Pispalan haulitorni siirretään Ilveksen katolle - Uutiset - Aamulehti

Pispalan haulitorni siirretään hotelli Ilveksen katolle

Merkittävät siirtouutiset saavat muutenkin jatkoa. Myös Tampereen yliopiston keskustakampus siirretään.

Pispalan haulitorni nousee hotelli Ilveksen katolle jo tänään 1. huhtikuuta. Tornia alettiin purkaa eilen tiistaina.­

1.4.2020 6:57

Aamulehti

Tampereen Pispalan haulitornin remontti on saanut uuden käänteen. Haulitornin purkaminen alkoi eilen tiistaina, ja torni oli tarkoitus palauttaa kunnostettuna vanhalle paikalleen ensi syksynä. Näin ei tehdäkään, vaan torni siirretään kokonaisuudessaan hotelli Ilveksen katolle.

Siirrosta päätti Tampereen kaupungin uniikkiuskomitea Tunkki.

– Katselimme Aamulehden suoraa lähetystä haulitornin purkuoperaatiosta ja tajusimme, että tästä se kaikki lähtee, sanoo Tunkin puheenjohtaja Kari Tohvila.

Pispalan haulitorni puretaan ensi viikolla – Yli sata vuotta paikoillaan olleiden osien irrottaminen voi vaatia voimaa

Haulitorni kohoaa Ilveksen katolle nopeassa aikataulussa jo tänään 1. huhtikuuta. Torni kohottaa Ilveksen siihen korkeuteen, johon se alun perin piti rakentaa. Tornin huipulla lämpiää sauna.

Kari Tohvila sanoo, että vaikka ajatus kuulostaa pähkähullulta, se on itse asiassa osa pitkää tamperelaista jatkumoa ja Tampereen siirtelystrategiaa.

Muun muassa nämä siirretään

Pispalan haulitorni. Hotelli Ilveksen katolle.

Hakametsän halli. Kansiareenan viereen harjoitushalliksi.

Lempäälän Ideapark. Tampereen keskustorille.

Tammerkoski. Tammelantorille kuhien ja peremecien istutusta varten.

– Meitä kaikkia innoitti se, miten vavahduttavan järkevä operaatio on Tampereen vanhan tavara-aseman siirto. Ryhdyimme miettimään, mitä muuta pitäisi siirtää. Ideoinnissa oli pieni suvantovaihe ravintola Ohranjyvän ollessa suljettuna, mutta nyt olemme jälleen niin sanotusti vedossa ja saatoimme viimeistellä suuren siirtelysuunnitelmamme, jonka toteutuksen lähtölaukaukseksi sattuu nyt sopivasti haulitorni, Tohvila sanoo.

Vahvat siirtelyperinteet

Kaupungin siirtelysuunnitelmassa kirjoitetaan, että Tampereen vahvuuksia eivät ole houkutteleva asuinympäristö, yliopisto, perinteet tai lämmin henki, vaan se, että aivan kaikki siirretään.

Jo aiemmin Tampereella on siirretty muun muassa Rantaväylä tunneliin, Hämeensilta syrjään remontin ajaksi, Särkänniemen delfiinit Kreikkaan, parkkipaikat maan alle, ratikkatyömaan avulla kauppojen asiakkaat pois keskustasta ja Hämeensillan patsaat varastoon. Sara Hildénin museo on päätetty siirtää, samoin Viinikan jätevedenpuhdistamo maan alle ja Ylöjärven Veittijärven sauna järven toiselle puolelle.

Haulitornin siirto hotelli Ilveksen katolle korottaa Ilveksen korkeuteen, johon tämän alun perin oli tarkoitus nousta. Huipulla lämpiää sauna.­

Koronaviruksen vuoksi kaikki palaverit, konsertit, vappu ja urheilukilpailut on siirretty. Kelloja siirrettiin viime sunnuntaiaamuna. Hakukoneyhtiö Google jopa ilmoitti siirtävänsä aprillipilansa ensi vuodeksi, mitä Kari Tohvila syvästi paheksuu.

– Myös ihmiset siirtyvät. Sanna Marin on siirretty Helsinkiin kansanedustajaksi ja pääministeriksi. Koronan vuoksi Kalervo Kummola siirsi itse itsensä mökilleen Aitolahteen. Mikään ei ole mahdotonta: jopa tapahtumajohtaja Perttu Pesä on saatu siirretyksi mannertenväliseltä lennolta kotiinsa! Tohvila sanoo.

– Ainoa, mitä ei kyetä siirtämään, on tamperelaisen autoilijan jalka kaasulle vihreän valon vaihtuessa.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Kari Tohvila paljastaa seuraavat lukkoon lyödyt siirrot:

– Lempäälän Ideapark siirretään Tampereen Keskustorille, joka on nyt turhan autio. Hakametsän halli siirretään harjoitushalliksi Uros-areenan viereen. Näsinneula, Särkänniemi ja Ratinan stadion siirretään Teiskoon, missä on enemmän parkkitilaa, ja Ruotulan golfkenttä siirretään Ratinan stadionin paikalle. Yliopiston keskustakampus siirretään Hervantaan, jotta yhteisön yhteenhitsautuminen voi todella alkaa, Tohvila luettelee.

– Tammerkoski siirretään Tammelantorille sekä istutetaan täyteen kuhaa ja peremecejä, joita myydään torikävijöille.

Yhdestä asiasta Kari Tohvila on katkera:

– Vaikka olemme kuinka valvoneet öitämme, mikään näistä ideoistamme ei ole läheskään yhtä huikea kuin tavara-aseman siirto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?