Postilakko, näin se vaikuttaa - ehtivätkö joulukortit perille? - Uutiset - Aamulehti

Kulkevatko paketit? Entä joulukortit? Näin postilakko iskee sinunkin arkeesi

Viimeisimmän tiedon mukaan postilakko saattaa venyä jopa kuukauden mittaiseksi.

Postilakko alkaa maanantaina kello 6.

10.11.2019 21:57

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti sunnuntaina uudesta työnseisauksesta, joka kestää joulukuun alkuun saakka.

Unioni antoi tiedon ensimmäisestä työnseisauksesta torstaina. Ensimmäinen työnseisaus alkaa maanantaina ja päättyy 24. marraskuuta. Sunnuntaisen ilmoituksen mukaan uusi työnseisaus alkaa seuraavana päivänä 25. marraskuuta ja päättyy 8. joulukuuta.

Lakolla on monenlaisia vaikutuksia kansalaisten arkeen. Postin arvion mukaan paperisten lähetysten, kuten kirjeiden, aikakauslehtien ja mainosten jakelu voi viivästyä jopa viikoilla. Sanomalehtien varhaisjakeluun lakko ei vaikuta. Jakamatta jäävät Postin päiväjakelussa olevat sanomalehdet.

Lue myös: Suurin osa Aamulehden tilaajista saa lehtensä myös postilakon aikana – digipalvelut kaikkien käytössä

Paketit perille

Paketteja jaetaan noutopisteisiin muutamien päivien viiveellä.

Pakettilähetysten osalta tilanne ei ole yhtä toivoton, mutta muutamien päivien viiveitä voi ilmaantua myös niiden kuljetuksiin.

Valtaosa pakettien käsittelystä koneistettua, ja suurin osa niistä toimitetaan noudettavaksi myymälöihin tai pakettiautomaatteihin. Kirjeposti siis seisoo, mutta paketit kulkevat lähestulkoon normaaliin tapaan. Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo miksi näin on.

– Vaikka kyse on lakosta, niin meillä on aina henkilöstöä töissä, oli lakkoa julistettu tai ei. Ihan 100-prosenttinen lakko ei ole koskaan. Maanantaina aamulla selviää, paljonko henkilöstöä tulee töihin jos tulee. Ne ketkä tulevat, ohjataan tekemään sitä työtä, jota he voivat tehokkaimmin lakon aikana edistää. Yksi tällainen työtehtävä on pakettien toimittaminen myymälöihin ja muihin noutopisteisiin, Ainasoja kertoo.

Postin palvelupisteet ovat avoinna normaaliin tapaan.

– Kun asiakas saa paketistaan saapumisilmoituksen vaikkapa tekstiviestillä, sen voi käydä täysin normaalin tapaan hakemassa sieltä, minne paketin on tilannut, Ainasoja sanoo.

Kuinka käy joulupostin?

Vaikka lakko jatkuisi 8. joulukuuta saakka, joulupaketit on Ainasojan mukaan mahdollista saada perille ajallaan. Joulukorttien osalta tilanne on hankalampi, mutta joulukorttien laittaminen niille tarkoitettuun punaiseen kuoreen helpottaa lajittelua ja jouduttaa perillemenoa.

Ainasojan mukaan joululähetysten kohtalosta saadaan lisäselvyyttä maanantaina.

– Posti laittaa maanantaista alkaen verkkosivuilleen kahdesti päivässä tiedotteen, jossa kerrotaan tilanteen kehittymisestä. Asiakkaiden kannattaa seurata tätä palvelua, Ainasoja kertoo.

Kuka maksaa laskut?

Lakko herättää kysymyksen myös siitä, millaisia seurauksia myöhässä jaettavista paperilaskuista voi koitua maksajalle.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan lakon takia myöhässä jaettavista laskuista ei pitäisi koitua kuluttajalle viivästyskorkomaksuja. Viraston johtava asiantuntija Jukka Kaakkola sanoo Kauppalehdelle, että kuluttaja ei käytännössä voi maksaa laskua myöhässä jos hän ei ole laskua saanutkaan.

