”EU:n voisi purkaa ja Suomelle oma valuutta” – Näin jyrkästi perussuomalaiset poikkeaa muista puolueista - Uutiset - Aamulehti

”EU:n voisi purkaa ja Suomelle oma valuutta” – Näin jyrkästi perussuomalaiset poikkeaa muista puolueista

On aika aloittaa hallittu integraation purkaminen. Rauha ja sisämarkkinat eivät kaipaa poliittista unionia, kirjoittaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Laura Huhtasaari (ps.).

3.5.2019 10:36 | Päivitetty 3.5.2019 10:36

Kun eurovaaliehdokkaille esitetään väite ”Euroopan unionia ei tarvita, sen voisi purkaa kokonaan”, on yhden suomalaisen eduskuntapuolueen eurovaaliehdokkaiden enemmistö samaa mieltä.

Näin on asian laita myös, kun ehdokkaiden eteen pannaan väite ”Suomen pitää luopua eurosta ja ottaa käyttöön oma valuutta”.

Muista poikkeava puolue on perussuomalaiset, jonka ehdokkaista 12/20 vastasi Alma Median vaalikoneeseen EU:n purkamiseen ja 11/20 oman valuutan käyttöön ottamiseen ”samaa mieltä” tai ”täysin samaa mieltä”.

Muiden eduskuntapuolueiden kannat ovat aivan toisenlaisia. Esimerkiksi Suomen pääministeripuolueeksi vahvasti ehdolla olevan sdp:n ja hallituskandidaatti rkp:n eurovaaliehdokkaat ovat kaikki täysin vastaan EU:n purkamista eikä eurostakaan ole näissä puolueissa minkäänlaisia haluja luopua.

Myös vihreissä, kokoomuksessa, keskustassa, vasemmistoliitossa ja kristillisdemokraateissa henki on se, että EU on tarpeellinen ja eurossa on oikein hyvä pysyä.

Kun EU-kriittisyyttä katsotaan Alma Median vaalikoneesta tehdyllä indeksillä, saa perussuomalaiset arvon 3,5 EU-vastaisuuden maksimin ollessa 5,0. Sdp ja rkp saavat pienimmän mahdollisen lukeman 1,0, vihreät, kokoomus, keskusta ja vasemmistoliitto 1,1–1,4 ja kristillisdemokraatit 1,7.

Eurovaluutan kohdalla perussuomalaisten ehdokkaiden keskiarvoksi tulee lähes neljä, mikä kertoo hyvin korkeasta kriittisyydestä. Puolue itse pitää euroa myös ”valtavana poliittisena virheenä” ja on linjannut ohjelmassaan, että rahaliitolle olisi luotava ”hallitun euroeron menettelytavat”.

Vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja keskustan eurovaaliehdokkaiden keskiarvot ovat kahden molemmin puolin, eli puolueet ovat selkeästi yhteisvaluutan kannattajia.

Rkp, vihreät, kokoomus ja sdp ovat puolestaan erittäin euromyönteisiä yhden pinnassa olevilla, maksimia hipovilla, lukemillaan.

Yksittäisten ehdokkaiden vaalikonevastauksista näkyy hyvin suhtautuminen Euroopan unioniin, johon Suomi on kuulunut vuodesta 1995. Myös suhde talous- ja rahaliittoon tulee näkyväksi.

Esimerkiksi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi torstaina valittu Laura Huhtasaari, perussuomalaisten varapuheenjohtaja on hyvin penseä koko unionille ja rahaliitolle.

”Euro on ollut Suomelle väärä ratkaisu. EU:n ei tule painostaa jäsenvaltioita harjoittamaan kansallista ja taloudellista etuaan vastaan olevaa maahanmuuttopolitiikkaa… On aika aloittaa hallittu integraation purkaminen. Rauha ja sisämarkkinat eivät kaipaa poliittista unionia”, Huhtasaari kirjoittaa vaalikoneen vaalilupauksessaan.

Vihreiden pitkäaikainen europarlamentaarikko Heidi Hautala, kokoomusmeppi Henna Virkkunen ja keskustameppi Elsi Katainen ovat täysin eri linjoilla kuin perussuomalainen Huhtasaari. Heidän näkemyksistään paistaa luottamus unioniin.

”Yksittäiset valtiot ovat globalisaation puristuksissa aivan liian pieniä ja heikkoja puolustamaan ympäristöä, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa… Brexit osoittaa, että elämä EU:n ulkopuolella perustuu paljolti kuvitelmiin menneestä maailmasta, jossa valtiot olivat suvereeneja toimijoita”, vihreiden Heidi Hautala perustelee EU-myönteistä vastaustaan.

”Euroopan unioni on perustettu luomaan vakautta ja rauhaa. Se on taannut pisimmän rauhan ajan Euroopassa jäsenilleen. Euroopan unioni on maailman suurin sisämarkkina-alue ja kauppamahti. Vain yhdessä pystymme vastaamaan suuriin globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen torjuntaan”, kokoomuksen Henna Virkkunen arvioi.

”Eurosta eroaminen olisi vahingollista ja kallista Suomen kansantaloudelle. Suomi on vakaasti osa eurojärjestelmää, joka on tuonut viennistä riippuvaiselle maallemme vakautta sekä parempia rahoitusmahdollisuuksia yrityksille ja kotitalouksille. Brexit-prosessi on näyttänyt, miten vahingollista ja hankalaa eroaminen yhteisistä järjestelmistä voi olla”, keskustan Elsi Katainen kirjoittaa vaalikoneessa.

Joissain eduskunnan ulkopuolisissa puolueissa on selvää hengenheimolaisuutta EU- ja eurokriittisten perussuomalaisten kanssa.

Euroopan unionin olisivat valmiita purkamaan esimerkiksi äärinationalistisen suomen kansa ensin –puolueen ehdokkaat, kuten myös suomen kommunistinen puolue, kansalaispuolue ja seitsemän tähden liike.

”Unionin kehityksen suuntaa tulee joka tapauksessa muuttaa kohti itsenäisten kansakuntien yhteisöä. Euroalue tulee hallitulla tavalla purkaa joko siten, että kaikki jäsenmaat ottavat euron rinnalla käyttöön kansallisen valuutan tai siten, että osa jäsenmaista eroaa. Tällöin Suomen tulisi palauttaa taloudellinen itsenäisyytensä”, ex-meppi Paavo Väyrynen seitsemän tähden liikkeestä arvioi Alma Median vaalikoneessa.

Europarlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntain 26. toukokuuta. Tee Alma Median vaalikone täällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos