Vuoden MS-hoitaja on Anu Frilander - Uutiset - Aamulehti

Vuoden MS-hoitaja Anu Frilander luottaa työssään läsnäoloon: ”Välillä voi olla tilanne, jossa ei ole sanoja, mutta toinen aistii, oletko läsnä”

Anu Frilander uskoo, että hoitaja voi olla avainasemassa ja aloittaa keskustelun, etenkin silloin, kun aihe on potilaalle hankala.

Vuoden MS-hoitaja Anu Frilander työskentelee Taysin neurologian poliklinikalla.

26.11.2019 8:57

Aamulehti

Positiivinen moniosaaja haastavassa työssä, esimerkillinen MS-hoitotyön asiantuntija. Näin kuvailee Suomen MS-hoitajat -yhdistyksen hallitus perusteluissaan vuoden MS-hoitajaa, Tampereen yliopistosairaalan neurologian poliklinikalla työskentelevää Anu Frilanderia.

Hän työskentelee tiimissä, jossa suurin osa potilaista sairastaa MS-tautia, mutta myös muita neurologisia sairauksia.

Vuoden MS-hoitajan valintaan vaikutti myös se, että tänä vuonna Frilander oli asiantuntijahoitajana mukana MS-potilaille ja heidän läheisilleen suunnatulla kiertueella. Sen aiheena olivat näkymättömät oireet, jotka vaikuttavat sairastuneen elämään monin tavoin, mutta jotka eivät näy päälle päin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi uupumus tai virtsarakon tai suolen toiminnan ongelmiin liittyvät asiat.

– Niitä voi olla vaikea selittää sellaiselle, joka ei sairasta ja jolla ei ole mitään kokemusta asiasta.

Frilander sanoo, että hoitaja voi olla avainasemassa, jotta asiat nostetaan esille ja niihin saadaan myös apua.

– Niillä voi olla elämänlaadun kannalta yllättävän paljon merkitystä. Monta kertaa hoitaja voi aloittaa keskustelun ja luoda turvallista ilmapiiriä: että näistä asioista voi ja kannattaa puhua. Kukaan ei voi tulla autetuksi, jos asioista ei puhu.

Kuuleminen, kohtaaminen ja läsnäolo

Frilander on työskennellyt Taysin poliklinikalla kolme vuotta, mutta neurologisten sairauksien parissa parikymmentä vuotta ja mitä ilmeisemmin viihtynyt työssään.

Häntä motivoivat työssä potilaat ja nimenomaan se, että he tulisivat kuulluiksi ja kohdatuksi.

Kuuleminen, kohtaaminen ja läsnäolo vilahtavat lyhyen haastattelun aikana Frilanderin puheessa monta kertaa. Niillä tuntuu olevan hänen työssään paljon käyttöä ja hänelle valtavasti merkitystä.

Hän kuvailee, että työssä on oltava herkkyyttä ja tilannetajua. Kykyä oivaltaa, millä tavoin kenenkin kanssa voi asioista puhua.

– Osalla musta huumori voi olla keino lähestyä asioita, osa puhuu suoraan ja osa kierrellen.

Empatiakykyä ja vuorovaikutustaitoja tarvitaan etenkin silloin, jos sairauden oireet ovat hankalia.

– Tilanteessa on oltava aito ja läsnä. Välillä voi olla tilanne, jossa ei ole sanoja, mutta toinen aistii, oletko läsnä.

vuoden MS-hoitaja

Vuoden MS-hoitajan valitsee Suomen MS-hoitajien yhdistyksen hallitus.

Se päättää valinnastaan saamiensa ehdotusten perusteella. Esityksiä voivat tehdä yhdistyksen jäsenet, työyhteisöt, taustayhteisöt tai alueyhdistys sekä asiakkaat ja potilaat.

Vuonna 2019 ehdotuksia oli useita.

Tittelin haltijan on oltava yhdistyksen jäsen, oman alansa asiantuntija, mukana ammatillisen toiminnan kehittämisessä ja merkittävällä tavalla edesauttanut MS-hoitajien työnkuvan tunnetuksi tekemistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos