Ruotsin pääministeri Ylellä: Yhteistyö helpottuisi, jos Suomi ostaisi ruotsalaisia hävittäjiä - Uutiset - Aamulehti

Ruotsin pääministeri Ylellä: Yhteistyö helpottuisi, jos Suomi ostaisi ruotsalaisia hävittäjiä – kehui vuolaasti Gripen-koneita

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi Ylen Ykkösaamussa, että Suomen ja Ruotsin yhteistyötä helpottaisi se, jos Suomi hankkisi hävittäjät ruotsalaiselta Saabilta.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Yhdysvaltain hallintokin on laittanut merkille Suomen ja Ruotsin hyvän puolustusyhteistyön.

4.5.2019 13:04

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven vieraili lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Toimittaja Kirsi Heikelin haastattelussa Löfven kehui, miten loistavaa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on ja että se on myös huomattu maailmalla, esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Heikel kysyi Löfveniltä, toisiko Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyölle jotain lisäarvoa, jos tuleva hallitus päättäisi hankkia hävittäjät Ruotsista.

Löfven korosti kunnioittavansa Suomen poliittista prosessia ja Suomen omaa päätöstä, mutta kehui Saabin Gripen-hävittäjäkoneita vuolaasti useaan otteeseen. Löfven sanoi pitävänsä selvänä, että yhteinen kalusto helpottaisi yhteistyötä.

– Se helpottaisi, jos olisi samanlaiset koneet. Mutta kuten sanottua, kunnioitan täysin Suomen päätöstä. Gripen on fantastisen hyvä kone. Olemme myyneet niitä muualle, se on hyvä kone, mutta Suomi päättää itse.

Ruotsalaisen Saabin Gripenit ovat yksi vaihtoehto tuleviksi Suomen hävittäjiksi.

Ei ratkaisevaa suhteille

Löfven totesi, ettei hävittäjien ostaminen ole ratkaisevaa Suomen ja Ruotsin yhteistyön tai suhteiden kannalta.

– Mutta olen kuitenkin aidosti sitä mieltä, että se on hyvä hävittäjä, Löfven sanoi Ylellä.

Lopuksi Löfven vielä hehkutti, ettei Gripen ole vain hävittäjä, vaan myös ”tietoa, taitoa ja tulevaisuutta”.

Ruotsalaisen Saabin Gripeneiden lisäksi hävittäjäkaupassa mukana ovat yhdysvaltalainen Boeing F/A-18 Super Hornet, ranskalainen Dassault Rafale, brittiläinen Eurofighter Typhoon ja yhdysvaltalainen Lockheed Martin F-35.

Hävittäjähankinnan hinnaksi on arvioitu 7-10 miljardia euroa. Tuleva hallitus tekee lopullisen päätöksen uusista hävittäjistä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Stefan Löfven vieraili tammikuussa Helsingissä pohjoismaisten sosiaalidemokraattisten puolueiden tapaamisessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut