Tonneittain jäteöljyä katoaa johonkin vuosittain, vaikka kotitaloudet voisivat kierrättää pieniä määriä ilmaiseksi: ”Yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan miljoona litraa vettä” - Uutiset - Aamulehti

Tonneittain jäteöljyä katoaa johonkin vuosittain, vaikka kotitaloudet voisivat kierrättää pieniä määriä ilmaiseksi: ”Yksi litra jäteöljyä riittää pilaamaan miljoona litraa vettä”

Tavoitteena on kierrättää 80 prosenttia jäteöljystä uudelleen käyttöön. Jäteöljyä päätyy jätteenkäsittelyn ulkopuolelle jopa 10 000 tonnia vuosittain.

Jäteasemanhoitajat Joonas Matalamäki ja Hannu Kiikkola kertovat, että kevään kampanja-aikaan Seinäjoen-Nurmon asemalle tuodaan yhteensä noin 2 000 litraa jäteöljyä.

9.5.2019 8:41

Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltua jäteöljyä jää laillisen jätteenkäsittelyn ulkopuolelle arviolta jopa 10 000 tonnia vuosittain.

Näin sanoo asiantuntija Eini Lemmelä ympäristöministeriöstä.

Tilanne on todennäköisesti parantunut takavuosista ongelman tiedostamisen ja muun muassa autojen tekniikan kehittymisen seurauksena. Pelkona kuitenkin on, että ainakin osa jäteöljystä päätyy yhä laittomasti poltettavaksi tai ympäristöön.

– On mahdotonta varmasti tietää, mitä lailliseen käsittelyyn päätymättömälle jäteöljylle tapahtuu. Jäteöljyn polttaminen ilman ympäristölupaa, kaataminen maahan tai vesistöön, päästäminen viemäriin tai jättäminen ympäristöön on joka tapauksessa laitonta, Lemmelä muistuttaa.

Voiteluöljyjä myydään noin 60 000–80 000 tonnia vuodessa

Jäteöljyä syntyy esimerkiksi autoissa, traktoreissa ja muissa koneissa käytetystä voiteluöljystä.

Näitä voiteluöljyjä myydään Suomessa vuodessa yhteensä noin 60 000–80 000 tonnia.

Jätteenkäsittelylaitoksissa on tällä vuosikymmenellä vuosittain kerätty ja käsitelty keskimäärin 36 000 tonnia jäteöljyä.

Tavoitteena on saada mahdollisimman suuri osa jäteöljystä kierrätettäväksi ja sitä kautta uudelleen hyötykäyttöön. Kierrätetyn jäteöljyn osuus halutaan nostaa 80 prosenttiin.

Ympäristöteollisuus- ja ympäristöpalveluyritysten edunvalvontajärjestö YTP ja ympäristöministeriö solmivat tähän liittyen maaliskuussa green deal -sopimuksen valtakunnallisen öljyjätehuollon kehittämisestä.

Ympäristöministeriön Lemmelä muistuttaa, että pienien jäteöljyerien vienti jäteasemille on kotitalouksille aina ilmaista.

– Myös maa- ja metsätaloudessa syntyvän jäteöljyn voi toimittaa kunnan vastaanottopisteeseen, jos jäteöljyn määrä on pieni.

Kierrätykseen kelpaamisen kannalta on tärkeää, ettei erilaisia jäteöljyjä tai jäteöljyä ja muita aineita sekoiteta keskenään.

Mitä enemmän kierrätystä, sitä vähemmän raakaöljyä

Käytetystä voiteluöljystä voidaan kierrätyksen kautta valmistaa jälleen uutta voiteluöljyä, jolloin se korvaa raakaöljyn käyttöä.

Lemmelä korostaa, että mitä enemmän jäteöljyä kierrätetään, sitä vähemmän tarvitaan raakaöljyä.

Kierrätykseen kelpaamaton jäteöljy poltetaan laitoksissa, joilla on siihen tarvittavat ympäristöluvat.

Jäteöljy voi ympäristöön päästessään pilata maaperää tai pinta- tai pohjavesiä.

– Yksi litra jäteöljyä riittää esimerkiksi pilaamaan miljoona litraa vettä. Jäteöljyn laittomasta polttamisesta pääsee taas ilmaan haitallisia aineita ja pienhiukkasia, Lemmelä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut