Sitran yliasiamiehestä äänestetään, molemmilla kärkiehdokkailla kannattajia hallintoneuvostossa – "Tulevaisuusprofessori parempi kuin menneisyyden komissaari" - Uutiset - Aamulehti

Sitran yliasiamiehestä äänestetään, molemmilla kärkiehdokkailla kannattajia hallintoneuvostossa – "Tulevaisuusprofessori parempi kuin menneisyyden komissaari"

Sitran hallituksen ehdottama väistyvä EU-komissaari Jyrki Katainen ei ole itsestään selvä valinta. Hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) on yksi professori Markku Wileniuksen puolesta liputtava.

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen osallistui perjantaina Tampereen yliopiston juhlasalissa keskustelutilaisuuteen ja vastaili sen jälkeen Aamulehden kysymyksiin.

14.9.2019 17:04

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston Sitran yliasiamiehen valinnasta äänestetään ensi perjantaina.

– Demokratiaan kuuluu myös se, että joudutaan äänestämään, eikä se ole mitenkään tavatonta. Loppusuoralla on kaksi vahvaa ehdokasta, molemmilla on omat vahvuutensa, hallintoneuvoston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) sanoo.

Hallintoneuvosto otti aikalisän yliasiamiehen valinnassa eikä valinnut Sitran hallituksen ehdottamaa EU-komissaari Jyrki Kataista.

Osa hallintoneuvoston jäsenistä oli sitä mieltä, että valinta olisi voitu tehdä heti. Haastattelut päätettiin kuitenkin tehdä ilman, että menettelytavasta olisi tarvinnut äänestää.

Molemmilla kärkiehdokkailla, Kataisella ja professori Markku Wileniuksella on hallintoneuvostossa kannatusta.

– Jos kaikki kannattavat Wileniusta, sitten ei äänestetä, sanoo kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.).

Mäkelä on ilmoittanut jo aiemmin kannattavansa Wileniusta, eikä hänen kantansa muutu ensi perjantain kärkiehdokashaastattelussa.

– Minun mielestäni parempi valinta on tulevaisuusprofessori kuin menneisyyden komissaari, sanoo Mäkelä. Mäkelä on Sitran hallintoneuvoston varapuheenjohtaja.

Professori Markku Wilenius on toinen kärkiehdokkaista, joita hallintoneuvosto haluaa haastatella.

Esko Aho valittiin aikoinaan vastoin hallituksen esitystä

– Hallintoneuvosto ei ole sidottu hallituksen esitykseen. Itse en ole kunnolla edes tavannut kumpaakaan hakijoista, ja osa rekrytointiin liittyvästä aineistoistakin tuotiin vasta hallintoneuvoston kokoukseen, sanoo kansanedustaja Mari Holopainen (vihr.).

Hallintoneuvosto valitsi Esko Ahonkin yliasiamieheksi vastoin Sitran hallituksen esitystä vuonna 2003. Päätös oli yksimielinen. Hallitus esitti silloin tehtävään taloustieteen professori Bengt Holmströmiä.

Holopainen pitää todennäköisenä, että nyt valinnasta äänestetään.

– On kaksi erilaista hakijaa. Nyt ratkaistaan se, minkälaisia ominaisuuksia tehtävään valittavalta edellytetään.

Myös Markus Lohi (kesk.) on samoilla linjoilla Holopaisen kanssa siitä, että hallintoneuvostolla on valta sekä valintaprosessissa itse haastatella että valita sen jälkeen vapaasti.

– Valinta on aidosti auki. Haastattelu ratkaisee, sanoo Lohi.

Hallintoneuvostoon kuuluu yhdeksän kansanedustajaa.

Lännen Media ei tavoittanut kaikkia hallintoneuvoston jäseniä.

Hanna Sarkkinen (vas.) ilmoitti, että kesken hakuprosessin hän ei ryhdy spekuloimaan.

51 hakijaa

Yliasiamiehen tehtävään haki 51 henkilöä, joista Sitran hallitus valitsi loppusuoralle kaksi: yhteiskuntatieteiden maisteri, komissaari Jyrki Kataisen sekä valtiotieteiden tohtori, professori Markku Wileniuksen.

Valintakokouksessaan hallitus asettui Kataisen kannalle.

Sitran hallituksessa istuu kolmen ministeriön kansliapäälliköt, nykyinen yliasiamies, hallitusammattilainen sekä toinen kärkihakijoista. Markku Wilenius on hallituksen jäsen.

Sitran hallintoneuvoston muodostavat puolestaan samat henkilöt kuin eduskunnan pankkivaltuuston. Kaikki ovat kansanedustajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos