Tämä Vastaamon tietomurrosta nyt tiedetään - Uutiset - Aamulehti

Tämä Vastaamon tietomurrosta tiedetään nyt: Vastaamoa kiristävä sivusto palasi verkkoon

Psykoterapiakeskuksen tietomurto koskee mediatietojen mukaan jopa 40 000 asiakasta, mutta tieto on vahvistamaton. Tor-verkossa on julkaistu satojen ihmisten henkilökohtaisia potilastietoja, joissa näkyy nimi.

23.10.2020 10:59 | Päivitetty 23.10.2020 15:44

Aamulehti

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehty tietomurto ja kiristys tuli julki keskiviikkona. Sen jälkeen on tullut ilmi, että tietoja on julkaistu salaisessa Tor-verkossa. Kokosimme yhteen sen, mitä tapauksesta nyt tiedetään.

Vastaamo kertoi tietomurrosta tiedotteella keskiviikkona 21. lokakuuta. Tuolloin yritys kertoi tiedotteessa, että murron kohteena ovat marraskuun 2018 asiakasrekisteri. Tämän jälkeiset tiedot eivät ole yrityksen mukaan vaarantuneet.

Ilta-Sanomat uutisoi, että kiristäjä on ollut yhteydessä lehteen ja väittää, että hänellä on hallussaan noin 40 000 ihmisen tiedot. Tähän tietoon ei ole satu vahvistusta. Hän on julkaissut tietoja salatussa Tor-verkossa ja yrittänyt kiristää Vastaamolta noin 400 000 euron arvosta virtuaalivaluutta bitcoineja. Mediatietojen mukaan kiristäjä on julkaissut useiden satojen ihmisten tietoja. Perjantaina lehti uutisoi, että kiristäjä on poistanut verkosta sivun, jolla tietoja on julkaistu.

Perjantaina iltapäivällä Ilta-Sanomat uutisoi, että Tor-verkon sivu on noussut uudelleen pystyyn. Sivulla oli IS:n mukaan tällä hetkellä 300 Vastaamon asiakkaan tiedot. Sivulle ladattiin aamulla 10 gigatavun paketti, jota on epäilty Vastaamon asiakastietokannaksi, mutta joka ei ollut sivulla kuitenkaan ladattavissa.

Vastaamon hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kahri ei ole julkisuudessa tarkentanut, millaisista tiedoista on kyse tai mihin paikkakuntaan tietovuoto kohdistuu.

Mediatietojen mukaan kyse on potilastiedoista ja niissä on näkynyt asiakkaan nimi.

Tietojen joukossa on myös Taysin lasten ja nuorten psykiatrian asiakkaiden tietoja. Sairaanhoitopiirillä oli sopimus Vastaamon kanssa 1.1.2016–31.12.2018. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juhani Sandin mukaan kyse on yksittäisistä potilaista ja heihin ollaan jokaiseen yhteydessä henkilökohtaisesti. Sandin mukaan tiedoissa voi olla hyvinkin arkaluontoisia asioita.

Terapiakeskuksen tietomurto saattaa koskea myös Taysin potilaita – Johtajaylilääkäri: ”Voi olla hyvinkin arkaluontoisia tietoja”

Ylä-Satakunta uutisoi torstaina, että Vastaamon tietomurto koskee myös Kol­mos­tien Ter­veys oy:tä, eli Par­ka­noa ja Kih­ni­ö­tä.

22. 10 julkaistun tiedotteen mukaan yritys on aloittanut sähköpostitse yhteydenotot henkilöihin, joiden tiedot ovat joutuneet tietoturvaloukkauksen kohteeksi. Jos asiakkaalla ei ole sähköpostia, hän saa asiasta kirjeen.

Vastaamoon kohdistunutta hyökkäystä tutkii keskusrikospoliisi. Rikosnimikkeet ovat törkeä tietomurto ja törkeä yksityiselämää koskevan tiedon levittäminen. Poliisi on pyytänyt, että ihmiset, joiden tietoja on julkaistu tekisivät asiasta rikosilmoituksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?