Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta - Uutiset - Aamulehti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta

Haaviston mukaan Syyrian suomalaisiin liittyvät asiat ovat olleet äärimmäisen luottamuksellisia.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi ulkoasianhallinnon ammattijärjestön tekemiin kysymyksiin.

5.12.2019 22:04

Ulkoministeriön ammattijärjestö UHVY on esittänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.) kysymyksiä muun muassa siitä, miksi ministeriön työntekijöitä pidetään pimennossa. Kysymykset liittyvät jupakkaan konsulipäällikkö Pasi Tuomisen asemasta ja julkisuudessa käytyyn keskusteluun suomalaislasten kotiuttamiseen Syyriasta al-Holin pakolaisleiriltä.

Ammattijärjestö ihmettelee, pitääkö ulkoministeriön työntekijöiden hankkia tiedot työpaikkansa asioista tiedotusvälineistä. Haavisto on vastannut kysymyksiin ja vastaukset julkaistiin.

– Tämä syksy on ollut EU-puheenjohtajuuden vuoksi poikkeuksellinen hektinen, ja silloin yhteydenpito henkilökuntaan ja osastoihin on jäänyt puutteelliseksi. Kannan tästä täyden vastuun ja olen luvannut tammikuussa kiertää osastot ja tavata henkilökuntaa entistä intensiivisemmin erityisesti Helsingissä. Puheenjohtajuuskauden aikana olen ehtinytkin tavata jo paljon väkeä ulkomaanedustustoissamme, Haavisto perusteli.

Haaviston mukaan nyt on ollut vaikeita tehtäviä hoidettavana, kuten suomalaisten lasten hädänalainen tilanne Syyriassa.

– Tämä on asettanut erityisiä haasteita myös henkilöstön kanssa käytävien keskustelujen suhteen, koska Syyrian suomalaisiin liittyvät asiat ja viranomaisyhteistyö ovat olleet äärimmäisen luottamuksellisia asioita. Sen vuoksi esimerkiksi näistä asioista vastaavan virkahenkilön tehtäviä ja toimenkuvaa ei ole hallinnossa avattu laajemmin.

"Jos ministeri ei pidä näkemyksistä, joutuuko lähtemään?"

Ministeriltä vaadittiin vastausta, joutuuko tulevaisuudessa esimerkiksi poliittisen osaston päällikkö seuraavaksi lähtemään, jos ministeri ei satu pitämään hänen näkemyksistään.

– Virkamiehillä on kaikki oikeudet omiin näkemyksiinsä. Hyvään valmisteluun kuuluu mielestäni myös eriävien näkemysten esiintuominen ja niistä keskusteleminen. Näin on mielestäni asioiden valmistelussa myös tapahtunut, Haavisto vastasi.

Haavisto sai myös vastata, miten ministeri voi omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja ottaa pois tehtäviä asianomaiselta osastopäälliköltä ja siirtää niitä toiselle, virkamatkalle määrätylle virkamiehelle?

Haaviston vastaus kuului näin:

– Ministeri on poikennut vahvistetusta työnjaosta ulkoministeriön työjärjestyksen 56 § perusteella. Pykälän teksti kuuluu:

”Ministeri tai valtiosihteeri kansliapäällikkönä voivat määrätä asian valmistelusta vahvistetusta työnjaosta poiketen. Poikkeuksista työnjakoon voivat vastaavasti määrätä alivaltiosihteeri, osastopäällikkö ja määriteltyjä palvelukokonaisuuksia johtavat virkamiehet vastuualueellaan käsiteltävien asioiden osalta. Virkamies on lisäksi vahvistetusta työnjaosta riippumatta velvollinen suorittamaan ne tehtävät, jotka häneen esimiesasemassa oleva toimintayksikön päällikkö tai ministeri vahvistetusta työnjaosta poiketen yksittäistapauksessa määrää hänen suoritettavakseen.”

Haaviston mukaan al-Hol-kysymys on vaatinut vahvaa panostusta

Ammattiyhdistyksen mukaan on syntynyt käsitys, että Syyria-asiasta ei ole mediassa tai muuallakaan tullut vielä esille kaikki. Haavistolta kysyttiin, onko mahdollista, että asiassa joku olisi vääristellyt tekemisiään?

– Syyrian tilanteeseen ja al-Hol -kysymykseen liittyvät haasteet ovat kesästä 2019 saakka vaatineet ulkoministeriöltä vahvaa panostusta. Näistä kysymyksistä on myös eri kokoonpanoissa käyty keskustelua ulkoministeriön sisällä ja valtioneuvoston piirissä. 56 pykälän mukainen ratkaisu mahdollisti sen, että ulkoministeriö on voinut aktiivisesti valmistella toimia eri tilanteiden varalle, jotka voivat Syyriassa vielä olevia suomalaisia kohdata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: