Tampereen yliopiston matematiikan professori Mikko Kaasalainen on kuollut - Uutiset - Aamulehti

Tampereen yliopiston matematiikan professori Mikko Kaasalainen on kuollut

Mikko Kaasalainen tuli tunnetuksi erityisesti asteroidien muotoja selvittäneenä matemaatikkona.­

21.4.2020 13:43

Tampereen yliopiston matematiikan professori Mikko Kaasalainen kuoli 12.4. Helsingissä pitkäaikaisen sairauden jälkeen 55-vuotiaana.

Kaasalainen oli yksi Suomen menestyneimmistä matemaatikoista. Hänen tutkimustyönsä käsitteli erityisesti matematiikan sovelluksia aina tähtitieteestä biologiaan saakka. Hän teki useita avauksia tieteen eri aloilla ja sai aikaan kauaskantoisia tuloksia. Hänelle avain läpimurtoihin oli ongelmien tarkastelu ulkopuolelta ja käytettyjen menetelmien haastaminen. Tämä näkyi poikkitieteellisyytenä niin tutkimuskentissä kuin laajassa kansainvälisessä yhteistyössä.

Tutkijanuransa Kaasalainen aloitti 1980-luvun lopulla Helsingin observatoriossa ja Helsingin yliopistossa, josta hän siirtyi 1990-luvun alussa Oxfordin yliopistoon tekemään väitöskirjaansa integroituvuudesta hamiltonilaisessa dynamiikassa. Palattuaan Suomeen Pro gradu -työn perusteella kirjoitetuista tutkimusartikkeleista alkoi uraauurtava tutkimus asteroidien muotojen selvittämiseksi kirkkaushavainnoista. Työn tuloksena tunnemme tuhansien asteroidien muodon ja ymmärrämme aurinkokunnan kehittymistä paremmin.

Uran kohokohtia oli Nature-lehdessä vuonna 2007 julkaistu tutkimus auringon säteilyn vaikutuksesta aurinkokunnan pienkappaleiden liikkeeseen. Kaasalainen oli Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin sekä URSAn jäsen ja oli mukana Euroopan avaruusjärjestön pienkappaleita tutkivassa Rosetta-missiossa.

2000-luvulla Kaasalainen oli vaimonsa prof. Sanna Kaasalaisen mukana aloittamassa mullistavaa tutkimusta metsien mittaamisesta uuden teknologian avulla. Tuloksena oli menetelmä, jossa laserkeilaimella kuvataan erittäin tarkasti eläviä puita ja muodostetaan niistä yksityiskohtaisia rakennemalleja. Työn ansiosta arviot maapallon metsien kokonaisbiomassasta tulevat tarkentumaan selvästi ja uuden kattavan mittaustiedon varaan tullaan rakentamaan kauaskantoista tutkimusta vielä pitkään.

Monet Kaasalaisen tutkimuskohteista kuuluvat matemaattisesti inversio-ongelmien alaan, jossa hänellä oli merkittävä vaikutus Suomessa. Hän oli alusta asti rakentamassa Inversio-ongelmien huippuyksikköä, jonka varajohtajana hän toimi. Huippuyksikkö on Suomen Akatemian vuodesta 2006 rahoittama ja useita yliopistoja kattava tutkimuskeskittymä, joka on tehnyt Suomesta maailman johtajia inversiomatematiikan tutkimuksessa.

Kaasalainen aloitti matematiikan professorina TTY:llä vuonna 2009 jatkaen toimessa loppuun asti. Hän uskoi, että matematiikalla on merkittävä rooli kaikessa tieteessä ja toimi suunnannäyttäjänä uudessa Tampereen yliopistossa, jossa matematiikka on yksi informaatiotieteistä.

Mikko Kaasalainen oli ystävällinen ja vaatimaton ihminen, joka innostui rohkeasti uusista aiheista ja sai alaisensa tuntemaan itsensä vertaisikseen. Edelläkävijää, tutkijaa ja optimistia jäävät lämmöllä ja kunnioituksella muistelemaan läheiset kollegat Tampereella ja muualla maailmassa.

Kirjoittajat ovat Mikon läheisiä kollegoita Tampereen yliopistosta.

Oikaisu 21.4.2020 kello 18.15: Korjattu juttuun, että asteroiditutkimuksen läpimurto oli seurausta Mikko Kaasalaisen Pro gradu -työn perusteella kirjoitetuista tutkimusartikkeleista, ei hänen väitöskirjastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?