Ex-ministeri Suvi Lindénin johtaman yhtiön tilinpäätöksiä puuttuu viranomaisilta – Tavoitimme toimitusjohtajan: "Yrityksellämme ei ole mitään syytä salata tietoja" - Uutiset - Aamulehti

Ex-ministeri Suvi Lindénin johtaman yhtiön tilinpäätöksiä puuttuu viranomaisilta – Tavoitimme toimitusjohtajan: "Yrityksellämme ei ole mitään syytä salata tietoja"

Entinen ministeri Suvi Lindén toimii hallituksen puheenjohtajana kansainvälisen sijoitusyhtiön suomalaisissa tytäryhtiöissä, joiden epäillään salanneen taloustietojaan jättämällä tilinpäätökset toimittamatta kaupparekisteriin.

Ex-ministeri Suvi Lindén on NxtVn-sijoitusyhtiön suomalaisten tytäryhtiöiden hallituksen puheenjohtaja.

4.5.2019 18:47

Entinen kokoomusministeri Suvi Lindén on jälleen otsikoissa, koska hänen johtamiensa yhtiöiden taloustiedoista on epäselvyyttä.

Lindén on hallituksen puheenjohtaja kansainvälisen NxtVn-sijoitusyhtiön suomalaisessa tytäryhtiössä, NxtVn Finlandissa, jonka toimitusjohtaja on egyptiläinen Khaled Sedrak. Lisäksi muita tytäryhtiöitä ovat NxtVn Halli, NxtVn Jämsä ja NxtVn Oulu.

Talouselämä kertoi lauantaiaamuna, että Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on lähettänyt Lindénin johtamille yhtiöille kehotuksia, joissa on vaadittu yhtiöitä toimittamaan puuttuvat tiedot kaupparekisteriin tai PRH voi turvautua uhkasakkoon. Lehden mukaan yhtiöt ovat laiminlyöneet useana vuonna velvollisuutta toimittaa tilinpäätöstiedot rekisteriin.

Toimitusjohtaja: "Ajat ovat olleet huonot"

Lännen Median puhelimitse Alankomaista lauantaina iltapäivällä tavoittama toimitusjohtaja Khaled Sedrak kertoo, että heillä ei ole asiassa mitään salattavaa.

Hänen mukaansa tiedot ovat jääneet toimittamatta yrityksen heikon taloudelliseen tilanteen ja siitä johtuvien paineiden ja stressin vuoksi.

– Ajat ovat olleet huonot, mutta yrityksellämme ei ole mitään syytä salata tietoja, sillä haluamme toimia avoimesti. Tiedämme, että tilinpäätöstietojen toimittaminen kaupparekisteriin on jokavuotinen velvollisuus. Selvitämme tilannetta parhaillaan ja toimitamme pyydetyt tiedot mahdollisimman pian, Sedrak sanoo.

Viime vuoden helmikuussa Suvi Lindén nousi uutisiin, kun suomalainen liikemies kuoli epäselvissä olosuhteissa Pearl of Africa -hotellissa Ugandassa. Kävi ilmi, että Lindén oli mukana matkalla. Kuolintapauksen selvittäminen on edelleen kesken.

Lindén kommentoi aikoinaan matkaansa pääasiassa Facebookissa. Päivitysten mukaan hän oli Ugandassa edistämässä tietoyhteiskunnan kehittämiseen liittyviä asioita. Haastattelupyyntöihin hän ei vastannut eikä kertonut enempää siitä, miksi oli suomalaismiehen mukana.

Ugandasta Lindén matkusti Egyptiin seminaariin, jossa käsiteltiin naisten asemaa liike-elämässä. Muista yhteyksistä Egyptiin ei saatu tietoa.

Datakeskusoperaattoria ei ole löytynyt

NxtVN Finlandin hallituksessa on mukana myös Suvi Lindénin veli Seppo Lindén, joka on toiminut operatiivisena johtajana.

Hän kertoi Lännen Medialle viime vuoden maaliskuussa, että NxtVn osti syksyllä 2015 Jämsässä sijaitsevan Hallin varuskunnan ja ryhtyi rakentamaan alueelle datakeskuspuistoa.

Seppo Lindénin mukaan liiketoiminnan ideana on kehittää alue muun muassa kaavoituksen ja lupien kannalta sellaiseksi, että varsinainen datakeskusoperaattori saa oman toimintansa nopeasti käyntiin.

Seppo Lindén kertoi, että esimerkiksi sähkötyöt ja ylijäämälämmön talteenotto kannattaa rakentaa vasta sitten, kun vuokralaisia on löytynyt ja heidän toiveensa voidaan ottaa huomioon.

Sedrak kertoo esitelleensä viimeksi kolme viikkoa sitten Hallin varuskuntaa potentiaaliselle sijoittajalle. Vuokralaisia ei kuitenkaan ole saatu, joten toimintaa alueella ei käytännössä ole ollut.

– Meillä on ollut neljä vuokralaista, joista yksi ei saanut mitään aikaiseksi ja loput siirtyivät Islantiin, Ruotsiin ja Norjaan. En ole lopettamassa toimintaa Suomessa, ainakaan vielä, mutta se on mahdollista vaikka huomenna, jos vain päätämme Suvin ja Sepon kanssa niin.

"Laajentumismahdollisuuksia tutkitaan"

Lännen Media haastatteli myös NxtVn-yrityksen perustajaa Khaled Sedrakia viime vuonna.

Sedrak kertoi silloin, että NxtVn on ryhtynyt kehittämään Jämsän mallin mukaisia datapuistoja muihinkin maihin. Hankekehitystä tehdään jo ainakin Hollannissa, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Egyptissä. Jämsä on kuitenkin toistaiseksi ainoa paikka, missä yhtiö omistaa maa-alueen ja kiinteistökannan.

– Tutkimme laajentumismahdollisuuksia myös Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan, Irlantiin, Tunisiaan, Marokkoon ja Libanoniin, kertoi Sedrak viime vuonna.

Ennen NxtVn:n perustamista ja Hallin varuskunnan ostoa Sedrak työskenteli Lähi-idän ensimmäisen yksityisen merikaapeliyhteyksiin erikoistuneen yrityksen GBI:n johtoryhmässä.

Ensimmäinen Lindén-kohu jo vuonna 2002

Vuonna 1962 syntynyt Lindén nousi kokoomuksen kansanedustajaksi Oulun vaalipiiristä ensimmäisen kerran vuonna 1995. Vuonna 1999 hänet nimitettiin Paavo Lipposen toisen hallituksen kulttuuriministeriksi.

Kulttuuriministerin taival päättyi kohua herättäneeseen irtisanoutumiseen toukokuussa 2002.

Lindén oli ollut päättämässä 170 000 euron avustuksesta Sankivaaran golfkentälle. Päätöstä tehdessään hän kuitenkin unohti jäävätä itsensä. Lindén ja joukko hänen perhepiiriinsä kuuluvia ihmisiä omistivat Oulun Golf Oy:n osakkeita.

Lindén nousi ministeriksi vielä uudelleen keskustan Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen johtamiin hallituksiin vuosiksi 2007–2011.

Tämän jälkeen Lindén vaikutti vielä paikallispolitiikassa Oulussa. Hän toimi muun muassa Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (OSEKK) puheenjohtajana.

Lindén oli toivonut, että tehtävästä maksettava vuosipalkkio olisi muutettu toimenpidepalkkioksi, jolloin se ei olisi vaikuttanut hänen sopeutumiseläkkeeseensä.

Asiasta nousi kohu, ja kuntayhtymä pyörsi aiemmin viranhaltijapäätöksenä tehdyn päätöksen palkkion muuttamisesta. Lopulta yhtymähallitus katsoi, että Lindénille maksettiin 4 250 euron suuruinen vuosipalkkio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut