Valtakunnansovittelija jätti sovintoesityksen – Pau ja Palta antavat vastaukset keskiviikkona - Uutiset - Aamulehti

Näin maratonpäivä eteni: Postikiistaan annettiin uusi sovintoesitys, vastaukset kerrottava kello 10:een mennessä keskiviikkona – ”Mahdollisuudet sovintoon ovat nyt olemassa”

Postilakon neuvottelijat pääsivät tiistai-iltana sopuun 700 pakettilajittelijan kohtalosta. Sopu syntyi valtakunnansovittelijan avulla myös työehtosopimukseen. Nyt pallo on liittojen ja muiden osapuolten hallituksilla. Aamulehti seurasi kiistan etenemistä tiistain osalta tässä jutussa.

Paltan Tuomas Aarto ja PAU:n Heidi Nieminen kommentoivat postialan neuvotteluja tiistaina Etelärannassa. Sopua yritetään tosissaan löytää nyt niin, etteivät laajentuvat tukilakot alkaisi torstaina. Neuvottelijoiden viestit olivat toiveikkaat tiistai-iltana.

26.11.2019 13:53 | Päivitetty 26.11.2019 22:22

Postin raskas työriita on tulehtumisensa jälkeen lähempänä sovintoa kuin kertaakaan sen aiemmissa vaiheissa.

Posti- ja logistiikka-alan Unioni ja Palvelualojen työnantajat neuvottelivat tänään 11 tuntia putkeen, ellei taukoja lasketa. Iltakuuteen mennessä osapuolet löysivät sovun Postin 700 pakettilajittelijan tes-tilanteesta, ja kello 20.30 valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi antaneensa sovintoesityksen koko työehtoriidassa.

Osapuolten pitää vastata sovintoesitykseen kello 10 mennessä huomenna aamulla. Pitkät neuvottelut ja paluu valtakunnansovittelijalle ovat merkkejä siitä, että osapuolet ovat valmiita lopettamaan työriidan. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kuvaili tämän viikon neuvotteluja käänteentekeviksi.

Viimeinen kiistakapula liittyy kevyempään riitaan, eli koko Postin työehtoneuvotteluihin.

– Jouduimme jonkin verran käymään läpi vielä varsinaisen työehtosopimuksen puolta. Jouduimme jossain määrin muokkaamaan sovintoesitystä siitä, millainen se aiemmin oli ollut. Alustavasti meillä on yhteisymmärrys siitä kiistanalaisesta kohdasta, Aarto sanoi.

Aarto ja ammattiliitto PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kieltäytyivät avaamasta viimeisten neuvottelukysymysten sisältöä. Syy oli se, että sovintoesitykset menevät liittojen hallinnon käsiteltäväksi. Joka tapauksessa kyse ei ole enää mistään merkittävästä asiasta suhteessa koko työehtoriitaan.

Näin postin kiista eteni tiistaina:

Lue myös:

Tamperelaisen vientifirman valmiit tuotteet ja raaka-aineet seisovat, kun laivat eivät liiku – ”Kyllähän tämä tekee meille huonoa imagollisesti”

Postikiistan ratkominen jatkuu tiistaina – tukilakot ja lisätoimien uhat saattavat tehdä riidasta lopun

Työehtosopimus on jo sovittu

Neuvotteluratkaisu edellyttää vielä jokaisen neuvotteluosapuolen omien hallintojen hyväksyntää.

Aarto muistutti aiemmin tiistaina, että vaikka kaikki osapuolet ovat mukana neuvotteluissa, ne eivät välttämättä kuulu lopulliseen ratkaisumalliin. Aiemmin Medialiitto ei suostunut ottamaan itselleen uutta pakettilajittelijoiden työehtosopimusta neuvoteltavaksi.

Jos pakettilajittelijakiista saadaan sovittua myös liittojen hallinnoissa, Palta ja PAU viimeistelevät työehtosopimuksen valtakunnansovittelijan luona. Osapuolten mukaan työehtosopimuksesta on jo jätetty esitys, joka on molempien hyväksyttävissä.

PAU:n Nieminen muistutti, ettei liitto suostu siirrettyjen pakettilajittelijoiden työehtojen heikennyksiin. Nieminen on pitänyt myös valtio-omistajaa ajan tasalla neuvotteluista.

Lue myös:

Postilakko iski huonoon aikaan: Osuuspankki uusii miljoona pankkikorttia – Näin uudet kortit saadaan asiakkaille

Joulun paketit luvatussa ajassa

Postin lakko on jatkunut jo kaksi viikkoa, ja sen piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa.

Lakot laajenivat maanantaina myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa.

Mikäli sopua ei synny, lakko jatkuu 22. joulukuuta saakka.

Lakko vaikeuttaa postin kulkua koko maassa. Posti arvelee, että viiveet postin kulussa voivat olla viikkoja. Siksi esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarauksista soitetaan.

Postin mukaan pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suurimmassa osassa maata. Tämän hetkisen arvion mukaan joulun paketit kulkevat luvatussa ajassa.

– Valtaosa paketeista pystytään tämän hetkisen arvion mukaan toimittamaan asiakkaille aikataulussa. Valitettavasti lakon jatkuessa pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja tiedotteessa.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset kulkevat normaalisti, sillä PAU on rajannut ne lakon ulkopuolelle.

Tukilakot jatkuvat useilla aloilla

Painetta tilanteeseen ovat tuoneet useat tukilakot.

Jos lakko pitkittyisi, laajenevat tukilakot myös junaliikenteeseen. Rautatiealan unioni RAU ilmoitti maanantaina, että VR:n ja Finrailin toimihenkilöt ryhtyvät vuorokauden kestävään myötätuntolakkoon perjantaina 29. marraskuuta.

Se kohdistuisi muun muassa henkilö- ja tavaraliikenteen asiakaspalveluun, lipunmyyntiin, tavaraliikenteen ohjaukseen, taloushallintoon sekä häiriötilanteiden ratkaisuun.

Myötätuntotoimet jatkuisivat maanantaina 2. joulukuuta VR:n HSL- ja Etelä-Suomen-taajamaliikenteen seisahtumisella vuorokaudeksi.

Tiistaina 3. joulukuuta VR:n kauko- ja tavaraliikenne uhkaa pysähtyä vuorokaudeksi. Lakon ulkopuolelle rajataan Allegro-liikenne.

Maanantaina 9. joulukuuta rautateiden liikenteenohjaus voisi keskeytyä täysin vuorokaudeksi.

Lentoliikenteeseen vaikuttanut Ilmailualan Unionin (IAU) tukilakko on päättynyt. Finavia arvelee lentoliikenteen palaavan normaaliksi tiistain, viimeistään keskiviikon aikana.

Postin käsittelyyn lentoasemilla vaikuttava IAU:n tukilakko on edelleen voimassa. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Tukilakko jatkuu sunnuntaihin 8. joulukuuta saakka.

Myös pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen vaikuttanut AKT:n tukilakko on päättynyt, mutta HSL:n mukaan se voi vaikuttaa vielä joihinkin vuoroihin.

AKT aikoo laajentaa PAU:n tukilakkoa myös ahtausalalle torstaina 28. marraskuuta. Tukilakkotoimet kestäisivät lauantaihin 30. marraskuuta saakka.

Myös AKT:n aiemmat työtaistelutoimet kuljetusalalla ovat yhä voimassa. Liiton jäsenet kieltäytyvät tekemästä ylitöitä tai vaihtamasta vuoroja.

Merimies-Unionin laajennettua tukitoimia Suomen lipun alla ulkomaanliikenteessä kulkevat laivat, kuten esimerkiksi Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen laivat, jäivät maanantaina satamiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: