Suora lähetys: Kehysriihen 1. päivä takana, ministerit kokoontuvat - Uutiset - Aamulehti

Hallituksen kehysriihen ensimmäinen päivä takana – ministerit kokoontuivat Säätytalolle, neuvottelujen etenemistä kommentoitiin niukasti

Hallitus kokoontui tiistaina ylimääräiseen istuntoon Säätytalolle.

Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) median tentattavana tiistaina 7. huhtikuuta ennen hallituksen kehysriihen alkamista Helsingin Säätytalolla.

7.4.2020 16:13 | Päivitetty 7.4.2020 17:13

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on ollut koolla tiistaina Helsingin Säätytalolla pitämässä kevään kehysriihtä, jota koronakriisin vallitessa ”kriisiriiheksikin” on kutsuttu.

Tiistain kehysriihineuvotteluissa alkoi tauko arvioitua aiemmin.

Hallitus kuitenkin kokoontuu Säätytalolle vielä ylimääräiseen valtioneuvoston istuntoon ja tasavallan presidentin esittelyyn kello 16.15.

Suora lähetys Säätytalon edustalta on päättynyt.

Näin ylimääräisen kokoontumisen käänteet etenivät:

Hallitus päättää kehysriihessä massiivista koronatoimista. Koronarajoitukset ovat pysäyttäneet suuren osan Suomen taloutta. Valtion verotulot romahtavat samaan aikaan, kun koronaepidemian torjumisesta ja työttömyydestä aiheutuvat menot paisuvat.

Valtion lisävelanoton tarve nousee tänä vuonna eri arvioiden mukaan 10-20 miljardia euroa, mikä on ennennäkemättömän suuri summa näin lyhyellä ajalla. Viime vuoden lopussa valtionvelka oli runsaat 106 miljardia euroa, ja ennen koronakriisiä hallitus arvioi sen nousevan tämän vuoden loppuun mennessä 109 miljardiin euroon.

Kehysriihen yhteydessä hallitus antaa vuoden toisen lisäbudjetin, jolla on tarkoitus pehmentää mm. kriisin taloudellisia iskuja kansalaisille ja yrityksille.

Pääministeri Marin sanoi tiistaina ennen kehysriihen alkamista, että hallitus keskittyy kriisin hoitamiseen ja rakentaa polkua siitä ulos. Marinin mukaan hallitus kriisin keskellä ”lähde perkaamaan hallitusohjelmaa", vaikka hallitusohjelmalta on pudonnut taloudellinen pohja.

Kehysriihi jatkuu keskiviikkona kello 9.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos