Hävittäjähankinta uuden komentajan tärkein hanke – toivoo myös konkreettista ehdotusta kansalaispalveluksesta - Uutiset - Aamulehti

Hävittäjähankinta uuden komentajan tärkein hanke – toivoo myös konkreettista ehdotusta kansalaispalveluksesta

Nykymuotoisesta sotilaspalveluksesta saadaan kenraali Timo Kivisen mukaan historian parasta palautetta niin varussotilailta kuin reserviläisiltä.

Kenraali Timo Kivinen aloitti Puolustusvoimien komentajana torstaina.

1.8.2019 15:14 | Päivitetty 1.8.2019 15:15

Puolustusvoimien uusi komentaja, kenraali Timo Kivinen pitää uusien hävittäjien hankintaa komentajakautensa tärkeimpänä asiana.

– Päätöksen jälkeen tulee eräänlainen tarkistuspiste, jossa arvioidaan, miten se tulee vaikuttamaan ensi vuosikymmenen lopun puolustusvoimiin, Kivinen sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan komentajana.

Hävittäjähanke HX korvaa nykyään Suomen Puolustusvoimien käyttämät Hornetit uusilla koneilla, kun Hornetit poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Hankkeessa mukana olevilta viidelle ehdokkaalle lähetetään alkusyksyn aikana tarkennettu tarjouspyyntö. Ensi vuonna puolustusvoimat saa ehdokkailta lopulliset tarjoukset, joiden perusteella se muodostaa oman kantansa poliittisille päättäjille. Hankintapäätös tehdään vuonna 2021.

Hävittäjien hankinnassa tullaan sotilaallisesta näkökulmasta painottamaan Kivisen mukaan koneiden suorituskykyä, elinkaarikustannuksia ja huoltovarmuutta.

Asevelvollisuudesta "historian parasta" palautetta

HX-hankkeen ohella Kivinen kertoo pitävänsä tärkeänä asevelvollisuuden elämistä ajassa. Hän toivoo, että asevelvollisten koulutus on nuorille motivoivaa ja vastaa heidän odotuksiaan.

– Nykyjärjestelmä ei ole missään muodoin rikki, saamme historian parasta palautetta niin varussotilailta kuin reserviläisiltä.

Esimerkiksi asian varmistamisesta hän nosti sähköisen kutsuntamallin, jossa tulevilta varussotilailta kerätään sähköisesti ajatuksia palveluksestaan jo ennen kasvokkain järjestettävää kutsuntatilaisuutta.

Järjestely on jo nyt käytössä erityisjoukkojen haussa. Sähköisiä järjestelmiä voitaisiin hyödyntää myöhemmin myös reserviläisten parissa.

Lisäksi Kivinen huomautti, että asevelvollisuus nauttii kansan tukea asiaa käsittelevissä kyselyissä.

Sen rinnalle ehdotetusta kansalaispalveluksesta Kivinen sen sijaan toivoi konkreettista ehdotusta, johon puolustusvoimat voisi ottaa kantaa. Itse hän ei kuitenkaan tule kyseistä keskusteltavaa mallia tarjoamaan.

– Kansalaispalvelus on Puolustusvoimien ulkopuolella. Meillä koulutetaan sotilaallinen maanpuolustus. Se ei ole Puolustusvoimien asema lähteä muodostamaan kansalaispalvelusmallia, Kivinen täsmensi Lännen Medialle.

Timo Kivinen

Timo Kivinen on Puolustusvoimien uusi komentaja elokuun alusta alkaen.

Vuonna 1959 syntynyt Kivinen siirtyi komentajaksi pääesikunnan päällikön tehtävästä.

Aiemmin hän on toiminut muun muassa Puolustusvoimien strategiapäällikkönä ja Karjalan prikaatin komentajana.

Kivinen on naimisissa, ja hänellä on neljä lasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut