Viranomaiset iskivät kovaa United Brotherhoodiin, myös Tampereen kerhotiloihin tehtiin kotietsintä: Valtaosa jäsenistöstä kiinniotettuna - Uutiset - Aamulehti

Viranomaiset iskivät kovaa United Brotherhoodiin, myös Tampereen kerhotiloihin tehtiin kotietsintä: Valtaosa jäsenistöstä kiinniotettuna

Viikon iskujen pohjana on runsaan vuoden tehty, useiden viranomaisten yhteinen operaatio. Jengi näyttää aseistautuneen myös valmistautuakseen yhteydenottoihin viranomaisten kanssa.

Poliisi iski rikollisjärjestö United Brotherhoodin Tampereella sijaitseviin kerhotiloihin viime perjantaina.

9.9.2019 18:18 | Päivitetty 9.9.2019 19:59

Suomen poliisiviranomaiset ovat iskeneet poikkeuksellisen voimakkaasti rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) ja sen alajärjestö Bad Unionin toimintaan.

Viikon aikana kotietsintöjä ja kiinniottoja on tehty eri puolilla Suomea. Lisäksi maanantaina tehtiin erityistarkastus kolmessa vankilassa.

Tehoviikko liittyy runsaan vuoden ajan jatkuneeseen, rikollisjärjestöön keskittyneeseen operaatioon.

–Valtaosa jäsenistöstä on tällä hetkellä kiinniotettuna tai vankeina, kertoo rikostarkastaja Ari Lahtela keskusrikospoliisista.

Poliisi suoritti kotietsintöjä myös esimerkiksi Porvoossa.

Vastuuasemia yrityksissä

Molempia järjestöjä vaaditaan nyt myös kiellettäviksi yhdistyslain perusteella. Kanne on jätetty Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

–Kanteessa on kyse uudenlaisesta hallinnollisen rikoksentorjunnan muodosta, jolla pyritään puuttumaan järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan Suomessa, kertoo valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto.

UB:n jäseniä ja järjestöön kytkeytyviä henkilöitä epäillään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista ja erilaisista talousrikoksista.

–Isolla joukolla on vastuuasemia yrityksissä, Lahtela sanoo.

Tällä vuosituhannella UB:n ja sen alajärjestön jäsenet ovat olleet epäiltyinä noin 1300:ssa rikosilmoituksessa.

Suomen vahingollisin rikollisjärjestö

UB valittiin viime vuoden kesäkuussa laajan viranomaisoperaation kohteeksi, koska se on arvion mukaan vahingollisin Suomessa toimivista järjestäytyneen rikollisuuden ryhmittymistä.

–Ryhmittymällä on myös liikaa tietoa viranomaistoiminnasta ja -taktiikoista, Lahtela kertoo.

Järjestön aseistautumisessa on hänen mukaansa nähtävissä merkkejä myös siitä, että se on valmistautunut yhteenottoihin viranomaisten kanssa.

Runsaan vuoden aikana operaatioon ovat osallistuneet kaikki poliisilaitokset, Keskusrikospoliisi, Poliisihallitus, Tulli ja Rikosseuraamuslaitos

Valtakunnansyyttäjänvirastossa operaatioon on keskittynyt enimmillään 18 syyttäjän ryhmä, jolle UB-tapaukset on ohjattu.

Kiinniotettuna myös avainhenkilöitä

"Tehoviikon" aikana tutkintavankeja on otettu 18. Puolet heistä otettiin kiinni maanantaina Turussa.

Kiinniotettujen joukossa on ryhmittymien avainhenkilöitä.

–Aiemmin järjestöä johtanut neuvosto on lakkautettu, mutta tietyt asiat päätetään koko valtakunnassa keskeisten henkilöiden kautta. Myös paikallista vetovastuuta on, Lahtela kertoo.

Kun huomioidaan aiemmin vankeusrangaistusta kärsivät ja tutkintavangit, on valtaosa järjestöjen jäsenistöstä nyt viranomaisten hoteissa. Lahtelan mukaan vapaana on vielä muutamia kymmeniä jäseniä.

Kotietsintöjen ja kiinniottojen yhteydessä on vuoden aikana tehty laajoja takavarikoita.

–Tähän mennessä on takavarikoitu 156 asetta ja huumerikoshyötyä on kasassa arviolta 2,6 miljoonan euron edestä.

Huumeita on takavarikoitu 55 kiloa.

Tampereella suoritetussa kotietsinnässä löytyi esimerkiksi tämä rynnäkkökiväärin lipas.

Koko ketju UB:n hallussa

Rikollisjärjestön toiminnan ytimessä merkittävimpänä on vankilohin liittyvä huumekauppa. Esimerkiksi Turun kiinniotot liittyvät suoraan tähän.

–Poliisi epäilee, että järjestö on vastannut koko jakeluketjusta, eli hankkinut huumausaineet, kuljettanut ne vankilaan ja organisoinut levityksen siellä, kertoo tutkinnanjohtaja Ari Lahtinen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta.

Lännen Media kertoi jo keväällä, että UB on ottanut haltuunsa ison osan Suomen vankiloista.

–UB on kasvanut niin isoksi, että kaikki muut jengit vankiloissa ovat jääneet sen jalkoihin, kuvaili suljetut vankilat tunteva, jengikokemustakin omaava "Jani" Lännen Medialle huhtikuussa.

Turku, Riihimäki ja Sukeva ratsattiin

Vankiloiden maanantaisessa erityistarkastuksessa ratsattiin noin sata selliä, joista löytyi sekä huumeita että huumekauppaan liittyvää materiaalia.

Kohteena olivat Turun, Riihimäen ja Sukevan vankilat.

–United Brotherhoodilla on arviomme mukaan erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa, selvittää erityisasiantuntija Sami Peltovuoma Rikosseuraamuslaitoksesta.

Tarkastukset sujuivat hänen mukaansa pääsääntöisesti rauhallisesti.

Vaikutus jää nähtäväksi

Kuinka ratkaisevasti jättioperaatio ja mahdollinen päätös järjestön lakkauttamisesta vaikuttavat UB:n toimintaan, jää nähtäväksi.

Jos UB:n jäsenien määrä kasvaa vankiloissa entisestään, on niissä edessä entistä suurempia haasteita. Peltovuoman mukaan vangit pyritään asuttamaan niin, että heidän vaikutusmahdollisuutensa muihin on mahdollisimman vähäinen.

Tarkoittaako tämä niin sanottujen jengiosastojen perustamista vankiloihin?

–Tämä on yksi mahdollisuus.

Korjaus: Korjattu 9.9. kello 18.45: Jutussa väitettiin, että kiinni olisi otettu 21 henkilöä. Oikea luku on 18. Kanne järjestön kieltämisestä on jätetty Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen, ei Itä-Suomen, kuten jutussa kirjoitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos