HUSissa alkaa koronalääkehoitotutkimus - Uutiset - Aamulehti

HUS aloittaa COVID-19-taudin lääkehoitotutkimukset kahdella eri lääkkeellä

HUSin tehohoito-osastoilla tutkitaan COVID-19-taudin hoitoa kahdella jo käytössä olevalla lääkkeellä.

HUSissa testataan lääkehoitoa jo kahdella eri lääkkeellä.­

3.4.2020 8:10

HUSin tehohoito-osastolla paitsi hoidetaan koronaviruspotilaita, myös osallistutaan aktiivisesti niin kansallisiin kuin kansainvälisiinkin tutkimuksiin.

– Tutkijat eri puolilta maailmaa ovat yhdistämässä voimansa, ja koronaviruspotilaiden hoito- ja diagnostiikkatutkimuksiin liittyviä yhteydenottoja on tullut ilahduttavan paljon, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri, dosentti Suvi Vaara HUSin Leikkaussalit, teho- ja kivunhoito -yksiköstä sanoo HUSin tiedotteessa.

Parhaillaan on alkamassa koronavirustartunnan aiheuttaman COVID-19-taudin vuoksi tehohoidossa olevien potilaiden lääkehoitotutkimus, joka on osa WHO:n tukemaa kansainvälistä REMAP-CAP-tutkimusta.

Tutkimuksessa käytetään kahta lääkeainetta, joista toinen, Interferoni-beta1a, on yleisesti käytössä MS-taudin ja toinen, interleukiini-1-reseptoriantagonisti anakinra, nivelreuman hoidossa. Lääkkeet ovat tulehdustilaa hillitseviä biologisia lääkkeitä.

Lääketutkimuksen erityispiirteenä ovat sen edistyneet tilastolliset menetelmät. Tietoa analysoidaan jatkuvasti ja prosessin edetessä potilaan todennäköisyys saada kulloinkin tehokkainta hoitoa suurenee. Potilaiden omaisilta saatava lääketutkimussuostumus on tutkimuksen aloittamisen edellytys.

”Biopankkinäytteiden määrä ratkaisee”

Lisäksi HUSissa on alkamassa muita niin COVID-19-tautiin kuin muihinkin sairauksiin liittyviä tutkimuksia, joissa tarvitaan biopankkinäytteitä myös tehohoitopotilailta. Näiden tutkimusten etenemisen tahti on kiinni siitä, miten nopeasti ja paljon verinäytteitä saadaan kerättyä. Biopankkinäytteen ottamista tehohoitopotilailta mutkistaa se, ettei omaisen suostumus siihen riitä.

– Biopankkinäytteen ottamiseen tarvitaan potilaan oma suostumus, mutta tehohoitopotilaat eivät sairautensa vuoksi pysty itse antamaan suostumustaan, Suvi Vaara sanoo.

Maailmassa vaeltaa useita tappavia virustauteja, mutta ne eivät pysäytä yhteiskuntaa, koska meillä on niitä vastaan rokotteet ja lääkkeet. Koronaviruksen arvellaan sen sijaan aiheuttavan epidemioita jatkossakin ja tällöin aiemminkin kerätyillä biopankkinäytteillä on tärkeä tehtävä.

– Biopankkinäytteiden kerääminen on ehdottoman tärkeää, jotta saamme edustavan kuvan COVID-19-potilaista useissa taudin eri vaikeusasteissa ja vaiheissa, ja lopulta saamme tautiin hoidon, Vaara toteaa.

Tutkijat ja lääkärit toivovat, että sekä sairastavat että ne, jotka eivät ole tällä hetkellä sairaana tai sairaalahoidossa, harkitsisivat biopankkisuostumuksen tekemistä internetissä. Biopankkinäyte tullaan ottamaan suostumuksen antaneilta COVID-19-taudin tai jonkin muun sairauden hoidon yhteydessä otettavasta verinäytteestä tai teho-osastolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?