Asiantuntijan mukaan laskuttajan pitää odottaa lakon päättymistä ja lähettää laskut vasta, kun posti jälleen kulkee. Kaakkola arvioi, että Posti voi tietyissä tilanteissa olla korvausvelvollinen, jos vaikkapa paketin viivästyminen aiheuttaa kuluttajalle toteennäytettyä rahallista haittaa. Tällaisissa tilanteissa sovelletaan postilaissa olevaa korvausvelvollisuuspykälää.

– Toisaalta laissa on ylivoimainen este -rajaus, jolloin Posti ei ole vastuussa viivästyksistä, Kaakkola sanoo Kauppalehdelle.

Ulosottotoimintoja johtava Valtakunnanvoudinvirasto on ilmoittanut, että ulosottovelallisille toimitettavien maksukehotusten lähettämistä lykätään Postilakon aikana.

Myöskään ulosotosta lähetettäviä laskuja, jotka ovat pääasiassa ulosoton hakijoille lähetettäviä käsittelymaksuja, ei lähetetä.

Tampereen kaupunki tiedotti maanantaina, että myös kaupungin laskut saattavat saapua myöhässä postilakon vuoksi. Jos lasku saapuu eräpäivän läheisyydessä tai sen jälkeen, asiakas voi ottaa yhteyttä laskuttajaan. Laskussa näkyy yhteyshenkilön yhteystiedot. Laskun maksua voidaan siirtää ja asettaa uusi eräpäivä.

Tampereen Veden laskujen osalta asiakkaita pyydetään ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun ensisijaisesti sähköpostilla.

Sähköiset laskut eli e-laskut ja verkkolaskut kulkevat asiakkaille normaalisti.

Kela & sairaalat

Hakemukset ja liitteet kannattaa lähettää verkkoasiointipalvelun kautta, Kela vinkkaa asiakkailleen.

Kansaneläkelaitos on kehottanut asiakkaitaan hoitamaan asiansa kuntoon verkkopalvelussa lakon aikana. Lakko viivästyttää asiakkaiden Kelaan lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Viivästymisten vuoksi on mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotukien maksaminen myöhästyy.

Jos asiakas ei voi asioida verkossa, Kelaan voi tehdä suullisen hakemuksen puhelinpalvelussa tai toimittaa hakemuksensa palvelupisteeseen.

Myös sairaanhoitopiirit kehottavat asiakkaita siirtymään sähköisten palveluiden pariin. Monet sairaalat ovat ilmoittaneet ottavansa potilaisiin puhelimitse yhteyttä poikkeustilanteen aikana. Lisäksi sairaala laskuille annetaan lisää maksuaikaa.

Hoitopalautteiden saapumista postissa ei tarvitse turhaan odotella, sillä epikriisit ovat nähtävillä omakanta.fi -palvelussa.

Miten käy turvalähetysten?

Työntekijäliitto Paun ja työnantajia edustavan Paltan sukset ovat pahasti ristissä. Lakon taustalla on vääntö työehtosopimuksista.

PAU:n mukaan työnseisausten ulkopuolelle on rajattu turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Tällaisia ovat muun muassa ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset.

– Lähtökohtaisesti on haastavaa, kun liitto ilmoittaa lakon ulkopuolelle jäävistä lähetyksistä. Mutta jos henkilökuntaa ei yksinkertaisesti tule töihin eikä ketään voida määrätä tulemaan töihin lakon aikana, niin täysin häiriötöntä palvelua ei voida taata, vaikka toisin olisi ilmoitettu, Jarmo Ainasoja sanoo.

Käytännössä maanantaina kello 6 alkava lakko lähtee käyntiin siten, että yövuorolaiset lähtevät pois työpaikoilta ja aamuvuorolaiset jättävät saapumatta.

– Työvuorojen alkamis- ja päättymisajankohdissa on jonkin verran alueellisia eroja.

Lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa. PAU lakkoilee, jotta se saisi vauhditettua työehtosopimusneuvotteluja haluamaansa suuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut