Kaikille avoimet satelliitti- ja katunäkymäkuvat huolettavat Ruotsin armeijaa – Suomessa viranomaiset vaitonaisia - Uutiset - Aamulehti

Kaikille avoimet satelliitti- ja katunäkymäkuvat huolettavat Ruotsin armeijaa – Suomessa viranomaiset vaitonaisia

Turvallisuuden kannalta arkaluontoisia alueita suojataan kuvauskielloilla ja näköesteillä, sanoo Huoltovarmuuskeskuksen infrastruktuurista vastaava johtaja.

Sähköverkoista, satamista ja muusta kriittisestä infrastruktuurista löytyvät satelliitti- ja katunäkymäkuvat ovat turvallisuusuhka, sanoo Ruotsin armeijan edustaja.

11.8.2019 7:00

Kaikille avoimet satelliitti- ja katunäkymäkuvat voivat olla uhka turvallisuudelle, arvioi Ruotsin armeija.

Esimerkiksi varuskuntien, tuotantolaitosten tai infrastruktuurin kriittisten osien kuten sähköverkkojen tarkkojen kuvien löytyminen internetistä on ongelma, Ruotsin armeijan tietoturva-asiantuntija Kim Hakkarainen totesi alkuviikosta Ruotsin yleisradiolle SVT:lle.

– Tämä voi heikentää Ruotsin turvallisuutta, Hakkarainen sanoi.

Kenen hyvänsä pääsy katunäkymä- ja satelliittikuviin on ilmiö, joka on tunnistettu Suomessa jo vuosien ajan, mutta viranomaiset eivät pidä avoimia kuva- ja satelliittipalveluita Lännen Median tekemien haastattelujen perusteella erityisenä turvallisuusriskinä.

– Esimerkiksi puolustushallinnon ja muiden turvallisuustoimijoiden keskuudessa on noussut aika ajoin keskustelua muun muassa varuskunnista löytyvistä kuvista, mutta kukaan ei ole kokenut kuvia merkittäväksi uhaksi, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n yritysturvallisuuden asiantuntija Mika Susi.

Yritysten parissa huoli kuvista on ollut Suden mukaan vähäistä, mutta drone-kuvaamista on pidetty ongelmana.

Viranomaiset ovat vaitonaisia

Valtioiden on nykyään sopeuduttava siihen, että tarkkaa satelliittikuvaa on löydettävissä valtioiden alueilta, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

– Tämä ilmiö on meidän uutta todellisuutta, jonka kanssa kaikkien maiden armeijoiden on elettävä, Arhippainen sanoo.

Puolustusvoimat ei muutoin kommentoi satelliitti- ja katunäkymäkuvien vaikutusta turvallisuuteen, eikä sitä, onko kuvien tarjoajia pyydetty poistamaan tai sumentamaan joitakin suomalaisia kohteita.

Huoltovarmuuskeskuksen infrastruktuuriosaston johtaja Sauli Savisalo toteaa, että infrastruktuurista saatavilla olevat kuvat tai kartat voivat lisätä väärinkäytösten mahdollisuutta.

– Ammattimainen toimija toisaalta tuskin on pelkkien julkisten kuvien varassa, vaan saisi hankittua kuvaa tai tietoa muualtakin, Savisalo huomauttaa.

Myös suojelupoliisi (Supo) on vaitonainen julkisesti saatavilla olevien kuvien vaikutuksista.

Suposta kommentoidaan ainoastaan, että asia ei ole tällä hetkellä ajankohtainen.

Kuvaamista ehkäistään näkösuojilla ja kielloilla

Turvallisuudenkannalta kriittisten alueiden kuvaamista voidaan estää monilla tavoin, Huoltovarmuuskeskuksen Savisalo sanoo.

– Esimerkiksi satamissa, lentokentillä ja teollisuuslaitoksissa on laajoja kuvauskieltoja. Lisäksi alueita on eristetty ja liikkumista valvotaan, Savisalo sanoo.

Huoltovarmuuskeskus ei itse tee operatiivista toimintaa, vaan edistää varautumista kriisitilanteisiin pääasiassa yhteistyössä yritysten kanssa.

– Jokainen toimija hoitaa itse näkösuojat, valvonnan ja muun. Nykyinen lainsäädäntö antaa siihen tarvittavat keinot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos