Katri Kulmunin ja Antti Rinteen eiliset lausunnot herättivät paljon kysymyksiä - Uutiset - Aamulehti

Katri Kulmunin ja Antti Rinteen lausunnot herättivät paljon kysymyksiä – Professori arvioi: ”Puheesta huomasi kaikin puolin, että mikään normaalitilanne ei ollut kyseessä”

Hallitustilanne kriisiytyi maanantaina iltapäivällä ja illan aikana täysin. Mitä kehonkieli ja esiintyminen kertoivat?

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi puoluevaltuuston kokouksen päätöksen medialle Keskustan puoluetoimiston edessä. Tampereen yliopiston puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan kyseessä oli poikkeuksellinen ulostulo.

3.12.2019 10:03 | Päivitetty 3.12.2019 10:15

Aamulehti

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin sekä pääministeri Antti Rinteen (sd.) maanantai-iltaiset ulostulot näyttäytyivät ulkopuoliselle mitäänsanomattomana kiemurteluna, josta jokainen katsoja joutui tekemään omat johtopäätöksensä.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan erityisesti Kulmunin maanantai-iltainen ulostulo oli poikkeuksellinen.

–Hänen lausunnosta huomasi kaikin puolin, että mikään normaalitilanne ei ollut kyseessä. Hän puhui hyvin harkiten jokaisen sanansa samalla, kun hän puhui tietoisesti epämääräisesti sekä epäselvästi. Se, että hän puhui tällä tavalla, minulle syntyi tutkijana ajatus siitä, että hänellä täytyi olla mielessä, että epäselvällä puheella on selkeä tarkoitus, joka on hänelle eduksi.

Isotalus ei usko, että epäselvän puheen taustalla oli täysin kokemuksen puute, vaan tilanne vaikutti hänen mukaansa harkitulta.

– Selkeästi oli mietitty se, millä sanoilla tämä asia ilmaistaan. Ei haluttu sanoa suoraan sitä mitä sdp:n pitäisi tehdä ja mielestäni esimerkiksi media tulkitsi sdp:tä suoraviivaisemmin sen, mitä siinä tarkoitettiin. Kokemuksen puute näkyi siitä, että Kulmunista syntyi aika epävarma vaikutelma kokonaisuudessaan.

Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus uskoo, että Katri Kulmunin lausunto oli tarkkaan harkittu.

Isotaluksen mukaan epäselvä ja kiemurteleva viestintätapa ei ole politiikassa uusi ilmiö.

– Perinteinen retorinen keino on puhua välillä epäselvästi. Tällä tavalla annetaan tulkinnan mahdollisuutta, eikä lyödä liian tiukkaan kiinni yhtä vaihtoehtoa. Kulmunin lausunnon kohdalla voidaan kuitenkin miettiä, että miksi tähän tapaan turvauduttiin eilen. Arvioni mukaan yksi seikka oli se, että keskusta haluaa jatkaa yhteistyötä sdp:n ja muiden hallituspuolueiden kanssa.

Tarkkaan mietitty sisältö

Isotalus uskoo, että eilisen kaltaisiin tilanteisiin ei poliitikoille anneta suoraan mitään koulutusta.

– Uskon, että keskustan sisällä oli tarkkaan mietitty, millä sanoilla Kulmuni tuli ulos. Tämä siksi, että hänen lausuntonsa vaikutti sanasta sanaan yhdessä mietityltä lausunnolta.

Isotaluksen mukaan kiertelyssä ei kuitenkaan ole kyse kohteliaisuudesta vaan strategiasta.

– Politiikassa kohteliaisuus ei ole se tärkein kriteeri, vaan taustalta löytyy aina jonkinlainen strategia, jota tavoitellaan. Strateginen valinta oli eilen se, että ei sanota suoraan.

Isotaluksen mukaan eilisen perusteella näytti siltä, että Kulmuni ja Rinne kävivät keskustelua julkisuuden kautta.

–Hieman ihmetytti, että eikö pääministerillä ja hallituspuolueen puheenjohtajalla ole suoraa keskusteluyhteyttä. Normaalissa elämässä suhteet rakentuvat viestinnän ympärille, ja näin on myös politiikassa.

”Rinne puhui aikaisempaa suoremmin”

Isotaluksen mukaan maanantai-iltana mikrofonien takana Rinne puhui aikaisempaa suoremmin.

–Täytyy muistaa, että tässä tilanteessahan ollaan juurikin Rinteen epäselvien puheiden takia, joissa on ollut myös epätarkkuutta.

Maanantaina puheesta Rinteestä välittyi Isotaluksen mukaan vihaisuus sekä se, että hänellä oli hermot kireällä.

–Mielestäni Rinne oli poikkeuksellisen suorasanainen. Välillä hänen puheessaan on olut takeltelua sekä sanojen hakua, mutta eipäs ollut eilen illalla. Hänen tunnetasonsa oli tilanteessa hyvinkin energisoiva.

Isotalus ei tyrmää politiikan kiertelevää puhetapaa, mutta vastaavanlaisissa tilanteissa pitäisi hänen mukaansa olla tilannetajua sekä poliittista silmää.

– Mielestäni nämä tilanteet vaativat poliittista taitoa ja nimen omaan tärkeää on myös valita sellainen retorinen keino, joka toimii juuri siinä tilanteessa. Keskustassa oli eilen laskettu, että epäsuora puhe olisi heille tässä kohtaa eduksi. Valitettavasti Rinteen eilisen kommentin jälkeen näytti kuitenkin siltä, että se kääntyi keskustaa vastaan. Eli voidaan sanoa, että keskustan pelisilmä ehkä hieman petti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: