Hallitus kertoo uusista ikäihmisten ohjeista. - Uutiset - Aamulehti

Hallitus kertoi ikäihmisille uusista ohjeistuksista – Karanteeninomaiset olosuhteet ovat voimassa, mutta nyt korostetaan omaa harkintaa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru puhuu koronavirustilanteesta ikäihmisille keskiviikkona kello 11.­

20.5.2020 10:35 | Päivitetty 20.5.2020 12:15

Aamulehti

Hallitus kertoo keskiviikkona kello 11 järjestettävässä tiedotustilaisuudessa, miten ikääntyneitä ja erityisesti yli 70-vuotiaita ohjeistetaan nykyisessä koronavirustilanteessa.

Uusista ohjeistuksista ja ikäihmisten hyvinvoinnista ovat puhumassa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), johtaja Päivi Topo Ikäinstituutista, toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Mieli ry:stä ja viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen Suomen Ladusta.

Alla ovat THL:n uudet ohjeet yli 70-vuotiaille ja heidän läheisilleen. Sen alapuolella on tekstimuotoinen seuranta tilaisuudesta.

Uudet suositukset

Noudata yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi.

Pidä yhteyttä läheisiisi, mutta vältä lähikontakteja muiden ihmisten kanssa.

Kun hoidat kauppa- ja apteekkiasioita tai käyt terveyskeskuksessa huolehdi käsihygieniasta ja pidä vähintään 1-2 metrin turvaväli muihin ihmisiin vältä asiointia ruuhka-aikaan ja pitempiaikaista oleskelua kaupoissa Pyydä kotikunnaltasi tarvittaessa apua esimerkiksi ruoan hankintaan ja apteekkiasioihin

Voit myös valtuuttaa toisen henkilön hakemaan reseptilääkkeesi puolestasi.

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, vältä kontakteja muihin ihmisiin ja ota yhteys lääkäriin.

Hakeudu hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos sairastut tai sinulla on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.

Lisätietoa koronaviruksesta saa myös puhelimitse numerosta 0295 535 535. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Ohjeet läheisille

Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa. Tartuntariskiä voi vähentää seuraavin keinoin:

Älä vieraile yli 70-vuotiaan luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Pidä yhteyttä esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tai tapaa läheistäsi ulkona.

Jos sinun täytyy vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja suojaa hengitystiesi kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun ja kun olet kosketellut esimerkiksi ovenkahvoja

Vältä pitkiä vierailuja.

Jos olet omaishoitaja tai henkilökohtainen avustaja, ota huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudata viranomaisten ohjeitavältä lähikontaktia muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Jos lähikontakti on välttämätöntä, pidä se mahdollisimman lyhyenä ja suojaudu mahdollisuuksien mukaan.

Ohjeet hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseen

Löydä itsellesi mielekästä tekemistä. Se voi olla mitä tahansa, esimerkiksi kotitöitä, leivontaa, käsitöitä, lukemista tai piha- ja puutarhatöitä.

Liiku päivittäin. Käy ulkoilemassa ja jumppaa kotona. Kun lähdet ulos, muista pitää kahden metrin turvaväli.

Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. Pidä yllä hyvää ateriarytmiä. Huolehdi myös, että saat tarpeeksi nestettä.

Pidä yhteyttä läheisiin ja ystäviin myös poikkeusaikana. Käytä etäyhteydenpitovälineitä kuten puhelinta ja videopuheluita. Jos tapaat jonkun kasvotusten, pidä huolta kahden metrin turvavälistä.

Kun tarvitset apua, pyydä sitä. Voit pyytää apua esimerkiksi läheisiltäsi, naapureiltasi, omalta kotikunnaltasi, seurakunnaltasi tai järjestöltä. Voit saada apua esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioiden hoitamiseen.

Hyödynnä verkon monet palvelut. Virtuaalisesti voit muun muassa osallistua konsertteihin, käydä taidenäyttelyssä, mennä jumalanpalvelukseen, jumpata tai lähteä luontoretkelle.

Älä peru varattuja lääkäriaikoja ilman syytä tai jätä sairauksiasi hoitamatta. Hoida myös tarvitsemiisi sosiaalipalveluihin liittyvät asiat.

Kello 12.03 Kysytään, miksi ohjeet muuttuivat nyt ja olisiko niitä voinut höllätä. Kiuru sanoo, että rajoituksia puretaan asteittain, mutta tilanne ei ole ohi. Iso linja yli 70-vuotiaita suojaamisesta tartunnoilta pysyy. Vielä ei voi päätellä, että tilanne olisi kokonaan ohi. Koska nyt ollaan suvantovaiheessa, periaatepäätökseen kirjattiin, että myös ikäihmisten ohjeisiin pitäisi antaa selkeitä ohjeistuksia. Nyt korostetaan omaa harkintaa. Pohdinnan jokainen tekee itse, nyt puhutaan karanteeninomaisista olosuhteista, joissa jokainen pysyisi riittävän turvavälin päässä toisista ihmisistä. Nytkin kehotetaan muistamaan karanteeninomaiset olosuhteet, mutta niissä voi käyttää omaa harkintaa. Uusien ohjeiden toivotaan helpottavan omaa harkintaa. Kiuru sanoo, että uudet ohjeet eivät tarkoita, etteikö ikäihmisten kanssa pitäisi olla varovainen.

Kysymys koskee sitä, miten aiemmat suositukset karanteeninomaisista oloista on vaikuttanut ikäihmisiin. Ikäihmisten instituutin Topo sanoo, että on todennäköistä, että heillä joilla tilanne on ollut valmiiksi hauras vaikutukset ovat olleet suurempia. Hän muistuttaa, että myös kotona voi vaalia liikuntakykyä.

Kello 11.58 Vielä kysytään kieltojen ja suositusten suhteesta. Ovatko kyseessä suositus vai kielto. Luoma sanoo, että kyseessä on ohjeet ja suositukset. Vaikka ohjeessa sanotaan, että älä vieraile ikäihmisen luona kipeänä, niin se on suositus. Luoma kehottaa, että aina kun voi, niin suosituksia pitäisi noudattaa.

Seuraava kysymys koskee verohuojennuksia riskiryhmille. Huojennuksia on kysyjän mukaan joissakin maissa myönnetty lisääntyneiden kulujen vuoksi.

Kiuru sanoo, että ei ole perehtynyt juuri tähän. Hänen mukaansa sosiaali- ja terveydenhuollossa kuntien piti tulla avuksi, ja siitä on esimerkkejä, että kunnat ovat ottaneet asiasta vastuuta. Kiuru nostaa esiin esimerkiksi kuntien soitot yli 80-vuotiaille. Hänen mukaansa kunnilla on ollut aito halu ratkaista asioita.

Ville Mäkilä STT:ltä kertoo, että ikäihmisten kunto vaihtelee paljon. Hän kysyy tuleeko eri ikäryhmille yli 70-vuotiaiden joukossa ja miten ikäihmisten suositukset eroavat muille annetuista suosituksista.

Kiuru sanoo, että ikäihmisten eroavaisuudesta tulee paljon kysymyksiä, mutta tilastojen mukaan selkeä piikki tulee 70-vuotiaiden kohdalla. Kiuru sanoo, että ikä on varsin laajan tiedon mukaan riskitekijä koronaviruksessa. Erilaisia ikäryhmiä on toimintakyvyn ja esimerkiksi asumisen mukaan. Rajoituksia puretaan, mutta suojaaminen jatkuu ja samalla on huomioitava, että samassa ikäryhmässä on huomattavia eroja.

Luoma vastaa, että valitettava tosiasia on, että ikä on riskitekijä. Hän muistuttaa, että ohjeet ovat suosituksia. Suositukset mahdollistavat nyt mielekkään tekemisen ja ihmisten kohtaamisen. Ohjeita muutetaan tilanteen mukaan. Mikäli virus leviää, niin ohjeita muutetaan.

Antti Halonen Iltalehdestä kysyy, onko uusissa ohjeissa suoria kieltoja. Vastaus on, että hengitystieoireisena ei saa tavata ikäihmisiä.

Kello 11. 46 Tilaisuudessa siirrytään toimittajien kysymyksiin. Reetta Heiskanen Helsingin Sanomista kysyy, onko tietoa, millaisia vaikutuksia kotonaololla on ollut ihmisten terveyteen.

Kiurun mukaan rajoituksissa on onnistuttu saavuttamaan se mitä, tavoiteltiin. Epidemia on saatu hillittyä. Kiuru sanoo, että sairaalahoidossa on ollut yli 70-vuotiaita on ollut sairaalahoidossa vähän ja se kertoo rajoitusten onnistumisista. Hän sanoo, että hyvinvointivelkaa on kertynyt, kun ihmiset ovat jääneet eristykseen. Tilastot eivät vielä kerro, kuinka paljon ja millaisissa asioissa hyvinvointivelkaa tuli. Myös fyysisen aktiivisuuden ja liikkumattomuuden vaikutukset voivat näkyä jo tilastoissa.

Luoma sanoo, että vielä tutkittua tietoa ei ole, mutta pieniä viitteitä toimintakyvyn laskusta on. Se näkyy kotiin annettavien palvelujen tarpeen kysynnän kasvuna. Tarkkaa tietoa ei vielä ole.

Kello 11.42 Kiuru muistuttaa, että ikääntyneillä on muita suurempi riski vakavaan koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Hänen mukaansa suvantovaiheessa on nyt tärkeää löytää uusia toimintatapoja ja mutta vähentää riskejä tartuntojen leviämiseen.

Hän uskoo, että uusien ohjeiden avulla on löydettävissä uusia tapoja. Kiuru korostaa, että läheisiin voi pitää yhteyttä, kun muistaa turvavälit. Apua kannattaa myös muilta esimerkiksi asioimiseen.

Ohjeet on nyt päivitetty. Lähtökohta on, että pitää olla varovainen ja suojautua, mutta samaan aikaan korostetaan omaa harkintaa.

Kello 11.38 Ministeri Kiuru kertoo, että perustuslakivaliokunnassa kuuleminen venyi. Hän sanoo, että ajat ovat olleet vaikeat ja haastaneet jokaista. Hän sanoo, että ihmiset ovat toimineet vastuullisesti ja sen vuoksi on onnistuttu estämään epidemian leviämistä.

Kello 11.31Ministeri Kiuru on saapunut paikalle, mutta ennen sitä puhuu viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen Suomen Ladusta. Hän kertoo, että ulkoilu on Googlen datan mukaan kasvanut yli 40 prosenttia. Paljon väkeä ulkoilualueilla on ollut etenkin Ruuhka-Suomessa. Könönen kannustaa ikäihmisiä liikkumaan ulkona nyt, kun rajoitukset ovat höllentyneet.

Kello 11.25 Ministeri Kiurua odotetaan edelleen. Puheenvuoron saa toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi Mieli ry:stä. Hänen mukaansa toimet ovat olleet välttämättömiä, mutta niillä on ollut väistämättömiä vaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen. Yhteydenotot yhdistyksen auttavaan puhelimeen ovat kasvaneet, ja soittajissa näkyy ikäihmisten kasvava joukko. Hänen mukaansa mielenterveyden ylläpitämisessä avainasemassa ovat ihmissuhteet. Etäisyys ei hänen mukaansa tarkoita eristäytymistä. Hän sanoo, että olisi tärkeää, että hoivakodeissa olisi aikaa ikäihmisten kuuntelemiseen.

Kello 11.21 Johtaja Päivi Topo Ikäinstituutista sanoo, että osalle ikäihmisistä muutokset ovat olleet raskaita, osalle muutokset ovat olleet vähäisiä ja osa on nauttinut elämän rauhoittumisesta. Hän sanoo, että ikäihmiset voivat nyt kiittää itseään siitä, että ovat malttaneet pysyä eristyksissä. Hän kannustaa ihmisiä ulkoilemaan etenkin luonnossa. Päivittäinen liikkuminen on ikäihmisille välttämätöntä.

Kello 11.15 Tutkimuspäällikkö Minna-Liisa Luoma Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta kertaa yleiset ohjeet ikäihmisille hyvästä hygieniasta, liikkumisen välttämisestä ruuhka-aikaan ja esimerkiksi turvaväleistä, joita on syytä edelleen noudattaa vaikka rajoitukset höllenevät. Läheisiä kannattaa tavata, kunhan muistaa varotoimet ja turvallisen etäisyyden. Hän muistuttaa, että lääkäriaikoja ei ole syytä peruuttaa. Yli 70-vuotiaiden läheisten on syytä tavata ikäihmiset ulkona, tai jos se ei ole mahdollista, niin suojautuminen ja etäisyydet ovat tärkeitä.

Kello 11.14 Tilaisuuden juontaja Pirjo Nuotio kertoo, että tilaisuudessa kerrotaan miten yhteydenpitoa voidaan ylläpitää turvallisesti ja kuinka itsestään voi pitää huolta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru myöhästyy tilaisuudesta perustuslakivaliokunnan kokouksen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?