Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo: "Valtion on autettava kotitalouksia siirtymään öljylämmityksestä fossiilivapaisiin lämmitysmuotoihin" - Uutiset - Aamulehti

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo: "Valtion on autettava kotitalouksia siirtymään öljylämmityksestä fossiilivapaisiin lämmitysmuotoihin"

Kokoomuksen puoluevaltuusto kokoontuu Lappeenrannassa. Puoluejohtaja Petteri Orpo vaatii maanantaina ilmastokokoukseen kokoontuvalta hallitukselta kädenojennusta öljylämmittäjille.

Petteri Orpo johti puhetta kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa viime viikolla.

1.2.2020 14:19

Kokoomuksen puoluejohtaja Petteri Orpo haluaa, että valtio ryhtyy tukemaan kotitalouksia ja taloyhtiöitä irrottautumaan fossiilisista polttoaineista.

Orpo ehdottaa, että verotuksen kotitalousvähennys laajennetaan määräaikaisesti laiteinvestointeihin. Lisäksi valtio takaisi kaikille kotitalouksille sekä taloyhtiöille mahdollisuuden erilliseen energiainvestointeihin tarkoitettuun lainaohjelmaan.

– Haluamme auttaa suomalaisia irtautumaan kasvavista lämmityslaskuista, Orpo sanoi puoluevaltuuston kokouksessa Lappeenrannassa lauantaina.

Orpo osoittaa sanansa hallituspuolueille, jotka kokoontuvat maanantaina ilmastokokoukseen pohtimaan keinoja päästöjen hillitsemiseksi. Orpo vaatii hallitukselta oikeasti vaikuttavia ilmastotekoja.

Orpon mukaan lämmityksen päästöt ovat lähes kaksinkertaiset yksityisautoilun päästöihin verrattuina. Näin siitä huolimatta, että kiinteistöjen lämmitykseen on tarjolla useita fossiilivapaita tuotantotapoja kuten maalämpö.

– Tämä edellyttää, että kotitalousvähennykseen kohdistetut leikkaukset perutaan, Orpo sanoo.

”Ilmastokeskustelua hallitsee pelottelu”

Kokoomuksen mukaan maalämpöön siirtymistä hidastaa investoinnin rahoitukseen liittyvät ongelmat.

– Muutos on mahdollinen ilman kohtuuttomia elämäntapamuutoksia tai pysyviä kustannuksia. Ilmastokeskustelua on hallinnut ääripäiden pelottelu. Toisaalla sanotaan, että poliittiset päättäjät eivät pysty tekemään riittävästi ja toisaalla pelotellaan sillä, että ihmisten arki muuttuu kohtuuttoman vaikeaksi, Orpo toteaa.

Orpo sanoo, että Suomella on kasvun mahdollisuuksia etenkin uusiutuvan energian ja älykkäiden energiaratkaisujen saralla.

– Selvityksiin ja tiekarttoihin vetoaminen on tiensä päässä. Kokoomus olisi valmis leikkaamaan ympäristölle haitallisia tukia lähes puolella miljardilla. Tukisimme puhtaiden teknologioiden tuotekehitystä ja tutkimusta. Lisäksi kokoomus vauhdittaisi teollisuuden sähköistymistä. Odotamme nyt hallitukselta rohkeutta ja viisautta, Orpo sanoo.

Puoluevaltuusto nimesi kokouksessaan puoluehallituksen jäsenet kaudelle 2020–2021. Uuden puoluevaltuuston valitsee puoluekokous Porissa kesäkuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut