, että seuraavaksi muutoksia nähdään Yhdysvalloissa, jossa kuitenkin huono junaverkko jarruttaa kehitystä ainakin aluksi.

Pääjohtaja ennustaa, että tämän jälkeen vuorossa ovat esimerkiksi Korea ja Japani.

Hän katsoo, että lentohäpeän voimistuessa kasvaa myös paine lentoliikenteen ympäristöverotukseen.

De Juniacin mukaan alalle on erittäin tärkeää voittaa niiden edelleen lentävien matkustajien luottamus, jotka haluavat nähdä alan tekevän päästöleikkausten suhteen "oikeita asioita".

Niinistö huomauttaa Ruotsin ja Suomen erilaisesta tilanteesta

Ruotsissa lentomatkustus on vähentynyt vuodessa useita prosentteja. Suomessa lentohäpeästä ei sen sijaan tilastojen valossa näy merkkiäkään, vaan matkustajamäärät ovat kasvaneet.

Presidentti Sauli Niinistöä ero näyttää ihmetyttävän.

– Sanotaan nyt esimerkiksi lentämisen kohdalla, että Ruotsissa puhutaan suorastaan lentohäpeästä. Suomessa se ei näytä vaikuttaneen, hän toteaa Ilta-Sanomien haastattelussa.

Niinistö toivoisi, että ilmastoajattelu lähtisi ihmisestä itsestään. Lentoveroihin hän ei haastattelun perusteella usko.

– Sanotaan, että se on jokaisen asia, mutta ei se patistamalla tai pakottamalla etene. Kieltolait eivät ole koskaan menestyneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut