Keskustan uusi puheenjohtaja pysyy arvoituksellisena: "En ole kuullut, että mikään puolue ilmoittaisi etukäteen ministerikierrätyksestä" - Uutiset - Aamulehti

Keskustan uusi puheenjohtaja pysyy arvoituksellisena: "En ole kuullut, että mikään puolue ilmoittaisi etukäteen ministerikierrätyksestä"

Keskustan puheenjohtajaksi lauantaina valittu

Keskustan uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni ei pitänyt Kouvolassa yksipäiväisessä puoluekokouksessa linjapuhetta. Sen vuoro on torstaina puoluehallituksen kokouksessa.

9.9.2019 15:25

Kulmuni ryhtyi keskustan ministeriryhmän puheenjohtajaksi, mutta ministeripaikkoihin ei siinä yhteydessä tullut muutoksia.

– En ole kuullut, että mikään puolue olisi ilmoittanut etukäteen, koska se tekee ministerikierrätystä. Ei sitä varmasti kuule tänäkään päivänä, hän sanoi maanantaina politiikan toimittajien tilaisuudessa.

Puheenjohtajakamppailun aikana vedettiin esille Kulmunin hyvät Venäjä-suhteet kielteisessä valossa. Toimiessaan vielä Suomi–Venäjä -seuran puheenjohtajana hän teki viime syksynä eduskunnassa talousarvioaloitteen ystävyysseuran valtionavustuksen lisäämisestä runsaalla miljoonalla eurolla.

Perussuomalaisten kansanedustaja V ilhelm Junnila toivoi heti Kulmunin tultua valituksi puheenjohtajaksi, että keskusta selvittää avoimesti kytköksensä Venäjää lähellä oleviin tahoihin.

– Minun Venäjä-yhteyteni voi vapaasti perata. Ne ovat sitä, että puhun venäjän kieltä niin kuin puhun ranskaa, ruotsia ja englantia. Kannustan kaikkia ihmisiä kansainvälisyyteen ja kielitaidon kasvattamiseen, Kulmuni vastasi.

"Ei sen kummempaa kränää"

Kulmuni suhtautuu luottavaisesti hallituksen ensi viikon budjettiriiheen.

– Siinä on aina yhteensovittamista ja tiukkoja paikkoja, mutta valmistautuminen on mennyt hyvässä hengessä.

Hallituksen kiistelyyn korkeakoulujen perusrahoituksesta hän ei suostunut erotuomariksi.

– Jos me siitä ensi viikolla neuvottelemme, niin ehkä me sitten ensi viikolla käymme sen läpi, hän tyytyi toteamaan.

Kun kansainvälisestä taloudesta ei näytä tulevan Suomelle vetoapua, Kulmunin mielestä kansallisilla toimilla on tehtävä entistä enemmän töitä Suomen talouden kasvun ja kilpailukyvyn eteen.

– Se vaatii yritteliäisyyttä, paikallista sopimista, viennin edistämistä ja hyvää investointiympäristöä.

Keskustan ja vihreiden nokittelu kesän aikana ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta on Kulmunin mielestä näyttäytynyt julkisuudessa asiaa suurempana.

– Ei sen kummempaa kränää ole, hän vakuutti hallitusyhteistyön sujuvuutta.

Linjapuhe tulee

Kulmuni lupaa pitää linjapuheen torstaina puoluehallituksen kokouksen avoimessa osuudessa. Kouvolassa yksipäiväisessä puoluekokouksessa sitä ei kuultu, koska yleensä se pidetään puoluekokouksen toisena päivänä.

Kulmunin mukaan keskusta on tulevaisuususkoinen, ratkaisukeskeinen ja edistysmyönteinen puolue, joka vie Suomea 2020-luvulle. Hän sanoi, että puolueen linjan on oltava selvä, jotta ihmiset tiettävät, mitä keskusta edustaa.

– Suomen täytyy mennä eteenpäin eikä taaksepäin. Se vaatii yritteliäisyyttä ja kansainvälisyyttä ja on edellytys sille, että voidaan huolehtia heikompiosaisista ja poistaa köyhyyttä. Siihen liittyy, että ihmiset pääsevät myös itse rakentamaan tietään eteenpäin.

Kulmuni korosti myös alueellista tasa-arvoa eli sitä, että ihmisillä on kaikkialla maassa hyvät elämisen edellytykset.

– Emme vaadi ihmeellisyyksiä, mutta kyllä perustuslain noudattamista. Viime kädessä kysymys on ihmisten välisestä tasa-arvosta.

Ilmastomuutoksen hidastamiseksi Kulmuni lupaili keskustalta esityksiä, jotka auttavat samalla suomalaisten työllisyyttä.

– Suomella on korkeaa teknologista osaamista siihen, miten päästään irti fossiilisista polttoaineista. Jos muutos pystytään tekemään niin, että saamme lisää teollisia työpaikkoja, se herättää mielenkiintoa myös maailman kaikissa muissa teollisissa keskittymissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos