Tamperelaiset Jukka Ikonen ja Roope Korpinen ratsastavat Tampereen paraatissa itsenäisyyspäivänä: ”Jännittää kyllä hevosten suhtautuminen ääniin ja meluun keskellä kaupunkia” - Uutiset - Aamulehti

Tamperelaiset Jukka Ikonen ja Roope Korpinen ratsastavat Tampereen paraatissa itsenäisyyspäivänä: ”Jännittää kyllä hevosten suhtautuminen ääniin ja meluun keskellä kaupunkia”

Tavoitimme kaksi perjantain paraatia varten Kangasalla harjoittelevaa ratsukkoa ja kysyimme, jännittääkö perjantain esiintyminen.

Tamperelaiset Jukka Ikonen ja Roope Korpinen ratsuväen uniformuissa vuodelta 1922. Paraatissa on mukana 33 ratsukkoa.

5.12.2019 11:35

Uljaat suomalaisen ratsuväen perinneratsukot ratsastavat Tampereella perjantain itsenäisyyspäivän paraatissa.

Kolmijonossa etenevät ratsukot tulevat Pirkanmaalta, Uudeltamaalta, Päijät-Hämeestä ja Etelä-Karjalasta. Ratsukoita on 33. Ratsuosastoa johtaa ratsumestari Janne Kurkinen, 45, Tampereen seudun ratsuväenkillan ratsuosastolta.

Ratsastajilla on yllään ratsuväen univormut, pukumalli 22 vuodelta 1922.

Ratsailla ovat myös tamperelaiset Jukka Ikonen, 33, ja Roope Korpinen, 22.

– On kunnia olla mukana. Jännittää kyllä hevosten suhtautuminen ääniin ja meluun keskellä kaupunkia. Hevonen on pakoeläin, joka saattaa pelästyä ja vauhkoontua yllättävistä äänistä, kauppatieteitä opiskeleva Korpinen pohtii.

Lupaus-hevosella paraatiin osallistuva Korpinen aloitti ratsastuksen 4-vuotiaana.

– Meillä lähes koko perhe ratsastaa. Äiti innosti isän, kun he seurustelivat, ja nyt neljän veljeksen nuorin, 5-vuotias, aloitti harrastuksen, Korpinen kertoo.

Hän käy säännöllisesti tunneilla, eikä mitään pahempia putoamisia tai onnettomuuksia ole sattunut.

Huumekuntoutuksen ohjaaja paraatissa

Ikonen puolestaan on entinen ravintola-alan yrittäjä ja Yo-talon ohjelmistopäällikkö, nykyinen sairaanhoitajaopiskelija ja nuorten huumekuntoutuksen ohjaaja. Hän ratsastaa komeaa 13-vuotiasta puoliveristä Onni-ruunaa, jonka säkäkorkeus on yli 180 senttimetriä.

– Seurustelin aikoinaan ratsastuksenopettajan kanssa ja siitä innostuin lajiin, ja se vei mennessään. Pidin sapattivuoden ennen terveysalan opintoja ja silloin aloin ratsastaa enemmän, Ikonen kertoo.

Hän on 5-vuotiaan pojan isä. Poika voi halutessaan nousta ratsaille isänsä perässä myöhemmin.

– On hienoa olla mukana ja harjoitella tällainen näyttävä kokonaisuus, Ikonen kertoo harjoituksissa Herttualan talleilla Kangasalla.

Paraatissa 1 300 henkilöä

Paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Yhteensä paraatiin osallistuu 1 300 henkilöä ja yli 50 ajoneuvoa. Paraatin vastaanottaa Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Rotonen. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatinkenraali Rami Saari.

Paraatikatselmus tapahtuu Ratinan stadionilla itsenäisyyspäivänä perjantaina kello 12 ja ohimarssi on kello 13 Tampereen valtatiellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: