KRP:n tiedotustilaisuus Porvoon ja Tuusulan poliisioperaatioista - Uutiset - Aamulehti

Näytimme KRP:n tiedotustilaisuuden suorana: 18 otettiin kiinni mittavassa poliisioperaatiossa, kotietsintä tehtiin myös Tampereella sijaitseviin jengitiloihin

Poliisi teki viime viikolla lukuisia kiinniottoja, jotka liittyvät huumevyyhtiin. Maanantaina iltapäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa viranomaiset kertoivat lisää operaatioiden taustoista.

Keskusrikospoliisi suoritti viime viikolla useita kotietsintöjä ympäri Suomea. Viime perjantaina kotietsintä tehtiin myös Tampereella sijaitseviin United Brotherhood- rikollisjärjestön tiloihin.

9.9.2019 17:04

Keskusrikospoliisi kertoi maanantaina iltapäivällä Vantaalla pidetyssä tiedotustilaisuudessa viimeviikkoisista kiinniotto- ja kotietsintäoperaatioista sekä niihin kytkeytyvistä esitutkinnoista.

Poliisilla oli viime viikon torstaina ja perjantaina käynnissä useita operaatioita Porvoossa ja Tuusulassa. Virkavalta kertoi tapausten liittyvän törkeisiin huumausainerikoksiin.

Keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa avattiin operaatioiden taustoja, ja niiden laajempaa kontekstia erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden osalta. Paikalla oli poliisin edustajien lisäksi myös muita viranomaisia.

Tapaukset eivät poliisin mukaan liity poliiseihin kohdistuneeseen ammuskeluun Porvoossa.

Seurasimme tiedotustilaisuuden kulkua tässä:

klo 17:47: Lahtela: - Tavoitteemme on rajoittaa UB:n toimintaedellytyksiä. Näyttää siltä, että kiinniotettuna ja vankeina on paljon väkeä, ja vaikka vankilassa pystytään jatkamaan rikollista toimintaa, niin käsityksemme mukaan tämä kyllä vaikeuttaa sitä toimintaa.

- Poliisista on myös vuodettu tietoa rikollisryhmälle viranomaisten toiminnasta. Viittaan Aarnio-tapaukseen, Ari Lahtela sanoo.

klo 17:44: Ari Lahtelan mukaan UB:n jäsenistöstä valtaosa on kiinniotettuina tai vankeina, mutta vapaalla jalalla on yhä joitakin kymmeniä jäseniä. Tarkkaa määrää hän ei osaa sanoa.

klo 17:40: Vyyhtiin liittyvistä tapauksista on jo annettu noin kymmenen tuomiota eri puolilla Suomen käräjäoikeuksia, syyttäjä kertoo. Pisimmät tuomiot ovat noin 6-8 vuotta. Yleisimmin tuomiot on annettu törkeistä huumausainerikoksista.

Metsäpelto kertoo, että viranomaiset ovat nostaneet yhdistyslain nojalla kanteen, jossa UB:tä esitetään lakkautettavaksi sen rikollisen toiminnan vuoksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun rikollisjärjestöä esitetään tällä tavoin lakkautettavaksi.

Poliisi suoritti kotietsinnän Tampereella sijaitseviin kerhotiloihin viime perjantaina.

klo 17:33: Valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto: Kokonaisuutta varten koottiin 11 syyttäjän ryhmä, jotta saman kokonaisuuden rikokset tulisivat yhdenmukaisesti arvioiduksi, vaikka ne ovat eri puolilta Suomea. Metsäpellon mukaan on tärkeää, että syyttäjille muodostuu yhtenäinen kokonaiskuva vyyhdistä.

klo 17:31: Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi: Vankiloissa on exit-hanke, joissa jengiläisille tarjotaan mahdollisuutta irtautua järjestöistä. Saukoniemen mukaan vankien keskuudessa on ilmennyt halua irtautua rikollisesta toiminnasta.

Tampereella suoritetussa kotietsinnässä löytyi esimerkiksi tämä rynnäkkökiväärin lipas.

klo 17:25: Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen: Huumausaineiden kuljetusreittiseurannassa on tehty yhteistyötä muun muassa Viron, Latvian ja Liettuan tulliviranomaisten kanssa.

klo 17:24: Poliisilaitosten yhteistyössä aloittama UB-operaatio on alkanut kesällä 2018.

klo 17:22: Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Aki Lahtinen: UB on hankkinut huumeita ja organisoinut niiden levittämistä vankiloihin. Poliisi on viime viikolla vanginnut Lounais-Suomessa yhdeksän epäiltyä, joista osa on UB:n jäseniä. Kaikkia epäillään törkeistä huumausainerikoksista.

Lounais-Suomessa ei tällä hetkellä ole vapaalla jalalla UB:n jäseniä, Lahtinen kertoo.

– Vankilassa huumeiden hinnat on huomattavasti korkeammat kuin katukaupassa, hän huomauttaa.

klo 17:19: Tänään aamupäivällä tehtiin Turun, Sukevan ja Riihimäen vankiloissa erityistarkastuksia eri viranomaisten yhteistyönä. Yhteensä tarkastettiin lähes 100 selliä kolmessa vankilassa. Peltovuoman mukaan tarkastukset sujuivat hyvin.

Poliisi löysi kotietsintöjen yhteydessä useita aseita.

- Emme voi vahvistaa määriä, mutta huumausaineita ja käyttövälineitä on löytynyt sekä huumekaupasta kertovaa kirjallista materiaalia, Peltovuoma sanoo.

klo 17:17: Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Sami Peltovuoma: UB:n jäsenet ovat diilanneet huumeita vankiloihin esimerkiksi vierailijoiden kautta. Vankiyhteisöissä käytetään väkivallan uhkaa, jotta huumebisnes pyörii.

Poliisi teki kotietsintöjä myös Porvoossa.

- Vankienvälinen väkivalta on lisääntynyt niissä vankiloissa, joissa on paljon UB:n jäseniä. UB pyrkii määräämään, missä osastoilla vangit voivat asua ja mitä työtä he voivat vankilassa tehdä. Viranomaisten on vaikea päästä siihen kiinni. Käytetään uhkailua, painostusta, väkivaltaa, määrätään keksittyjä velkoja, annetaan jäsenyyslupauksia, voidaan laajentaa vaikutuksia siviiliin. Henkilökuntaa kohtaan on masinoitu valitusoperaatioita, joilla yritetään hankaloittaa viranomaistoimintaa.

klo 17:13: Viranomaiset ovat takavarikoineet lähes 160 asetta UB:ltä ja sen alajärjestö Bad Unionilta reilun vuoden aikana. Huumerikoshyötyä kasassa on yli 2 miljoonaa euroa. Amfetamiinia, metamfetamiinia, kokaiinia, hasista ja marihuanaa on takavarikossa noin 55 kiloa.

Lisäksi Hämeen poliisi teki helmikuussa Suomen suurimman ekstaasitakavarikon, kun Lahdesta takavarikoitiin yli 150 000 ekstaasitablettia.

klo 17:09: KRP:n rikostarkastaja Ari Lahtela: "Ryhmittymä on kansainvälistymässä, avainhenkilöt liikkuivat laajoilla säteillä Suomen rajojen ulkopuolella, tarkoituksena muun muassa salakuljetusbisnes.

Epäiltyjä henkilöitä on vastuuasemissa yrityksissä, ja oli syytä epäillä myös talousrikollisuutta. Kokonaisuutta alettiin seurata kesällä 2018."

klo 17:06: Poliisioperaatioita on tehty reilun viikon aikana Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Vantaalla, Porvoossa, Tuusulassa ja Helsingissä. Kotietsinnöissä on löytynyt runsaasti ampuma-aseita, ja huumausaineita on myös takavarikoitu monista kohteista.

Poliisi on ottanut kiinni kaikkiaan 18 henkilöä eri paikkakunnilta. Osa heistä kuuluu UB:n johtoon.

klo 17:01: Poliisi kertoo tehneensä lukuisia kotietsintöjä eri puolilla Suomea. Toiminta kytkeytyy virkavallan mukaan laajaan operaatioon, jonka kohteena on rikollisjärjestö United Brotherhood. Etsintöjä on tehty UB:n tiloihin. Järjestön jäseniä ja siihen kytköksissä olevia henkilöitä epäillään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, väkivaltarikoksista ja erilaisista talousrikoksista.

klo 16:45: Tiedotustilaisuuden alkua valmistellaan KRP:n auditoriossa, tervetuloa mukaan seuraamaan.

Puhujien nimikylttien perusteella paikalla ovat tänään KRP:n päällikkö Robin Lardot, KRP:n rikostarkastaja Ari Lahtela, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Sami Peltovuoma, Hämeen poliisilaitoksen rikosylikomisario Pälvi Suokas, Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Aki Lahtinen, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi ja valtionsyyttäjä Leena Metsäpelto.

klo 14:40: Hetki hetkeltä -liveseuranta alkaa kello 17.

Lue myös: Hurja arsenaali konetuliaseita, tämä muistilappu johti jäljille – Poliisi epäilee United Brotherhoodia valtavassa rikosvyyhdissä, takavarikkoon kiloittain huumeita ja 30 asetta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos