Isis menetti hallintoalueensa keväällä, mutta toiminta jatkuu - Uutiset - Aamulehti

Kalifaatti romahti, Isis jäi – Terroristijärjestö menetti hallintoalueensa keväällä, mutta sen toiminta jatkuu yhä

Isis menetti keväällä viimeisenkin järjestön hallussa olleen alueen. Se ei kuitenkaan tarkoittanut Isiksen loppua.

Irakilaiset pakenivat taisteluja Mosulissa kesällä 2017. Isis valtasi Mosulin vuonna 2014, mutta joutui luopumaan alueesta myöhemmin.

14.7.2019 8:16

Maailma huokaisi helpotuksesta maaliskuussa, kun äärijärjestö Islamilaisen valtion kalifaatti romahti.

Tuolloin Isisiltä riistettiin viimeinenkin sen hallussa ollut alue. Silti medioissa eri puolilla maailmaa jatkui pohdinta siitä, tarkoittiko kalifaatin kukistaminen järjestön loppua.

– Nyt Isis on enemmänkin palautunut sellaiseksi liikkeeksi kuin se oli vuonna 2014 tai hiukan ennen sitä, sanoo Lähi-idän tutkija Mikko Patokallio konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä.

Vaikka valtioprojekti on tuhottu, Patokallion mukaan järjestöllä on yhä taistelijoita.

Isis on palannut solutoimintaan ja pystynyt sulautumaan takaisin alueille, joilla sillä on ollut tukijoukkoja. Järjestön rivit ovat moninaiset: osa taistelijoista on ideologisesti vihkiytyneitä, kovan luokan kannattajia, ja osa kanssataistelijoita.

Kannattajia on kuollut taisteluissa, mutta myös palannut takaisin eri yhteisöihin.

– Valtionjohtoinen malli on hajonnut ja nyt on pyritty sulautumaan eri paikkoihin ja rakentamaan solujen kyvykkyyttä, Patokallio kertoo.

Ideologiaa kannattavien lisäksi Isiksellä on liittolaisia, joita se on koonnut yhteisiä tavoitteita apunaan käyttäen. Syyriassa Isis on luonut liittolaistensa kanssa yhteistä rintamaa kurdijoukkoja vastaan ja Irakissa shiiahallintoa vastaan.

Media ennustaa paluuta

Irakin al-Qaida-järjestöstä erottautunut ryhmä julisti vuonna 2014 perustaneensa islamilaisen valtion alueelle, jonka se oli saanut hallintaansa. Sen jälkeen Isisin kalifaatti kasvoi nopeasti poikkeuksellisen laajaksi. Suurimmillaan Isisin hallussa oli Lähi-idässä Britannian kokoinen alue, jossa asui miljoonia ihmisiä.

Kalifaatin viimeinen tukikohta pyyhittiin kartalta maaliskuussa.

Kyseessä ei ollut ennennäkemätön tapahtuma. Vuonna 2010 Isisiä edeltävä ryhmä menetti kaikki sen hallitsemat alueet ja ylimmät johtajansa. Muutama vuosi myöhemmin järjestö kuitenkin nousi kukoistukseensa.

Tänä keväänä brittilehti The Guardian ennusti, että "kalifaatti on kukistettu, mutta Isis palaa vielä toisessa muodossa". Televisioyhtiö CNN jatkoi samalla linjalla sanoen, että "kalifaatti on päättynyt, mutta sen kasvualusta kukoistaa".

Patokallion mukaan näyttää siltä, että Isis pystyy palaamaan hieman erilaisessa muodossa ja erilaisella taktiikalla, mutta pitkälti samojen taistelijoiden ja saman ideologian turvin.

– En usko, että heti nähdään ihan samanlaista pyrkimystä luoda uudenlaista valtiota kuin 2014–15 nähtiin.

Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi varoitti keväällä kalifaatin romahtamisen jälkeen videon välityksellä, että järjestö suunnittelee kostoa.

Isis valmistelee paluuta konfliktien turvin

Voiko Isis palata ja vahvistua – siihen vaikuttaa Patokallion mukaan merkittävästi se, miten tilanne kehittyy järjestön toiminta-alueilla Syyriassa ja Irakissa.

Lähi-idän sydämessä sijaitsevat maat ovat äärimmäisen väkivaltaisia ja huonosti hallittuja maita. Paikalliset elävät erittäin epävakaissa olosuhteissa, joissa Isisin kaltaisille toimijoille riittää elintilaa.

– Heidän näkökulmastaan Isis pystyy tarjoamaan tavan suojautua ulkoapäin tulevaa väkivaltaa vastaan. Tällä hetkellä Isis on tietyssä muodossa lyöty, mutta olosuhteet, jotka mahdollistivat järjestön suurenmoisen kasvun ja laajentumisen, eivät ole kadonneet minnekään.

Maat ovat konfliktialttiita, ja nimenomaan se on Patokallion mukaan kasvumateriaalia Isisille. Järjestö pystyy Patokallion mukaan taidokkaasti hyödyntämään epäluuloja ja kaoottista poliittista tilannetta.

Juuri konfliktien avulla Isis valmistelee uutta paluuta.

– Valitettavasti viimeisen vuoden aikana ei ole nähty Syyriassa tai Irakissa kovin paljon toimenpiteitä, joita tarvittaisiin tuomaan laajempaa rauhaa näihin yhteiskuntiin.

Virtuaalikalifaatti puhuttaa

Mediassa on herännyt kysymyksiä myös siitä, yrittääkö Isis luoda virtuaalikalifaattia. Keskusteluja vauhditti Isisin keväällä julkaisema video, jossa esiintyi tiettävästi järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi. Videolla al-Baghdadi varoitti kostosta.

Järjestö pohjautuu yhteiseen uskontoperäiseen identiteettiin, ja Patokallion mukaan virtuaalikalifaatti on yksi keino ylläpitää järjestön imagoa ja globaalia identiteettiä.

Patokallio ei kuitenkaan näe verkossa toimivan järjestöä kovin voimakkaana, jos se ei kiinnity johonkin konkreettiseen, kuten yhteiskuntaan tai alueeseen. Muuten vetovoima hiipuu.

Selvää on kuitenkin, että Isisin paluu näyttää nyt vielä todennäköisemmältä kuin aikaisemmalla kerralla.

– Vuoden 2010 aikana tuho oli totaalisempaa ja ryhmän kohtaama vaikea tilanne vielä syvempää kuin nyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos