Käpylän miehet muistavat, kuinka talvisodan lentopommeja upotettiin Näsijärveen - Uutiset - Aamulehti

Käpylän miehet muistavat, kuinka talvisodan lentopommeja upotettiin Näsijärveen

Naistenlahdesta on löytynyt sodanaikaisia pommeja aikaisemminkin. Aamulehti julkaisi silminnäkijöiden kertomuksen vuonna 2004.

Eero Kuusela (vas.) ja Onni Rintala muistelivat, miten suutaripommien kanssa touhuttiin Käpylässä sodan aikana.

6.8.2019 11:44 | Päivitetty 6.8.2019 11:50

Aamulehti

Aamulehti kertoi 15 vuotta sitten, että Näsijärven Naistenlahdesta oli löydetty sodanaikainen pommi. Julkaisemme Moron toimittajan Hannu Hyttisen 13. toukokuuta 2004 lehteen kirjoittaman haastattelun nyt uusintana:

Naistenlahden pommi oli odotettu uutinen

Entiset Käpylän pojat, nykyiset eläkeläismiehet Eero Kuusela ja Onni Rintala eivät ole ollenkaan kummissaan siitä Aamulehden uutisesta, jossa kerrottiin Naistenlahden suulta löytyneestä lentopommista. Miehet ovat aika vakaasti siinä uskossa, että pommeja voisi pohjasta löytää lisääkin.

– Poliisi Leppänen ainakin niitä kippasi Naistenlahteen.

Toukokuun alussa 2004 pohjasta nostettu lentopommi putosi epäilemättä suoraan Näsijärven jään läpi, mutta talvisodan pommituksissa myös maalle tippui sellaisia pommeja, jotka jäivät suutareiksi.

– Käpylässä niitä keräsi talteen poliisi Leppänen, joka oli meillä vuokralaisena Aaltotie 11:ssä, Rintala kertoo.

Varsinaisesti Käpylää pommitettiin vain yhden kerran – ja silloinkin ilman suuria vahinkoja.

– Useimmat palopommit osuivat Aaltotielle. Pommirivistö seurasi Aaltotietä eikä juuri vahingoittanut taloja, Kuusela kertoo. Hän oli talvisodan aikana 13-vuotias ja useimpien muiden käpyläläisten tavoin pommitusten aikana piilossa Kaupin metsässä vesisäiliön lähistöllä. Samassa paikassa oli myös Kuuselaa pari vuotta vanhempi Rintala.

Tuon ikäisiä uteliaita poikia ei tietysti mikään pidätellyt kuljeskelemasta ympäriinsä pommitusten jälkiä katsastelemassa - vallankin kun aikaa oli. Koulut olivat kiinni talvisodan aikana.

– Sen Käpylän pommituksen jälkeen poliisi Leppäsen asunnon ikkunassa oli kaksi reikää, joista sisään lentäneitä sirpaleita Leppänen ei tahtonut löytää millään.

Käpylän pojat sen sijaan tekivät löytöjä, jotka jälkeenpäin hirvittävät Kuuselaa ja Rintalaa.

– Käpylästä kohti Naistenlahtea viettävään rinteeseen oli hajonnut jokin pommi niin, että varmaankin 10 x 20 metrin alueella oli trotyyliä. Sitä pojat yrittivät sytyttää palamaan, Rintala kertoo. Onneksi ei onnistunut...

Samoista maisemista jotkut pojat löysivät myös palopommin, jota he sitten koettivat saada räjähtämään. Pojat tiputtelivat pommia alas kalliolta.

Tuon ajattelemattoman leikin keskeytti poliisi Leppänen, joka piilotti pojilta takavarikoimansa pommin Aaltotie 11:n kuistin alla olevaan santakasaan.

Kuuselan ja Rintalan tiedossa ei ole, minne pommi hiekkakasasta siten katosi.

Kenties armeijan miehet kävivät hakemassa sen pois – tai sitten se joutui sinne, mihin Leppänen muitakin pommeja ja pommien osia Käpylästä ja Kaupin metsästä kiikutti:

– Naistenlahteen hän niitä upotti, jotta ne eivät aiheuttaisi vahinkoja, Kuusela ja Rintala kertovat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut