Sähköliiton lakko alkoi aamulla, neuvottelut täysin jumissa - Uutiset - Aamulehti

Sähköliiton lakko alkoi aamulla, neuvottelut täysin jumissa – Sähköliitto ihmettelee neuvottelukuviota sekä lakon siirtämistä: ”Totuus on se, että työtaistelun siirtäminen oli perusteeton sekä tarpeeton”

Sähköliitto aloitti torstaiaamuna neljä viikkoa kestävän lakon. Torstaiaamuna alkanut lakko kestää 2. tammikuuta asti, jos sovintoa ei saada aikaiseksi. Lakossa on noin 1000 henkilöä.

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti kertoo toivovansa, että kiista saataisiin ratkaistua.

5.12.2019 15:13

Aamulehti

Sähköliiton lakko alkoi kello 6 torstaiaamuna. Sähköliiton puheenjohtajan Sauli Väntin mukaan lakko jatkuu vähintään 2. tammikuuta asti, mikäli sovintoa ei saada aikaiseksi. Väntin mukaan tilanne näyttää tällä hetkellä olevan monella tapaa lukossa.

Lakon taustalta on kolmen osapuolen, Sähköliiton, Teknologiateollisuuden sekä Teollisuusliiton väliset työehtosopimusneuvottelut, jossa sekä työntekijä- ja työnantajapuolen yhteisen sävelen löytyminen on kaukana.

Sähköliiton näkemyksen mukaan työehtosopimuskiistan taustalta löytyy se, että Teknologiateollisuus haluaa laajentaa oman työehtosopimuksensa soveltamisalaa kaikkeen sähköalan työhön.

–Näin Teknologiateollisuus on mielestämme jo tehnyt samalla, kun se on pyrkinyt kyseenalaistamaan työehtosopimustamme, joka on parempi kuin tällä hetkellä Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välillä oleva, Näkemykseni mukaan Sähköliiton sopimukset pyritään rampauttamaan samalla kun halvempi työehtosopimus pyritään tuomaan tilalle.

Väntin mukaan työehtojen halpuuttamisesta on tullut Suomessa trendi, jonka lainsäädäntö mahdollistaa.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen mukaan riidassa ei ole lainkaan kyse työehdoista

– Sähköliitto on itsekin myöntänyt tämän sovittelussa ja yhteisesti on todettu, että teknologiateollisuudessa sähköalan töihin sovelletaan Teollisuusalan sopimusta, Helle sanoo.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajan Minna Helteen mukaan neuvottelut ovat tällä hetkellä seis.

Sovintoa ei näkyvissä

Valtakunnansovittelija tapasi osapuolia viimeksi viime viikon keskiviikkona. Tämän jälkeen sovittelussa on ollut tauko, vaikka yhteyttä on pidetty osapuolten välillä.

Väntti kertoo, että valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala oli häneen yhteydessä viimeksi myöhään keskiviikkoiltana. Puhelussa Piekkala oli hänen mukaansa todennut, että sovittelu on tällä hetkellä todella hankalaa ja on vaikeaa nähdä, että jonkinlaista sovintoesitystä tehtäisiin.

Väntin mukaan Sähköliitto on halukas löytämään ratkaisun nopeasti.

–Olen luonteeltani optimistinen ja uskon, että asia voi ratketa nopeastikin, jos halua löytyy. Me olemme tarjonneet työnantajille työrauhaa ja toivoisin, että siihen tartuttaisiin. Kun ajatellaan sähköliiton vaatimuksia, jotka ovat kustannusneutraaleja sekä työyhteisön toimintaa parantavia. ihmettelen ettei tällaiseen tartuta.

Väntti kuitenkin uskoo, että molemmat osapuolet toivovat ratkaisua, sillä vientiteollisuus kärsii tilanteesta tällä hetkellä aikalailla koska tuotantoa on jouduttu rajoittamaan sekä ajamaan alas.

Myös Minna Helle toivoo lakkojen loppuvan pian, mutta sanoo pallon olevan nyt Sähköliitolla.

–Mitään neuvotteluja ei ole tällä hetkellä käynnissä. Teknologiateollisuus tarjosi Sähköliitolle viime viikolla ratkaisumallia, jossa sähköliittolaisten asema niillä työpaikoilla, joissa on selkeästi enemmän sähköliittolaisia, voitaisiin ratkaista. Tällä hetkellä tilanne on se, että enempää emme voi tulla vastaan, eikä sovintoehdotukselle ole edellytyksiä. Toivon, että Sähköliitto nyt ymmärtää tämän ja keskittyy hakemaan mallimme pohjalta ratkaisua.

Helteen mukaan sähköliiton puolelta kyse ei ole lainkaan työehdoista, vaan taustalla on järjestöpoliittiset kysymykset.

Erikoinen neuvottelutilanne

Väntin mukaan myös neuvottelutilanne on ollut erikoinen, kun samassa pöydässä ovat istuneet sekä entinen että nykyinen valtakunnansovittelija.

Vöntin sanoo, että Helle on saanut sanella hieman liikaa valtakunnansovittelijan toimistolla.

Väntin mukaan Helle on kertonut paikalla mitä tapahtuu ja miten tehdään. Tilanne ei kuitenkaan ole ollut Väntin mukaan ongelmallinen, vaikka toteaa tilanteen aiheuttavan problematiikkaa.

–Piekkala on varmasti pätevä henkilö ja osaa toimia itsenäisesti, mutta tässä tapauksessa hän kuuntelee liikaa sitä mitä työnantajapuoli sanoo. Sanotaan näin, että sovitteluinstituution puolueettomuus ei ole parantunut Helteen ajoista, ja ei silloinkaan ollut kovin selkeää.

Helle tyrmää Väntin väitteet. Hänen mukaansa kyseessä on ollut täysin normaali tilanne, jossa valtakunnansovittelija on toiminut omassa puolueettomassa roolissaan ja hän työnantajapuolen edustajana.

Työministeri Timo Harakka kertoo olevansa hämmästynyt siitä, että kaksi viikkoa lakon siirtämispäätöksen jälkeen tuli työministerille tästä toimesta arvostelua.

Työministeri hämmästyi väitteistä

Väntti kertoo sähköliiton olevan ihmeissään siitä, että työtaistelua siirrettiin valtakunnansovittelijan sekä työministeri Timo Harakan toimesta marraskuussa.

–Totuus on se, että työtaistelun siirtäminen oli ehdottomasti perusteeton sekä tarpeeton. Näiden kahden viikon aikana sovittelua ei viety eteenpäin milliäkään. Tästä kertoo sekin, että viime viikolla teknologiateollisuuden edustajat kertoivat, että heillä ei ole halua jatkaa sovittelua.

Sähköliitto on harkinnut jatkotoimia asiaan liittyen ja miettinyt asiasta kantelun jättämistä.

Aamulehden tavoittama työministeri Timo Harakka kertoo olevansa hämmästynyt siitä, että kaksi viikkoa lakon siirtämispäätöksen jälkeen tuli työministerille tästä toimesta arvostelua.

– Toimin aina valtakunnansovittelijan esityksen pohjalta ja ministerinä minulla pitäisi olla erittäin vahvat perusteet toimia toisin kuin esitetään. Valtakunnansovittelijan selvityksessä oli lakon siirtämiselle kaksi vahvaa perustetta, joista toinen liittyi siihen, että kyseessä on kiireellinen toimi, yhteiskunnallisesti tärkeä toimintojen säilyttämiseksi. Toinen peruste oli se, että edellytykset lakon välttämiselle olivat olemassa.

Harakka kertoo uskovansa, että valtakunnansovittelijalla on ollut aito pyrkimys edistää sopua tänä aikana, vaikka osapuolet eivät ole sopuun päässet.

–Mielestäni lakon siirto oli myös selkeä viesti siitä, että sopu halutaan saada aikaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos