Black Lives Matter -mielenosoitus lopetettiin väkimäärän takia - Uutiset - Aamulehti

Poliisi käski Helsingin Black Lives Matter -mielenosoituksen lopetettavaksi liiallisen väkimäärän takia

Yhdysvaltain poliisiväkivaltaa vastustava protesti keräsi noin 3 000 osallistujaa Senaatintorille.

Black Lives Matter -mielenosoitus keräsi tuhansia ihmisiä Senaatintorille Helsingissä keskiviikkona 3. kesäkuuta.

3.6.2020 20:20 | Päivitetty 3.6.2020 20:57

Helsinki

Black Lives Matter -mielenosoitus keräsi Helsingin Senaatintorille tänään noin 3 000 osallistujaa, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä. Poliisi kehotti järjestäjiä lopettamaan mielenosoituksen liiallisen väkimäärän takia.

Julkisten kokoontumisten ja tapahtumien maksimihenkilömäärä on koronarajoitusten vuoksi tällä hetkellä 500 henkeä.

Mielenosoitus sujui poliisin mukaan rauhallisesti eikä minkäänlaisia häiriöitä tai uhkia ollut.

Poliisin Twitterissä julkaisemasta ilmakuvasta näkyy, kuinka Senaatintori ja Tuomiokirkon rappuset olivat lähes täynnä mielenosoittajia. Ilmeisesti turvavälien noudattamisen vuoksi ihmiset eivät kuitenkaan olleet pakkautuneet torille yhtä tiiviisti kuin monissa muissa siellä järjestetyissä mielenilmauksissa.

Black Lives Matter -mielenosoituksessa protestoitiin Yhdysvaltain poliisin mustiin kansalaisiin kohdistamaa väkivaltaa vastaan.

Yhdysvalloissa on viime viikon alusta lähtien osoitettu mieltä poliisiväkivaltaa vastaan. Mielenosoitukset alkoivat, kun musta mies kuoli Minneapolisissa poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa. George Floydin ruumiinavaus paljasti, että kuoleman syynä oli poliisin aiheuttama tukehtuminen.

Taustalla kohonnut tartuntariski

Monet mielenosoittajista olivat varustautuneet kasvomaskeilla. Mielenosoittajien kylteissä toistui muun muassa I can't breathe -teksti. Floyd sanoi Minneapolisissa poliiseille toistuvasti ennen kuolemaansa, ettei hän saa henkeä.

–  Poliisi on keskustellut mielenosoituksen järjestäjän kanssa ja kehottanut lopettamaan tapahtuman mahdollisimman nopeasti. Kehotuksen taustalla on kohonnut tartuntariski suuren väkimäärän vuoksi, Helsingin poliisi kirjoitti Twitterissä keskiviikkona.

Hieman myöhemmin poliisi kertoi, että tapahtuman järjestäjä on kuuluttanut yleisölle, että mielenosoitus on päättynyt. Poliisin mukaan mielenosoittajat lähtivät tämän jälkeen liikkeelle Aleksanterinkadulle, josta he kääntyivät Mannerheimintielle pohjoisen suuntaan.

Poliisi kertoi Twitterissä iltakahdeksan aikaan, että mielenosoittajajoukkoja oli yhä liikkeellä Helsingin kantakaupungin alueella.

Juttua päivitetty 3.6.2020 kello 20.54. Täydennetty kohtaa, jossa kerrotaan mielenosoituksen taustasta ja lisätty tuoreita tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut