Uusi lastensairaala: Katosta pudonnut levy oli tappaa vastasyntyneen - Uutiset - Aamulehti

Yle: Uudessa lastensairaalassa lasten sitomisepäilyjä, neljä vesivahinkoa ja lähes kuoleman aiheuttanut vaaratilanne – näin HUS vastaa väitteisiin

Ylen MOT-ohjelma kertoi, kuinka Uudessa lastensairaalassa tehohoidossa ollut vauva oli kuolla, kun kattolevy putosi vauvan viereen. HUS myöntää tapauksen.

Vastasyntynyttä vauvaa hoidettiin vakavien keuhko-ongelmien vuoksi, kun kattolevy putosi hoitolaitteen päälle. Kuvituskuva.

9.9.2019 19:21

Ylen MOT on julkaissut vakavia väitteitä Uudesta lastensairaalasta.

Yksi MOT:n rajuimmista väitteistä liittyy tehohoidossa olleeseen vauvaan. Vastasyntynyt lapsi oli ollut hoidettavana vakavien keuhko-ongelmien vuoksi. Kesken hoidon sairaalan katosta irtosi kattolevy, joka putosi vauvaa hoitaneen tehohoitolaitteen päälle.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi, Uudessa lastensairaalassa työskentelevä hoitaja kertoi MOT:ille.

HUS on nyt julkaissut pitkän vastineen Ylen MOT-ohjelman väitteistä. HUS myöntää tilanteen: vastasyntyneessä potilaassa kiinni olleen sydän- ja keuhkolaitteen päälle putosi kattolevy.

– Kyseinen vaaratilanne analysoitiin perinpohjaisesti. Jotta vastaavaa vaaratilannetta ei enää tapahdu, kaikki samanlaiset alakattolevyt on varmistettu lisäkiinnityksillä, HUS kertoo vastineessaan.

Sitomisväitteitä

MOT-ohjelman mukaan Uuden lastensairaalan hoitajat ovat kertoneet, että lapsipotilaita on jouduttu jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi. HUS sanoo vastineessaan, että potilaita sidotaan ainoastaan hoidollisista syistä.

– Lapsipotilaita tulee estää vahingoittamasta itseään, jotta he eivät poistaisi heille toipumisen kannalta elintärkeitä kanyyleitä ja letkuja. Jos suoja- tai rajoitustoimiin on välttämätöntä ryhtyä, valitaan potilaan oikeuksia vähiten rajoittava toimenpide. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi yhden käden kiinnittämistä, HUS kirjoittaa vastineessaan.

HUS sanoo, että lapsia ei sidota resurssisyistä.

Neljä vesivahinkoa

HUS kertoo vastineessaan, että Ylen MOT-ohjelmasta välittyy huoli sairaalan riittämättömästä henkilökuntamitoituksesta.

– Olemme pahoillamme, että tällainen kokemus on syntynyt. Uuden lastensairaalan suunnittelu ja käyttöönotto ovat olleet iso haaste henkilökunnalle, HUS sanoo vastineessaan.

– Mahdollisimman paljon asioita pyrittiin ennakoimaan, mutta yllättäviltä tapahtumilta ei ole vältytty. Henkilökuntaa on kannustettu tuomaan esille havaitsemiaan epäkohtia.

Myös Uuden lastensairaalan vesivahingot ovat olleet julkisuudessa. HUS kertoo vastineessaan, että vesivahinkoja on ollut kaikkiaan neljä.

– Suhteutettuna rakennuksen kokoon, määrä ei ole hälyttävä. Vuodot havaittiin nopeasti, korjaustoimenpiteisiin ryhdyttiin viipymättä ja ne on pääosin saatu päätökseen. Rakenteisiin ei ole syntynyt vuotojen johdosta kosteusvaurioita.

HUS kertoo, että rakentamisen aikana tehtiin ”valtavasti työtä”, että rakenteisiin ei jää kosteutta, josta voisi aiheuttaa kosteusvaurio.

– Muun muassa betonivälipohjien kuivumista mitattiin koko ajan.

Iltalehti nosti esille nopean rakentamisen ja kosteusvaurioiden yhteyden viime viikolla julkaistussa jutussa.

MOT-ohjelmassa kerrottiin, että Uuden lastensairaalan yhden osaston henkilökunta on lähettänyt sairaalan johdolle ja aluehallintovirastolle anonyymin kirjeen. AVI lähetti sairaalalle selvityspyynnön, johon sairaalan johto on HUS:n vastineen mukaan vastannut.

– Jatkoselvityspyyntöä ei ole toistaiseksi tullut.

Uuden lastensairaalan rakennustyömaa kuvattuna vuonna 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos