Putin saapuu Helsinkiin ja tapaa Sauli Niinistön: Tätä kaikkea on luvassa - Uutiset - Aamulehti

Putin lähti kotia kohti Iljushinillaan, presidenttien tapaaminen on ohi

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskustelivat Presidentinlinnassa ja söivät päivällistä Suomenlinnassa. Seurasimme päivän tapahtumia hetki hetkeltä tässä jutussa.

Putin ja Niinistö ovat saaneet ateriansa päätökseen ja seilaavat nyt kohti Kauppatoria.

21.8.2019 13:47 | Päivitetty 21.8.2019 23:47

Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut Helsinkiin. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Seuraamme tiiviisti Putinin vierailua tässä jutussa.

Presidentti Niinistö ja presidentti Putin kävivät viralliset keskustelut Presidentinlinnassa, jonne Putin saapui noin kello 17.

Presidentit saapuivat Suomenlinnaan iltakahdeksan aikaan.

Putinin vierailu päättyy yhteiseen päivälliseen Suomenlinnassa.

Seuraamme päivän tapahtumia hetki hetkeltä:

Kello 23:29: Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailu on ohi. Putinin edustuskone Iljushin II-96-300 on lähtenyt liikkeelle Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Kello 22.49:

Kello 22.39: Putinin valtava autosaattue on lähtenyt liikkeelle Kauppatorilta. Tiettävästi se suuntaa Tuusulanväylää pitkin takaisin Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Putin palaa Moskovaan.

Kello 22.37: Iltalehden hetki hetkeltä -seuranta jatkuu vielä. Tällä hetkellä presidentit ovat saapumassa takaisin Kauppatoriin. Putin tiettävästi jatkaa saattueensa kanssa takaisin Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Kello 22.36:

Kello 22:19: Suomenlinnassa jännitysnäytelmä on päättynyt. Poliisiautojen letka on poistumassa ja saari hiljenee uneen.

Kello 22:17: Tuusulanväylällä on käynnissä liikenteen erikoisjärjestelyjä, jotka viittavat siihen, että Putin jatkaa Kauppatorilta kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa

Kello 22:08: Lienee turvallista olettaa, että presidentit Putin ja Niinistö ovat saaneet ateriansa päätökseen ja seilaavat nyt kohti Kauppatoria. Poliisiveneet ja rannikkovartioston veneet ovat poistumassa samaan suuntaan kuin Kultatanta VIII.

Kello 22:04: Nyt Kultaranta VIII palaa suuntanaan Helsingin keskusta, perässään poliisiveneitä valot vilkkuen. Todennäköisesti tämä merkitsee sitä, että presidentit ovat veneen kyydissä tekemässä paluuta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentti Sauli Niinistö nauttivat illallista ravintola Walhallassa Suomenlinnassa.

Kello 21:18: Presidentillinen edustusvene Kultaranta VIII on poistunut Kuninkaanportin laiturista ja on nyt paikoillaan vesillä Suomenlinnan ja Vallisaaren välissä. Presidentit ovat edelleen syömässä.

Kello 21:14: Tasavallan presidentin kanslian mukaan päivällisellä Suomenlinnassa tarjoillaan kotimaista järvikalaa, maa-artisokkakeittoa sekä heinäsorsan rintaa keltavahverokastikkeessa. Jälkiruokana on tuoreita Kultarannan marjoja ja mesimarjasorbettia.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Vladimir Putin ja Sauli Niinistö suuntasivat kohti Suomenlinnaa.

Kello 20:31: Presidenttien aterioinnin kestosta ei ole tietoa. Päivystämme kuitenkin Suomenlinnassa siihen asti, että Kultaranta VIII lähtee kuljettamaan Niinistöä ja Putinia takaisin kohti Kauppatoria.

Kello 19:22: Presidentit suuntaavat edustusveneellä Kuninkaanportin laituriin. Koko Kustaanmiekan saareke on eristetty heidän päivällistään varten. Median edustajat odottavat rannalla presidenttien saapumista. Yläpuolella pörräävät helikopterit.

Kello 19:19: Suomenlinnassa on valtavat turvatoimet presidenttien vierailua varten. Poliiseja on maalla, merellä ja ilmassa odottamassa Putinin ja Niinistön saapumista. Puolustusvoimat ja pelastuslaitos antavat virka-apua.

Putin astui edustusveneen kyytiin pian tiedotustilaisuuden päättymisen jälkeen.

Kello19:12: Alus lähtee Presidentinlinnan edustalta ja suuntaa kohti Suomenlinnaa.

Kello 19:03: Presidenttien ilta jatkuu illallisella Suomenlinnassa, jossa on mittavat turvallisuusjärjestelyt presidenttien vierailun takia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentti Sauli Niinistö pitävät parhaillaan tiedotustilaisuutta Presidentinlinnassa.

Kello 19:01: Tiedotustilaisuus on päättynyt

Kello 18:57: Presidentti Putin vastaa, että Venäjä ei salaile onnettomuutta ja sen syitä. Hänen mukaansa jyrkkää säteilytason nousua ei ole havaittu. Putin kertoo vastanneensa kysymyksiin Arkangelin alueen tapauksesta.

- Varmasti te ymmärrätte, että koska kyseessä on sotilashanke, on tiettyjä rajoituksia, jotka koskevat informaation vaihtamista, presidentti sanoi vastauksessaan.

Kello 18:52: Seuraavaksi kysyy jälleen suomalaismedia.

"Suomalaiset ovat huolestuneita Arkangelin alueella sattuneesta räjähdyksestä, joka aiheutti säteilytason nousua. Mitä Arkangelin alueella tapahtui, ja miten Venäjän presidentti turvaa sen, ettei vastaavista onnettomuuksista aiheudu huolta suomalaisille? Pitäisikö Suomen ja Venäjän välillä parantaa tiedonkulkua ydinturvallisuuteen liittyvissä asioissa?"

Kello 18.46: Seuraavaksi kysyy venäläismedia. Venäläismedia kysyy amerikkalaisten tekemistä ohjusharjoituksista. Venäläismedia kysyy myös, miten Euroopan Unioni suhtautuu siihen, jos amerikkalaiset tuovat ohjuksia Eurooppaan. Suomi toimii tällä kaudella Euroopan Unionin puheenjohtajamaana.

Niinistö vastaa, että hänen käsityksensä mukana Yhdysvallat ei aio tuoda ohjuksia Eurooppaan.

Putin puolestaan kertoo, että Venäjä on pettynyt Yhdysvaltojen tekemiin ohjuskokeisiin. Hän kuvailee, että ne ovat uhka koko maailman turvallisuudelle.

- Amerikkalaiset ovat liian nopeasti aloittaneet ohjuskokeeensa, kun ovat ilmoittaneet, että lähtevät pois ydinasesopimuksesta. Se antaa meille perustaa epäillä, että valmistelutyöt sellaisen ohjuksen laukaisulle ovat alkaneet paljon ennen, kuin maa on lähtenyt sopimuksesta, presidentti Putin vastaa.

Kello 18.42: Presidentti Niinistö vastaa, että olisi liian kevyttä vastata kysymykseen Moskovan tapahtumista, että onneksi meillä ei ole vastaavaa.

- Jos sitä ajatusta vähän kehittää, niin voisi sanoa, että meillä ei ole vastaavaa, koska meillä on hyvä keskusteluyhteys kansalaisten ja hallinnon välillä.

Niinistö ottaa kantaa myös Venäjän säilymiseen Eurooppa Neuvostossa. Hän toteaa, että hänen käsityksenä mukaan venäläiset ihmisoikeusjärjestöt pitivät tärkeänä, että Venäjä säilyy Eurooppa Neuvostossa.

Kello 18:38: Presidentti Putin vastaa Venäjän noudattavan kansalaisoikeuksia. Hänen mukaansa Moskovan tapahtumat eivät ole maailmalla poikkeuksellisia. Putin puhuu kansalaisten oikeuksista mielenosoitukseen, mutta myös niihin liittyvistä lainsäädännöllisistä asioista ja rajotteista.

Kello 18:32: Toimittajien kysymysten vuoro. Suomalaismedia kysyy ensimmäisenä: "Suomi ajoi voimakkaasti oikeuksien palauttamista Venäjälle Euroopan Neuvostossa. Viimeaikaiset tapahtumat Moskovassa todistavat, ettei Venäjä kunnioita kansalaistensa kansalasioikeuksia. Presidentti Putin, Miksi jäsenenä ette noudata Euroopan Neuvoston sääntöjä, ainakin osa kansalaisista ei ole tyytyväisiä nykyiseen kehitykseen. Missä positiossa näette itsenne vuonna 2025? Presidentti Niinistölle, mitä ajattelette Moskovan tapahtumista?"

Kello 18.31: Presidentti Putin sanoo, että presidentit ovat keskustellessaan sivunneet lyhyesti strategista turvallisuutta ja maailman kansainvälistä tilannetta. Lopuksi Putin kiittää Suomea tapaamisen järjestelyistä ja lämminhenkisistä keskusteluista. Putin toteaa lopuksi suomeksi "kiitos".

Kello 18:28: - Toivomme, että Venäjällä matkustavien suomalaisten määrä kasvaa lokakuun alusta alkaen, kun suomalaisille myönnetään sähköisiä viisumeita vierailulle Leningradiin ja Pietariin, Presidentti Putin sanoo.

kello 18:26: Myös presidentti Putin puhuu maiden välisestä turismista ja kuvailee matkailun tasoa "korkeaksi".

kello 18:25: Putinin mukaan Suomi ja Venäjä tekevät tiivistä yhteistyötä ympäristösuojelun alalla. Hän kertoo, että tänä vuonna 30 venäläisen hallinnon jäsentä vierailee Suomessa tutustuakseen Suomen tekemään ympäristösuojeluun.

kello 18:22: Presidentti Vladimir Putinin puheenvuoro alkaa. Hän kertoo olevansa kollegansa kanssa samaa mieltä Suomen ja Venäjän välisistä suhteista. Putin puhuu maiden välisestä erilaisesta yhteistyöstä.

kello 18:19: Presidentti Niinistö kertoo olevansa hyvin tyytyväinen, että Venäjä on päättänyt ottaa mustan hiilen torjuntaan liittyvän haasteen vakavasti. Niinistö puhuu myös Venäjän mukaantulosta Eurooppa Neuvostoon.

kello 18:17: Puheenvuorossaan presidentti Niinistö puhui maiden välisestä positiivisesta kehityksestä muun muassa turismin saralla. Lisäksi Niinistö kertoo, että presidentit keskustelivat jätehuollosta, jossa suomalaiset pitävät kehitystään ja toimintaansa varsin korkeana.

kello 18:14: Presidentti Niinistö aloittaa lausuntonsa kiittämällä Vladimir Putinia, että tämä ehti vierailemaan Suomessa. Niinistö puhutteli Putinia etunimellä kiitoksessaan.

Kello 18.08: Paikalla on noin 150 toimittajaa ja kuvaajaa seuraamassa tapaamista.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentti Sauli Niinistö kättelivät Presidentinlinnan edustalla.

kello 17:47: Vastaava tapaus sattui viimeksi kesällä vuonna 2017, kun presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden hotellissa Punkaharjulla. Myös tuolloin Putinin lasi käytiin vaihtamassa toiseen.

kello 17:42: Presidenttien paikkoja valmistellaan jo tiedotustilaisuutta varten. Paikalla oleva Iltalehden toimittaja Anna Egutkina kertoo, että pöydällä olevat lasit täytettiin aluksi samasta lähdevesipullosta hansikkaat kädessä, mutta Putinin vesilasi vaihdettiin hetki sitten toiseen.

Kello 17.34:

Kello 17.27: Presidentit ovat vetäytyneet kahdenkeskisiin neuvotteluihin, jotka käydään suljettujen ovien takana. Neuvottelujen päätteeksi presidentit pitävät tiedotustilaisuuden, jonka on määrä alkaa 17.50.

kello 17:07: Presidenttien tapaaminen on alkanut. Tapaamisen aluksi Putin toivotettiin tervetulleeksi Suomeen. Putin kiitti Niinistöä kutsusta Presidentinlinnaan.

klo 16:58: Vladimir Putin saapui Presidentinlinnaan ja kätteli tasavallan presidentti Sauli Niinistöä hymyillen

kello16:51: Putinin odotetaan saapuvan pian Presidentinlinnaan.

kello 16:42: Putinin saattue on matkalla kohti Presidentinlinnaa. Helsingin poliisi muistuttaa liikenteelle aiheutuvista häiriöistä.

kello 16:29: Putinin lentokone on saapunut Suomeen. Koneen eteen on asetettu punainen matto ja pukuihin pukeutuneet miehet ovat rivissä vastassa. Putin käveli ulos koneesta.

kello 16:19: Putinin valtiovierailuillaan usein käyttämä Ilyushin Il-96-300 -kone laskeutuu pian Helsinki-Vantaalle. Kone kaartelee kentän lähistöllä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui Suomeen hieman ennen puolta viittä keskiviikkona iltapäivällä.

kello 16:05: Tasavallan presidentin kanslia kertoo Twitter-tilillään, että Putinin ja Niinistön yhteinen lehdistötilaisuus olisi noin kello 17.50 alkaen. Alun perin lehdistötilaisuuden oli tarkoitus alkaa kello 16.15, mutta Putin ei ole vielä laskeutunut Suomeen. Näytämme tiedotustilaisuuden suorana.

kello 15:54: Toinen Putinin valtiovierailuillaan usein käyttämistä Ilyushin Il-96-300 -koneista on nyt Suomen ilmatilassa. Toinen samanlainen kone on vielä matkalla kauempana.

kello 15:35: Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu huomautti tänään, että häntä huolestuttaa erityisesti Naton joukkojen sijoittuminen Venäjän federaation rajan lähelle muun muassa Puolaan ja Romaniaan. "Näiden uhkien neutraloimiseksi lanseeramme joukon toimia", Šoigu sanoi ja luetteli sen jälkeen Venäjän lukuisia tulevia sotilasharjoituksia ja joukon uutta kalustoa. Kannanoton ajankohta on erikoinen ottaen huomioon sen, että Putin vierailee tänään Helsingissä.

Poliisi opastaa Putinin vierailusta kiinnostuneita ihmisiä loitommalle Kauppatorista ja Presidentinlinnasta.

Kello 15.42: Putin on aiemminkin ollut myöhässä Suomen vierailuilla kahdenkeskisissä tapaamisissa. Kultarannassa 2013 Putin oli myöhässä kaksi tuntia,ja vuonna 2016 Kultarannassa hän oli tunnin myöhässä. Punkaharjulla 2017 Putin oli myöhässä 40 minuuttia. Viime kesänä Helsingin-vierailuilla hän oli myöhässä ainakin 1,5 tuntia.

kello 15:30: Moskovasta on noussut ilmaan toinenkin samanlainen kone kuin Putinin valtiovierailuillaan usein käyttämä Ilyushin Il-96-300 -kone. Putinin valtiovierailuilla samanlaisia koneita saattaa suunnata kohdemaahan useampia ja Putin on yhdessä näistä koneista.

Kello 15:06: Putinin valtiovierailuillaan yleensä käyttämä yksityiskone Iljušin IL-96-300PU on noussut ilmaan hetki sitten Moskovasta. Kone suuntaa kohti Suomea.

Kello 14:37:Iltalehden tietojen mukaan Putin on tunnin myöhässä. Alkuperäisen aikataulun mukaan Putinin koneen oli määrä laskeutua kello 14.30. Näin ollen koko vierailun aikataulu venyy. Presidenttien oli alun perin määrä aloittaa keskustelut Presidentinlinnassa kello 15 jälkeen.

Kello 14:16: Putinin seurueen ensimmäinen kone on laskeutunut Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Kello 13:43: Putinin seurueen mukana Suomeen voi saapua muitakin Venäjän ilmavoimien koneita. Ainakin Venäjän ilmavoimien Tupolev Tu-204 -kone saapui Suomen ilmatilaan hieman ennen kello 13.30. Putinin odotetaan saapuvan Helsinkiin Iljušin IL-96-300PU -yksityiskoneella, jolla hän yleensä saapuu valtiovierailuille.

Kello 13:34: Venäjän presidentti Putinin vierailu vaatii paljon valmistautumista ja resursseja Helsingin poliisilta. Putinin on tarkoitus laskeutua Helsinki-Vantaan lentokentälle kello 14.30.

Mielenosoitukset ja mystinen ydinonnettomuus esillä

Presidentti Niinistö on kuvaillut Putinin vierailua aika tavanomaiseksi työvierailuksi.

Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi keskustelunaiheina ovat alueelliset ja kansainväliset kysymykset. Niinistön mukaan Suomen ja Venäjän suhteissa ei ole kahdenvälisiä erityisongelmia.

Niinistö arvioi tiistaina, että hän ja Putin keskustelevat keskiviikkona ainakin viimeaikaisista mielenosoituksista Moskovassa sekä Arkangelin onnettomuudesta, jossa kuoli viisi ydinkäyttöistä ohjusmoottoria kehittänyttä tiedemiestä.

Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran huhtikuussa Arktisen foorumin yhteydessä Pietarissa. Suomessa Putin vieraili edellisen kerran heinäkuussa 2018, jolloin hän tapasi Helsingissä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Presidentti Niinistö isännöi Putinin ja Trumpin vierailua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut