Marin Ykkösaamussa: Oliko nyt sopiva aika sulkea kannattava tehdas? - Uutiset - Aamulehti

Pääministeri Marin Ykkösaamussa: Oliko juuri nyt sopiva aika sulkea kannattava tehdas? – elinkeinoelämä moittii lausuntoa

Eduskunta saa heti syyskuussa pääministerin ilmoituksen EU:n elpymisvälineestä ja rahoituskehyksestä.

Tilanne on täällä erittäin vaikea perheille ja seutukunnalle, Sanna Marin totesi Jämsässä perjantaina.

29.8.2020 12:01 | Päivitetty 29.8.2020 19:06

Sanallinen miekkailu UPM:n Jämsän Kaipolan paperitehtaan kohtalosta jatkuu. Pääministeri Sanna Marin (sd.) kyseenalaisti tehtaan sulkemisen lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

– Kun olemme koronan vuoksi nyt erittäin syvässä kriisissä ja vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, herää myös kysymys, miksi juuri nyt? Oliko juuri nyt tarpeen sulkea kannattava tehdas, hän totesi.

Marin sanoi, että UPM tuotti viime vuonna voittoa 1,4 miljardia euroa ja yhtiö on nostanut osinkojaan runsaasti viime vuosina.

UPM on perustellut lakkautusaietta muun muassa suomalaisen paperityöntekijän huomattavasti Saksaa ja Ruotsia suuremmilla palkoilla.

Marin muistutti, että on toisenlaisiakin laskelmia, joissa kokonaiskustannukset kääntyvät Suomelle edullisemmiksi.

Hän pohti myös sitä, onko Suomessa liian helppoa sulkea tehtaita ja irtisanoa työntekijöitä.

Andersson perää yhteistyötä

Pääministeri toisti Ykkösaamussa perjantaisella Jämsän vierailulla esittämänsä toiveen siitä, että yhtiö kutsuisi lomautetut takaisin töihin, jotta he saavat työnantajalta ja toisiltaan tukea.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kritisoi kovin sanoin UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen torstaina julkaisemaa avointa kirjettä, jonka Pesonen julkaisi Kaipolan paperitehtaan sulkemissuunnitelman jälkeen.

Kirjeessään Pesonen arvostelee voimakkaasti poliittisia päätöksentekijöitä ja ay-liikettä.

– Tehtaiden lopettaminen on aina traaginen uutinen ja on hämmentävää, että yritysjohto julkaisee kriisitilanteessa virheellisiin tietoihin pohjaavan avoimen kirjeen. Tällaisten puheenvuorojen sijaan tarvitaan vastuunkantoa ja yhteistyötä, jotta voisimme tukea ihmisiä ja paikkakuntia näissä vaikeissa tilanteissa, Andersson sanoi vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina.

Marinille kritiikkiä

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo kuunnelleensa pääministeri Sanna Marinin lauantaina esittämää kritiikkiä UPM:n Kaipolan tehtaan lakkauttamisesta hämmentyneenä.

– Niin kuin hän itsekin sanoi, niin eletään sodan jälkeen kovinta kriisiä, ja siinä oli tällainen syyttelymentaliteetti, Häkämies sanoo.

– Pitäisi rakentaa yhteistyötä ja kannustaa yrityksiä, eli sävy oli yritysten ja elinkeinoelämän näkökulmasta hämmentävä.

Häkämies sanoo, ettei hän näe perusteita esimerkiksi Marinin irtisanomissuojaa koskevalle pohdinnalle. Hän haluaa muistuttaa, että Suomessa on joitakin muita maita kevyemmän irtisanomissuojan vastapainona myös vahva turva työttömyyden varalle.

– Näin ollen en näe perusteita sille kritiikille, koska kokonaisuus on meillä kohtuullinen.

Myös Suomen Yrittäjät moitti lauantaina Marinia Kaipolan tehtaaseen liittyvästä lausunnosta.

– Syvä huokaus. Pääministeri Sanna Marin antaa miljarditolkulla investoivalle UPM:lle neuvoja siihen, mihin investoida, ja haikailee työllisyyslääkkeeksi irtisanomisten vaikeuttamista. Tällä tiellä yrityksillä on tässä maassa kylmä kyyti, kirjoitti Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoitti viestipalvelu Twitterissä.

– Sinivalkoisinkin työnantajayrittäjä miettii kuunnellessaan pääministeri Sanna Marinin vasemmistolaista talouslinjaa, onko tämä maa, jossa kannattaa ottaa riskiä ja työllistää. Näillä lääkkeillä Suomi ei nouse kestävän kasvun tielle, hän jatkoi.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan ilman viime kevään ylisuuria palkankorotuksia, kiky-tuntien poistoa ja lakkojen aiheuttamia kustannuksia sekä polttoaineveron korotuksia Kaipolan koneet eivät olisi olleet suljettavien tehtaiden listan ensimmäisinä.

Eduskunta koolle ensi viikolla

Eduskunta kokoontuu kesätauon jälkeen ensi viikolla ja hektiseksi povattu politiikan syksy alkaa.

Pääministeri Marin antaa EU:n rahoituskehyksestä ja elpymisvälineestä heti syyskuussa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

– Tulen antamaan syyskuussa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen EU:n rahoituskehyksestä ja elpymisvälineestä. Euroopan talouden elpyminen on Suomen teollisuudelle ja viennille ensiarvoisen tärkeä kysymys. Tarvitsemme elvyttävää talouspolitiikkaa, jolla tuemme ihmisiä ja yrityksiä kriisin keskellä, Marin sanoo.

Eduskuntapuolueista perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat kertoneet, että ne haluavat kaataa EU:n elpymisvälineen.

Perussuomalaiset olisivat halunneet eduskunnan koolle jo kesällä, kun elpymisvälineestä EU:ssa päätettiin.

Oikaisu 29.8.2020 kello 16.31: korjattu vasemmistoliiton puoluevaltuuskunta puoluevaltuustoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut