Posti suunnittelee lakkauttavansa Tampereen ja 20 muuta omaa myymälää – Yt-neuvottelut koskevat 124 myymälässä työskentelevää - Uutiset - Aamulehti

Posti suunnittelee lakkauttavansa Tampereen ja 20 muuta omaa myymälää – Yt-neuvottelut koskevat 124 myymälässä työskentelevää

Posti tavoittelee 150–200 miljoonan euron säästöjä. Myymälät korvataan automaateilla ja yrittäjävetoisilla toimipisteillä.

Postin toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg kuvaa tunnelmia raskaiksi. Arkistokuva.

15.4.2019 19:10

Aamulehti

Posti suunnittelee lähes kaikkien omien myymälöidensä lakkauttamista. Posti kertoo tiedotteessaan uudistavansa palveluverkostoaan ja lisäävänsä palvelupisteiden määrää.

Muutokset koskevat Postin mukaan 21 myymälää. Tampereella Postin omia myymälöitä on yksi Tullintorilla. Lisäksi myymälöiden vähentämistä suunnitellaan Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Lahdessa, Turussa, Porissa, Kouvolassa, Mikkelissä, Lappeenrannassa, Lemillä, Vaasassa, Kuopiossa ja Rovaniemellä. Ulkopuolelle jäävät Helsingin Postitalon, Jyväskylän keskustan ja Naapapiirin joulupukin myymälät.

– Taustalla on voimakas muutos ihmisten ajankäytössä, liikkuvuudessa ja asiointitottumuksissa. Asiakkaat haluavat hoitaa postiasioinnin samalla, kun käyvät vaikkapa ruokaostoksilla. Suomalaiset arvostavat helppoutta, palvelupisteverkoston johtaja Lasse Huttunen sanoo tiedotteessa.

Suunnitellut muutokset tapahtuisivat vuosina 2019 – 2020. Lakkautettavien myymälöiden palveluita suunnitellaan siirrettävän kumppaniyritysten hoidettavaksi, osa myymälöistä voitaisiin yhdistää toiseen Postin myymälään, ja joitakin myymälöitä voitaisiin korvata itsepalvelupisteillä. Muutos tapahtuisi vaiheittain vuoden 2020 loppuun mennessä.

Muutos alkoi 1990-luvulla

Postin valtakunnallinen toimihenkilöiden luottamushenkilö Mirja Sandberg sanoo, että suunnitelmat tarkoittavat kaikkien muiden omien myymälöiden lakkauttamista kuin Helsingin Postitalon, Jyväskylän keskustan ja Napapiirin joulupukin myymälät. Yt-neuvottelut alkavat ensi viikolla, ja ne koskevat 124:ää henkilöä, joista kymmenkunta työskentelee Tampereella. Ulkopuolella ovat niiden omien myymälöiden henkilöstö, joita lakkautussuunnitelmat eivät koske.

Sandbergin mukaan nyt käynnistyvät neuvottelut ovat jatkumoa muutokselle, joka on alkanut jo 1990-luvulla. Posti on siirtänyt palveluitaan yrittäjävetoisiksi. Postin mukaan 97 prosenttia palvelupisteverkostosta koostuu Postien kumppanien eli erilaisten palveluyritysten yhteydessä olevista Postin palvelupisteistä. Yt-neuvottelut eivät koske kumppaneiden hoitamia palvelupisteitä.

–Haetaan ratkaisuja, että ei maksa mitään, kun asiakasta palvellaan.  Tässä on se ongelma, että kaikki asiakkaat eivät osaa käyttää nettipalveluita tai automaatteja, Sandberg sanoo.

Posti kertoo, että automaattien suosio ja määrä ovat kasvaneet paljon ja niiden määrää lisätään edelleen. Postin mukaan palvelupisteiden määrä kasvaa nykyisestä ja asiakkaat toivovat palvelupisteiltä laajaa aukioloaikaa ja sijaintia muiden asiointireittien yhteydessä.

150 – 200 miljoonan euron säästöt

Sandberg kuvaa tunnelmia raskaiksi.

– Olen 35 vuotta taistellut Postin toimihenkilökentän puolesta. Nyt minulla on sellainen tunne, että yrityksellä ei ole väliä, mitä henkilöstölle tapahtuu.

Posti tavoittelee omien myymälöiden lakkauttamisilla noin 150 – 200 miljoonana euron säästöjä seuraavan kolmen vuoden aikana. Säästö tarvitaan kirje- ja lehtijakelun vähenemisen vuoksi. Lisäksi Postin mukaan omia myymälöitä ei voida ylläpitää kannattavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos