Kaivoslaki nyt –kansalaisaloite menee eduskunnan käsittelyyn - Uutiset - Aamulehti

Huima loppukiri siivitti kansalaisaloitteen eduskuntaan – Vaatimus kaivoslain uudistuksesta keräsi 50 000 nimeä

Kaivoslaki Nyt -aloite on kerännyt tällä viikolla yli 20 000 nimeä.

14.7.2019 18:28

Kansalaisaloite kaivoslain muuttamiseksi on saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia. Viikossa aloitteen kannattajien määrä on tuplaantunut.

Allekirjoittaneet kansalaiset esittävät kaivoslakiin erilaisia muutoksia. Esimerkiksi kaivosmineraalit tulisi määritellä kuuluvaksi valtion omistukseen, ja että niiden hyödyntämisessä tuli käyttää huomattavaa harkintaa.

Aloite vaatii, että kaivoslaki varmistaa, että mineraaleja hyödynnetään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.

Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että suhdetta ympäristönsuojelulakiin on muutettava. Tällä hetkellä kaivoslupa voidaan myöntää ennen ympäristönsuojelulain mukaista lupamenettelyä.

Aloitteen allekirjoittajat toivovat, että aloitteen mietintövaliokuntana toimii eduskunnan ympäristövaliokunta.

Saimaannorpilla vaikutusta

– Iloiseksi vetää. Ei voi olla muuta kuin kiitollinen kaikille, jotka ovat osallistuneet ja auttaneet jakamaan ja tuomaan näkyvyyttä, toinen aloitteen vireillepanijoista, Jukka Leppänen, kertoo ilahtuneena.

Leppänen uskoo, syy äkilliseen suosioon piilee aktiivisuudesta. Kesän aikana aloitetta on ajettu aktiivisemmin ja sosiaalisessa mediassa on mietitty tarkkaan, minkälaiset julkaisut toimivat.

Leppänen mainitsee toiseksi syyksi saimaannorppia verkkokalastukselta varjelevan kansalaisaloitteen.

– Uskon, että se edesauttoi. Ihmiset havahtuivat, että näissä voi tapahtua nopeasti muutoksia. Aloitteet liippaavat myös läheltä, sillä kaivosteollisuuden päästöt ovat uhka myös norpille.

Leppänen odottaa, että Kaivoslaki Nyt -aloite päätyy isommin keskusteluihin ja pohjaksi uudelle kaivoslaille. Hänen mukaansa kaivosteollisuuden toimijat eivät ole oikeastaan ottaneet tähän mennessä kantaa koko asiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos