Näin Kelan päivärahojen laskutavan muutos voi vaikuttaa yrittäjä-äidin tuloihin - Uutiset - Aamulehti

Näin Kelan päivärahojen laskutavan muutos voi vaikuttaa yrittäjä-äidin tuloihin

Yrittäjänä työskentelevien äitien kannattaa olla erityisen tarkkana, kun Kela muuttaa päivärahojen laskutapaa.

Kela on tehnyt tietoturvaloukkauksesta ilmoituksen Tietosuojavaltuutetun toimistoon.

5.12.2019 16:48 | Päivitetty 5.12.2019 16:48

Monien yrittäjä-äitien talouteen tulee merkittävä muutos ensi vuoden alusta, kun äitiysraha ja muut Kelan maksamat päivärahat aletaan laskea vuositulon perusteella, muistuttaa työeläkeyhtiö Elo tiedotteessaan.

Vuoden 2020 alusta alkaen vuositulo lasketaan niiltä 12 kalenterikuukaudelta, jotka ovat edeltäneet päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta. Esimerkiksi maaliskuussa alkavaan etuuteen huomioidaan helmikuuta edeltävien 12 kuukauden tulot.

Muutos koskee sekä yrittäjiä että palkansaajia. Sen merkitys kuitenkin korostuu yrittäjillä, sillä he määrittävät itse YEL-työtulonsa ja sitä kautta sekä eläkevakuutusmaksujensa että päivärahojensa tason.

– Vuodenvaihteen jälkeen yrittäjä ei pysty enää vaikuttamaan äitiysrahansa määrään nostamalla työtuloa vasta vähän ennen äitiysvapaata. Oma selusta kannattaa varmistaa pitämällä työtulo jatkuvasti oikealla tasolla, toteaa Elon asiakaspalvelupäällikkö Heta Virk ki.

Aiemmin yrittäjien päivärahat ovat määräytyneet edeltävänä vuonna toimitetussa verotuksessa todetun YEL-työtulon perusteella. Vuonna 2019 käytetään siis vuoden 2017 verotustietoja.

Yrittäjällä vuositulon laskennan pohjana käytetään YEL-työtuloa. Jos YEL-työtulon määrä on muuttunut tarkasteltavan 12 kuukauden aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo.

– Jos yrittäjä on palkkatyössä yrittäjätoimintansa ohella, huomioidaan vuositulossa sekä palkkatulo että YEL-työtulo. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa, kertoo Virkki.

Kuvaa paremmin

Uudistuksen jälkeen päivärahan määräytymisjakso kuvaa paremmin tilannetta juuri ennen päivärahalle siirtymistä. Samalla poistuu mahdollisuus, jossa päivärahan perusteena olisivat viimeisen kuuden kuukauden tulot.

Yrittäjä-äitien on myös syytä muistaa, ettei YEL-työtuloa voi muuttaa takautuvasti vaan aikaisintaan muutosilmoituksesta alkaen. Jotta sairastuminen tai lapsen saaminen eivät johtaisi kohtuuttomaan taloudelliseen tilanteeseen, YEL-työtulon pitäminen jatkuvasti oikealla tasolla on erittäin tärkeää jokaiselle yrittäjälle.

– Lapsen syntymään pystyy onneksi varautumaan, mutta sairastuminen ja onnettomuudet tuppaavat yllättämään yrittäjän. Helpotusta uudelleen äidiksi tulevien taloudelliseen tilanteeseen tuo se, että vanhempainpäiväraha voi jatkossakin määräytyä edellisen vanhempainpäivärahan perusteena olleen työtulon perusteella, jos uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin edellinen lapsi on täyttänyt kolme vuotta, Virkki sanoo.

Osa suurempaa uudistusta

– Äitiyspäiväraha ei ole ainoa etuus, johon YEL-työtulo vaikuttaa suoraan. Se vaikuttaa myös yrittäjän vanhuuseläkkeen, vanhempainpäivärahan, perhe-eläkkeen, työttömyysturvan, sairauspäivärahan, työkyvyttömyyseläkkeen ja osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen määrään, Virkki muistuttaa.

Lakimuutos koskettaa kaikkia sairausvakuutuslain mukaisia päivärahaetuuksia, joita ovat sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja vanhempainpäiväraha. Vanhempainpäivärahoja ovat äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha, vanhempainraha ja osittainen vanhempainraha.

Sairausvakuutuslain muutosten taustalla ovat tulorekisteristä saatavat entistä ajantasaisemmat tulotiedot sekä päivärahojen määräytymisperusteiden yksinkertaistaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: