Veikkaus kertoo, miten ottaa vastuun asioistaan - Uutiset - Aamulehti

3 500 Veikkauksen peliautomaattia poistetaan ensi vuonna – tyly viesti hallitukselle: tuotosta pois jopa 200 miljoonaa

Veikkaus myönsi, ettei se ole onnistunut vähentämään riittävästi pelien haittoja.

31.10.2019 9:30

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski, liiketoimintajohtaja Nora Vähävirta ja laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta esittelivät tiedotustilaisuudessa yhtiön uusia vastuullisuussuunnitelmia.

Yhtiö vähentää ensi vuoden aikana hajasijoitettujen peliautomaattien määrää 3 500 automaatilla, jolloin automaatteja jää Suomeen 15 000. Syyskuussa Veikkaus oli ilmoittanut vähentävänsä automaattien määrää 3 000:lla.

Tulevina vuosina kioskeissa, kaupoissa ja ravintoloissa olevien rahapeliautomaattien määrää on tarkoitus vähentää 10 000:n ja 13 500:n välille. Vähentäminen tulee näkymään Veikkauksen tuotossa.

– Vastuullisuustoimenpiteiden vaikutus on 150-200 miljoonan euron luokkaa Veikkauksen tuloksessa, Sarekoski summaa.

Tunnistautuminen pakolliseksi

Veikkaus ilmoitti myös, että se aikaistaa vuodella peliautomaatteihin tulevaa pakollista tunnistautumista. Näin ollen se tulee hajasijoitettuihin peliautomaatteihin vuoden 2021 alusta lähtien.

Keväällä eduskunta sääti lain, jonka mukaan vuoden 2023 alusta lähtien Veikkauksen peliautomaateissa pitäisi olla pakollinen tunnistautuminen. Sen saaminen hajasijoitettuihin peliautomaatteihin ei ole teknisesti yksinkertaista. Siksi aikataulu ei voi olla nopeampi.

Yrityksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta kertoi tiedotustilaisuudessa, että samalla kun rahapeliautomaatteja vähennetään, Veikkaus selvittää, voitaisiinko automaattien sijoittelussa ottaa huomioon sosioekonomiset näkökohdat. Tällä hetkellä niitä ei oteta huomioon.

Ilmivallan mukaan Veikkaus aikoo luoda pelaajille paremmat mahdollisuudet rajoittaa omaa pelaamista tai lopettaa se kokonaan. Jatkossa myös viranomainen voi joissain tapauksissa rajoittaa ongelmapelaamista.

Ilmivalta kertoi, että Veikkauksen peleistä jotkut ovat helpommin addiktoivia kuin toiset.

Mainonta vähenee huomattavasti

Veikkaus ilmoitti, että sen markkinointiin tulee muutoksia. Muutokset tulevat koskemaan markkinoinnin volyymia, sisältöjä, valvontaa ja tarkastusta sekä yrityksen markkinointiprosessia.

Konsultointi- ja viestintätoimisto Tekir auditoi Veikkauksen markkinointisisältöjä, ja analyysien perusteella Veikkaus on päättänyt pienentää mainonta- ja markkinointibudjettejaan. Ilmivallan mukaan mainonnan väheneminen tulee näkymään kuluttajille selkeänä muutoksena.

Veikkauksen liiketoimintajohtaja Nora Vähävirta kertoi, että yritykseen perustetaan eettinen neuvosto, jossa käsitellään muun muassa yhtiön markkinointia.

– Tätä haluamme tuoda paremmin esille, hän sanoi.

Kova paine pitää yllä tuloutustavoitteita

Tiedotustilaisuuden aluksi Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi, että yrityksellä on ollut kova paine pitää yllä Veikkauksen tuloutustavoitteita.

– Tämän hinta on ollut se, ettemme ole pystyneet riittävästi vähentämään peliongelmia, vaan olemme olleet tyytyväisiä, ettei ongelmien kokonaismäärä ole kasvanut.

Veikkausta on kritisoitu tänä vuonna ankarasti, koska sen on katsottu markkinoineen pelaamista liian voimakkaasti ja arveluttavilla keinoilla.

Sarekosken mielestä ei ole oikein, että yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevat joutuvat kärsimään eniten rahapelien haitoista, vaikka Veikkauksen tuotot menevät hyviin käyttötarkoituksiin.

– Meidän pitää pystyä parempaan.

Kohu alkoi mainonnasta

Kohu yhtiö ympärillä käynnistyi sen mainonnasta. Yhtiön ravimainoksessa terapeutti neuvoi potilasta hakemaan jännitystä raviradalta.

Peliongelmaisten puolesta raivostuttiin.

Tästä hieman myöhemmin uutisoitiin, että Veikkaus ja sen edeltäjä RAY olivat pitäneet kolikkoautomaattia lahtelaisen palvelutalon aulassa.

Veikkaus poisti kaikessa hiljaisuudessa kahdeksan raha-automaattia. Koko kohun aikaan taustalla on jyllännyt kansalaisliike, joka vaatii raha-automaatteja pois kaupoista. Kohu paisui edelleen, kun MOT paljasti Veikkauksen pimittävän raha-automaattien todellista liikevaihtoa.

Kohua ovat julkisuudessa joutuneet selittämään niin Veikkaus-toimitusjohtajat Olli Sarekoski ja Velipekka Nummikoski, hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo kuin omistajaohjausministeri Sirpa Paaterokin (sd.).

Osion tuoreimmat

Luetuimmat